Kan je zwanger worden als je ongesteld bent?

Kan je zwanger worden als je ongesteld bent

Zwanger worden als je ongesteld bent is mogelijk. Om dit antwoord te begrijpen leggen we uit hoe de menstruatiecyclus werkt, wat er gebeurt tijdens je menstruatie en hoe je vruchtbaarheid varieert gedurende de cyclus. Tot slot geven we tips over voorzorgsmaatregelen en anticonceptie, zelfs tijdens je menstruatie.

Tijdens je menstruatie wordt het baarmoederslijmvlies, dat zich had opgebouwd voor een mogelijke zwangerschap, afgestoten. Dit veroorzaakt bloedverlies dat meestal een paar dagen duurt. De baarmoederwand wordt dunner doordat het slijmvlies wordt afgebroken. De menstruatiecyclus begint opnieuw, zodat je lichaam zich kan voorbereiden op een nieuwe kans op zwangerschap.

De vruchtbaarheid varieert gedurende je menstruatiecyclus en is het hoogst rond de ovulatie, wanneer een eicel vrijkomt uit de eierstok. Bij een korte cyclus kan de ovulatie eerder plaatsvinden, soms al vlak na de menstruatie. In dat geval kan gemeenschap tijdens je menstruatie leiden tot een bevruchte eitje.

Vruchtbaarheid en de menstruatiecyclus

Bij een langere cyclus vindt de ovulatie later plaats, waardoor de kans op zwangerschap tijdens de menstruatie kleiner is. Soms kan een lichte bloeding worden aangezien voor menstruatie, terwijl het in werkelijkheid een pseudo-menstruatie genoemd wordt, wat kan optreden in het eerste trimester van de zwangerschap.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Ja, het is mogelijk om zwanger te raken terwijl je ongesteld bent. Hoewel de kans klein is, kan een bevruchte eicel ontstaan als je gemeenschap hebt tijdens je menstruatie, vooral als de eisprong plaatsvindt kort na je menstruatie.

Soms wordt bloedverlies na bevruchting verward met menstruatie, maar dit kan ook komen door gesprongen bloedvaten of een bloedvaatje dat is geraakt. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan wijzen op ernstige oorzaken en moet gecontroleerd worden, bijvoorbeeld via een vaginaal onderzoek. Neem bij klachten altijd contact op met je huisarts of verloskundige.

De kans dat je zwanger raakt tijdens je menstruatie is erg klein. Het is echter nog steeds mogelijk om zwanger te raken als je vrijt zonder voorbehoedsmiddelen. Je bent het meest vruchtbaar wanneer je ovuleert; dit gebeurt ongeveer 10 tot 16 dagen voor je volgende menstruatie. Sperma overleeft tot vijf dagen in je lichaam, daarom kan gemeenschap tijdens je menstruatie toch leiden tot een zwangerschap. Dit geldt vooral als je een korte cyclus hebt en de eisprong vroeg plaatsvindt.

Zwanger tijdens je menstruatie

De kans om zwanger te raken tijdens je menstruatie hangt af van verschillende factoren:

  • De lengte van je menstruatiecyclus: Bij een korte menstruatiecyclus kan de ovulatie dichter bij je menstruatie plaatsvinden, waardoor de kans op zwangerschap groter is.
  • Onregelmatige menstruatiecycli: Een onregelmatige cyclus maakt het moeilijk om te voorspellen wanneer de eisprong plaatsvindt, wat het risico op onverwachte zwangerschap vergroot.
  • Seks tijdens de menstruatie en sperma overleving: Sperma kan tot vijf dagen in je lichaam overleven. Als je niet zwanger wilt raken, is het belangrijk om dit in overweging te nemen. Als je probeert zwanger te worden, kan seks tijdens je menstruatie de kansen vergroten als je een vroege ovulatie hebt.
Anticonceptie

Gebruik altijd anticonceptie als je niet zwanger wilt worden, ook tijdens je menstruatie. Voorbeelden zijn condooms, anticonceptiepillen en spiraaltjes. Zwangerschapssymptomen, zoals misselijkheid en vermoeidheid, kunnen wijzen op een zwangerschap. Bij twijfel biedt een test zekerheid. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan een ernstige oorzaak hebben en vereist medische aandacht.

Vergelijkbare berichten