Wat zijn weeën en hoe herken je ze?
![Wat zijn weeën en hoe herken je ze? 1 Zwangere vrouw en weeën](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/Zwangere-vrouw-en-weeen.webp)
Weeën zijn krachtige samentrekkingen die je baarmoedermond geleidelijk openen om de bevalling mogelijk te maken. In deze blog lees je wat weeën zijn, welke soorten er bestaan en hoe je ze herkent. Ook ontdek je hoe je omgaat met de pijn, en leer je het verschil tussen rugweeën en opgewekte weeën. Tot slot bespreken we welke impact opgewekte weeën hebben op de duur van de bevalling, zodat je beter voorbereid bent
Wat is een wee?
Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier die ervoor zorgt dat de baarmoedermond zich langzaam opent om de bevalling daadwerkelijk te starten. Tijdens dit proces voel je de pijn vaak als een soort kramp in je onderbuik. De pijn komt langzaam op en omslaat als een golf. Daarna trekt de golf weer terug.
Deze samentrekking van de baarmoederspier wordt naarmate de bevalling vordert meestal krachtiger en pijnlijker en kan aanvoelen als een golf die omslaat. Wanneer de weeën sterker worden en vaker en regelmatiger voorkomen, is dit een duidelijk teken dat de bevalling nu echt begonnen is.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Wat zijn weeën en hoe herken je ze? 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Wat zijn weeën en hoe herken je ze? 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Welke soorten weeën zijn er?
Er zijn verschillende soorten weeën:
- Voorweeën (oefenweeën): Deze zijn kort onregelmatig en mild, komen vaak al weken voor de daadwerkelijke bevalling en bereiden je baarmoedermond voor zonder echte ontsluiting.
- Ontsluitingsweeën (echte weeën): Ze zijn langer regelmatiger en sterker, zorgen ervoor dat de ontsluiting gaat en centimeter ontsluiting toeneemt. Een inwendig onderzoek kan gecontroleerd hoeveel centimeter ontsluiting je hebt.
- Persweeën: Bij volledige ontsluiting ontstaat een onbedwingbare drang om te persen, meestal begint de bevalling in deze fase pas echt, vaak bij je eerste bevalling een intens moment.
- Naweeën: Deze weeën komen na de geboorte en helpen de baarmoeder terug te krimpen, waardoor de bevalling echt afgelopen is en de baarmoeder weer zachter verweking en gaat naar haar normale formaat.
- Weeënstorm: Hierbij volgen weeën zeer snel op elkaar, de ontsluiting gaat vaak sneller, waardoor de bevalling in een hoog tempo vordert.
Hoe herken je weeën?
![Wat zijn weeën en hoe herken je ze? 4 Zwangere vrouw en weeën herkennen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/Zwangere-vrouw-en-weeen-herkennen-1024x574.webp)
Weeën herken je aan kramp in je onderbuik, die aanvoelt als een stekende pijngolf die opkomt en wegebt. De pijn kan uitstralen naar je rug en benen. Echte weeën worden steeds krachtiger, pijnlijker en regelmatiger, wat aangeeft dat de bevalling echt begonnen is. Voorweeën zijn daarentegen onregelmatig en nemen niet in kracht toe.
Naast weeën kan het breken van de vliezen een teken zijn dat de bevalling begint. Dit merk je aan het plotseling verliezen van vruchtwater, wat in een grote golf of kleine beetjes kan komen. Als je vliezen gebroken zijn maar de weeën nog niet op gang komen, neem dan contact op met je verloskundige om te bespreken wat je het beste kunt doen.
Hoe kun je met weeën omgaan?
![Wat zijn weeën en hoe herken je ze? 5 Verloskundige en weeën onderzoeken](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/verloskundige-en-weeen-onderzoeken-1024x574.webp)
Je kunt met weeën omgaan door ontspanning, ademhaling en beweging te gebruiken, eventueel met hulp van een verloskundige op je weeën te letten. Massages, warmte en pijnstilling kunnen het scherpe randje verzachten, hoewel ze de pijngolf niet volledig wegnemen. Door inwendig onderzoek kan worden bekeken of de ontsluiting snel gaat en hoe ver de bevalling gevorderd is, zodat je beter weet hoe je het proces kunt ondersteunen.
Het kan voorkomen dat je ondanks een zorgvuldige voorbereiding de pijn tijdens de bevalling als ondragelijk ervaart. In zo’n situatie kan medicatie helpen om de pijn te verminderen om je ze te helpen bij ontspannen. Er zijn verschillende opties, zoals morfineachtige middelen, een remifentanilpomp, een ruggenprik (epidurale anesthesie) of spinale anesthesie. Je verloskundige kan hierover alles vertellen.
Hoe kun je de symptomen van rugweeën en opgewekte weeën onderscheiden?
De symptomen van rugweeën en opgewekte weeën kun je onderscheiden door de locatie en intensiteit van de pijn.
Rugweeën worden gekenmerkt door een constante, zeurende pijn in de onderrug, vaak gecombineerd met kramp in je onderbuik en golvende pijn. Opgewekte weeën zijn meestal heftiger en geconcentreerd in de buik, doordat de samentrekking van de baarmoederspier kunstmatig wordt gestimuleerd.
Het onderscheid tussen rugweeën, opgewekte weeën en andere signalen van de bevalling biedt inzicht in wat je kunt verwachten en hoe de voortgang verloopt.
Symptomen van rugweeën en beenweeën
Rugweeën en beenweeën kunnen zorgen voor stekende pijn, kramp in je onderbuik en pijn tussen de weeën door. Vooral naarmate het aantal centimeter ontsluiting toeneemt. Deze klachten maken de weeën vaak zwaarder om op te vangen, zeker wanneer rugweeën doortrekken in je benen en je hele bekkengebied belasten.
![Wat zijn weeën en hoe herken je ze? 6 Zwangerschapsstriemen en weeën](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/zwangerschapsstriemen-en-weeen-1024x576.webp)
Daarnaast kan de spanning op je buik en bekkengebied tijdens de bevalling zwangerschapsstriemen benadrukken, die ontstaan door het uitrekken van de huid tijdens de zwangerschap.
Gevolgen van opgewekte weeën op de bevallingsduur
Opgewekte weeën hebben een grote invloed op het verloop van de bevalling. Deze door medicatie opgewekte weeën verschillen duidelijk van natuurlijke weeën en worden gekenmerkt door een hogere intensiteit. Naarmate de bevalling vordert, worden ze krachtiger en pijnlijker. Ze kunnen de ontsluiting versnellen, waarbij verloskundigen dit proces nauwlettend volgen. In vergelijking met natuurlijke weeën zijn opgewekte weeën vaak zwaarder en intenser, wat de bevalling fysiek uitdagender maakt.
Na een intensieve bevalling is het belangrijk om kraamzorg goed te regelen. Dit biedt niet alleen ondersteuning bij de verzorging van je baby, maar ook bij jouw herstel, zodat je in deze periode de juiste zorg ontvangt.