Vitamine tijdens de zwangerschap: Welke vitamines neem je?

Vitamine zwangerschap

Vitamines tijdens je zwangerschap zijn belangrijk voor de groei van je baby en jouw gezondheid. In dit artikel lees je waarom vitamines nodig zijn, welke je moet nemen en welke je beter kunt vermijden. We bespreken ook de gevaren van een tekort en geven tips voor een gebalanceerd dieet. Eet gevarieerd, houd je aan de aanbevolen dagelijkse inname, en kies de juiste supplementen voor een gezonde zwangerschap.

!Neem altijd contact op met een dokter over innemen van vitamines tijdens de zwangerschap!

Wat is het belang van vitamines nemen tijdens de zwangerschap?

Vitamines kunnen helpen bij de ontwikkeling van de baby en het ondersteunen van een goede weerstand van de moeder. Extra vitamines kunnen helpen bij voldoende voedingsstoffen, wat gunstig is voor de gezondheid van beiden. Vrouwen die zwanger willen worden, kunnen ook profiteren van deze voordelen.

Vitamines nemen tijdens de zwangerschap

Welke vitamines zijn goed om binnen te krijgen als ik zwanger ben?

Als je zwanger bent, zijn bepaalde vitamines belangrijk voor jou en je baby. Deze kunnen helpen bij het ondersteunen van een gezonde ontwikkeling en verminderen het risico op complicaties.

  • Vitamine D: Ondersteunt sterke botten. Verkrijgbaar uit zonlicht en vette vis. In Nederland wordt aanbevolen om gedurende de hele zwangerschap 10 microgram vitamine D per dag te gebruiken.
  • Vitamine A: Kan helpen bij een gezonde huid en groei. Te vinden in dierlijke producten. Overmatige inname is echter schadelijk. Het is beter om te focussen op bètacaroteen, de plantaardige voorloper van vitamine A, die veilig is tijdens de zwangerschap.
  • Vitamine C: Kan de weerstand verhogen en helpen bij ijzeropname. Zit in veel fruit en groenten. Het helpt ook bij de opname van ijzer uit plantaardige bronnen.
  • Foliumzuur: Verkleint mogelijk de kans op aangeboren afwijkingen. Aanbevolen vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot 10-12 weken zwangerschap.
  • IJzer: Essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen. Verkrijgbaar uit dierlijke producten en peulvruchten. IJzersupplementen worden vaak aanbevolen in de tweede helft van de zwangerschap, maar alleen op advies van een zorgverlener.
  • Calcium: Belangrijk voor botontwikkeling voor zowel het kind als de moeder. Zit in zuivelproducten.
  • Visolie: Bevat omega-3 vetzuren, mogelijk goed voor de hersenontwikkeling.
  • Jodium: Essentieel voor de schildklier en hersenontwikkeling. Voor zwangere vrouwen wordt een dagelijkse inname van 150-200 microgram jodium aanbevolen.
  • Multivitamine speciaal voor zwangere vrouwen: Bevat extra vitamine en mineralen die je nodig kan hebben tijdens de zwangerschap. Overleg met een zorgverlener voor het aanbevolen gebruik.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Welke supplementen mag je niet slikken als je zwanger bent?

Je mag bepaalde supplementen niet slikken als je zwanger bent. Sommige vitamines en mineralen kunnen schadelijk zijn voor je baby.

Supplementen zwangerschap
  • Teveel vitamine A: Kan aangeboren afwijkingen veroorzaken.
  • Vitamine E in hoge doses: Kan het risico verhogen op vroeggeboorte.
  • Lage kwaliteit multivitaminen: Bevatten mogelijk te hoge hoeveelheden schadelijke stoffen.
  • Kruiden en plantenextracten: Zoals alsem en senna, die schadelijke effecten kunnen hebben.

Let dus goed op wat je beter niet kunt doen op het gebied van supplementen tijdens de zwangerschap.

Risico’s van vitaminegebrek tijdens de zwangerschap

Een tekort aan belangrijke vitamines kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Moeders kunnen last krijgen van bloedarmoede en vermoeidheid. De ongeboren baby loopt risico op geboorteafwijkingen en groeiproblemen. Een gezond dieet en juiste supplementen kunnen helpen deze risico’s te beperken.

Vitaminegebrek kan bij de moeder leiden tot bloedarmoede en zwakte. Voor de ongeboren baby kan het resulteren in een laag geboortegewicht en aangeboren afwijkingen. Ook kan het de hersenontwikkeling van de baby beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap voldoende vitamines binnen te krijgen.

Symptomen van vitaminetekort zijn vermoeidheid, bleekheid en duizeligheid. Een bloedtest kan een tekort bevestigen. Om dit te voorkomen, eet je gezond en gevarieerd en gebruik je, indien nodig, supplementen. Regelmatige controles bij de verloskundige kunnen ook helpen om eventuele tekorten vroegtijdig op te sporen.

Gebalanceerd dieet tijdens je zwangerschap

Hoe behoud je een gebalanceerd dieet tijdens je zwangerschap?

Eet gevarieerd om een gebalanceerd dieet te behouden tijdens je zwangerschap. Zorg dagelijks voor de aanbevolen hoeveelheid groenten, fruit, eiwitten en vezels. Volg de aanbevolen dagelijkse inname van vitamines en mineralen door gezonde voeding zoals volkorenproducten, magere zuivel en vis te kiezen. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen en suikerrijke snacks om gezond te eten.

Vergelijkbare berichten