Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 1 Verschil tussen darmen en baby voelen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/10/Verschil-tussen-darmen-en-baby-voelen.webp)
De eerste bewegingen van je baby zijn rond 16 tot 20 weken zwangerschap voelbaar en worden vaak omschreven als kleine plopjes of belletjes. Dit subtiele gevoel lijkt op darmbewegingen, waardoor verwarring in deze fase begrijpelijk is. Vanaf ongeveer 20 weken worden de babybewegingen duidelijker, en zie je soms ook de buik bewegen.
Wanneer kun je babybewegingen verwachten?
Je kunt babybewegingen verwachten tussen de 16 en 22 weken zwangerschap. Deze eerste bewegingen, vaak omschreven als zachte ‘plopjes’ of ‘bubbels’, ontstaan terwijl de baby groeit en ontwikkelt.
Naarmate de baby sterker naarmate de zwangerschap vordert, worden de bewegingen duidelijker en zal je je baby vaker voelen. In deze periode kun je de baby meestal voelen bewegen, omdat hij zich steeds krachtiger laat voelen.
Hoe voelen babybewegingen aan?
Babybewegingen voelen aan als kleine plopjes, belletjes of bubbeltjes die zachtjes in de buik voelbaar zijn, en behoren tot de herkenbare symptomen van de zwangerschap. In de vroege zwangerschap zijn deze bewegingen subtiel. Ze kunnen verward worden met darmbewegingen, die meestal als een rollende of rommelende sensatie worden ervaren.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Naarmate de zwangerschap vordert en de placenta optimaal functioneert, worden de bewegingen duidelijker en gerichter. Je voelt porren of schopjes die vaak herkenbaar zijn als bewegingen die specifiek door de baby worden veroorzaakt.
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 4 Zwangere vrouw en babybewegingen aanvoelen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/10/zwangere-vrouw-en-babybewegingen-aanvoelen-1024x574.webp)
Hoe herken je het patroon van babybewegingen?
Je herkent het patroon van babybewegingen doordat je de baby regelmatig voelt bewegen op vaste momenten. Vanaf ongeveer 28 weken heeft de baby een normaal bewegingspatroon en voel je hem vaker.
Bewegingen omschreven als schopjes en draaiingen geven een vertrouwd gevoel en maken deel uit van zijn ritme. Door dagelijks bij te houden hoe vaak je de baby voelt, kun je dit patroon beter volgen en snel afwijkingen opmerken.
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 5 Echo en babybewegingen herkennen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/10/echo-en-babybewegingen-herkennen-1024x574.webp)
Tips om babybewegingen te stimuleren
Als je twijfelt over de bewegingen van je baby, zijn er verschillende manieren om deze te stimuleren. Hieronder vind je enkele tips om je baby beter te voelen bewegen:
- Ligpositie: Ga op je linkerzij liggen, omdat de doorbloeding van de placenta optimaal is in deze houding. Hierdoor voel je je baby beter schoppen en merk je bewegingen sneller op.
- Eet- en drinktips: Drink koud water of eet een lichte snack. Dit kan ervoor zorgen dat de baby wakker wordt en actiever wordt, omdat de baby voeding krijgt en reageert op de verandering.
- Let op activiteitspatronen: De baby beweegt vaak als hij wakker is, maar kan rustiger zijn of slapen na een actieve periode. Het is normaal dat de baby rustiger is tijdens slaapmomenten.
- Vermijd kalmerende middelen: Als je kalmerende middelen gebruikt, kan de baby rustiger zijn en minder bewegen. Het blijft belangrijk om leven voelen en de baby regelmatig te voelen bewegen.
- Momenten van rust: Neem regelmatig de tijd om stil te zitten of te liggen en concentreer je op de bewegingen, omdat dit helpt om het leven van de baby te voelen en veranderingen op te merken.
Waardoor voel ik mijn baby minder goed?
Je voelt je baby minder goed door verschillende factoren, zoals de positie van de placenta, harde buiken of een lage bloedsuikerspiegel. Harde buiken kunnen de buik doen spannen, waardoor de bewegingen moeilijker te voelen zijn. Een lage glucoseconcentratie kan ervoor zorgen dat je baby minder actief is, wat ook invloed heeft op de bewegingen.
Het is belangrijk om alert te blijven op de bewegingen van je baby en bij twijfel te handelen. Lees ook meer over Misselijkheid tijdens je zwangerschap en hoe dit je ervaring kan beïnvloeden. Hieronder bespreken we hoe minder bewegingen kunnen aanvoelen en wanneer je een arts moet raadplegen.
Minder bewegingen aanvoelen
Wanneer je last hebt van harde buiken, kan de gespannen buik ervoor zorgen dat je de bewegingen van je baby minder goed voelt. Dit is normaal, maar kan wel zorgen voor ongerustheid. Ook een lage glucoseconcentratie kan invloed hebben op de bewegingen van de baby.
Eet of drink iets om je bloedsuikerspiegel te verhogen; dit kan ervoor zorgen dat de baby actiever wordt en je meer bewegingen voelt. Zorg ervoor dat je altijd goed blijft letten op het patroon van de bewegingen om een idee te krijgen van wat normaal is voor jouw baby.
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 6 Harde buiken en minder babybewegingen voelen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/10/harde-buiken-en-minder-babybewegingen-voelen-1024x574.webp)
Verloskundige of gynaecoloog bezoeken
Als je na 28 weken zwangerschap merkt dat je baby minder dan 10 keer beweegt in een periode van 2 uur, is het belangrijk om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog. Let goed op het aantal bewegingen, want verminderde bewegingen kunnen een teken zijn dat je baby minder goed groeit of andere problemen heeft. Het is daarom verstandig om dit te laten onderzoeken.
![Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap 7 Verschil tussen darmen en baby voelen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/10/Verschil-tussen-darmen-en-baby-voelen-1-1024x574.webp)
Ga voor een extra controle naar de polikliniek verloskunde, zodat er tijdig ingegrepen kan worden indien nodig. Bekijk ook onze checklist zwangerschap om goed voorbereid te zijn op de komst van je kleine. Het verschil tussen babybewegingen en darmbewegingen voelen tijdens de zwangerschap
De eerste bewegingen van je baby zijn rond 16 tot 20 weken zwangerschap voelbaar en worden vaak omschreven als kleine plopjes of belletjes. Dit subtiele gevoel lijkt op darmbewegingen, waardoor verwarring in deze fase begrijpelijk is. Vanaf ongeveer 20 weken worden de babybewegingen duidelijker, en zie je soms ook de buik bewegen.