Zwangerschap aankondigen: 8 unieke manieren om te vertellen dat je zwanger bent.

Nee nee, ik ben niet (meer) zwanger! Maar ik geniet wel altijd met volle teugen als ik een zwangerschapsaankondiging voorbij zie komen. Vooral de originele aankondigingen van een zwangerschap zijn zo leuk! Ik voel me bijna ouderwets als ik zeg dat ze dat in mijn tijd nog niet zo deden.

En als je zwanger bent, krijg je een enorme adrenaline boost en denk je gelijk aan de mensen die dicht bij je staan: die moeten het weten! Als je partner bij je is, dan heb je in ieder geval iemand om mee te praten. Heb je dit niet, dan is het tijd om je partner, ouders, broers, zussen & andere mensen die dicht bij je staan in te lichten. Omdat de zwangerschapsaankondiging een ontzettend bijzonder moment is die je voor elk kindje maar één keer kunt meemaken, is het natuurlijk leuk om hier wat speciaals van te maken.

Wanneer je je zwangerschap aankondigt, is natuurlijk geheel aan jezelf en je partner. Maar de meeste zwangere stellen kondigen de zwangerschap tussen de 10 weken en 12 weken aan. Toch wordt de zwangerschap bij familie en dan vooral de grootouders, vaak al eerder aangekondigd. De zwangere moeder kan bijvoorbeeld behoorlijk misselijk zijn. En om geen uitleg te hoeven geven, kun je beter maar vast vertellen dat je zwanger bent.

Bij een tweede zwangerschap wordt vaak wat langer gewacht met de aankondiging. Hoewel bij een eerste zwangerschap het van de daken geschreeuwd wordt, willen de ouders bij een tweede graag nog voor even samen een geheimpje bewaren. Bij een derde zwangerschap doet men eigenlijk al niet zo heel moeilijk meer. Dan is het maar net hoe de pet staat en hoe het uitkomt. Wel vertellen de ouders van het derde kind het graag eerst aan de kinderen die (weer) broer of zus worden.

8 voorbeelden voor zwangerschap aankondigen

Je wilt het al weken van de daken schreeuwen: “Ik ben zwanger!” En nu is het moment eindelijk daar. Gaan we een leuke foto maken? Zeggen we het met een kaart? Of geven we het nieuws mee met een kleinigheidje? Laat je inspireren door deze acht originele aankondigingen van de zwangerschap. Het aankondigen van je zwangerschap is een belangrijk moment, dat jou en je naasten waarschijnlijk de rest van jullie leven bij zal blijven. Het is dus vooral belangrijk dat je een manier kiest die bij jullie past. De onderstaande voorbeelden dienen dan ook vooral als inspiratie, zodat je uiteindelijk de leukste aankondiging kan bedenken.

1. (film) Poster

Voor jou is je baby’tje in je buik de grootste superster op aarde. Daarom kan een filmposter de perfecte aankondiging van zijn komst zijn. Maak een eigen filmposter waarin je zegt dat er een baby op komst is, wees zo creatief mogelijk. Laat die zien aan je familie en vrienden.

Zwangerschap aankondigen ouders

2. Ballonnen 

Zwanger? Tijd voor een feestje! En wat is er nu feestelijker dan ballonnen? Koop bijvoorbeeld ballonnen, die samen het woord “baby” vormen. Maak hier een foto van en stuur hem via de mail of een kaart naar familie en vrienden. Ook leuk om ze in je woonkamer te hangen als je bezoek krijgt. Wedden dat hun reacties onbetaalbaar zijn?

Een ander origineel idee voor een zwangerschapsaankondiging is door samen een ballon op te blazen terwijl de man naar het buikje van de vrouw wijst. Echter gaan mensen bij dit plaatje waarschijnlijk wel speculeren. Want wordt er nu een zwangerschap van een tweeling aangekondigd?

 3. Broertje/zusje

Ook je andere kinderen kunnen voor een mooi plaatje zorgen. Zij worden toch de grote broer of zus. Trek ze bijvoorbeeld een t-shirt of slabbetje aan waarop staat: Ik word een grote broer/zus.

4. Foto’s

Pak een statief, een camera, zet hem op zelfontspanner en ga samen met je partner voor de lens staan. Trek gekke gezichten: blije gezichten, geschrokken gezichten. Pak wat rekwisieten, zoals een rompertje, babyschoentjes of je zwangerschapstest. En maak met al deze foto’s een leuke collage voor de aankondiging van je zwangerschap. Ook leuk: een ‘1+1=3’ foto maken of met een rij schoenen alle (toekomstige) familieleden uitbeelden!

5. Bellypainting

Wanneer je in de zomer de aankondiging doet, kun je denken aan body art. Laat je beschilderen door een prof of laat je man zelf iets op je buik tekenen. Bijvoorbeeld een computerbalkje met de tekst ‘Loading’ erboven en het percentage erachter van de tijd die je erop hebt zitten. Doe de aankondiging op een mooie zomerse dag wanneer je bijvoorbeeld gezamenlijk naar het strand gaat of vraag of zij even naar je buik willen kijken omdat je vindt dat er iets ‘raars’ op zit..

6. Vakantiefilm

Ga je nog op (zon)vakantie voor je het grote nieuws bekend maakt? Dan kun je tijdens je vakantie ook een filmpje maken om het bekend te maken. Laat door het hele filmpje op subtiele manier hints voorbij komen, zoals babyschoentjes, luiers, een rammelaar etc. Je kunt het filmpje afsluiten met een beschilderde buik, of je kunt gebruik maken van schaduw of zand om de boodschap over te brengen. Wanneer je terugkomt, kijken de opa’s en oma’s nietsvermoedend naar beelden van je vakantie en ineens komt het grote nieuws voorbij. Die zien ze vast niet aankomen!

7. Culinaire verrassing

Een bekende manier is om een romper of T-shirt te laten bedrukken met een tekst erop. Bijvoorbeeld: Grote broer/zus vanaf…’. Om het spannend te houden kun je wachten tot het tijd is voor een schone luier. Doe ineens alsof je heel veel dingen te doen hebt en vraag aan opa en oma je het kind te verschonen.

8. Message in a bottle

Geef een ingepakte doorzichtige (lege) fles, met daarin de aankondiging van je zwangerschap. Dit kan de foto van de echo zijn, of als je deze nog niet hebt gehad, een briefje. Wanneer je het in een fles wijn doet kun je bijvoorbeeld op het briefje schrijven: ‘Helaas opa & oma, dit mag mijn mama over negen maanden pas weer!’. Geef je een baby fles, schrijf dan op het briefje: ‘Bewaren jullie deze goed voor me? Dan kom ik over negen maanden proosten!