Duizeligheid tijdens je zwangerschap: Wat te doen?
Duizeligheid tijdens je zwangerschap wordt veroorzaakt door fysieke en hormonale veranderingen in het lichaam. Het ontstaat als het lichaam niet over voldoende bloed beschikt om deze naar de hersenen te pompen. Je kan dan een licht gevoel in je hoofd ervaren. Duizeligheid kan onder andere ontstaan door een lage bloeddruk of een lage suikerspiegel. Deze blog vertelt je alles over de oorzaken, het herkennen van de symptomen, en bieden we praktische tips om duizeligheid te beheersen en mogelijk te voorkomen.
Wat is duizeligheid?
Duizeligheid is een licht gevoel in je hoofd. Je kan het gevoel hebben dat alles om je heen draait of beweegt. Daarnaast kun je ook een onvast gevoel hebben in je benen en denk je het gevoel te hebben dat je valt.
![Duizeligheid tijdens je zwangerschap: wat te doen? 1 Duizeligheid tijdens de zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/05/duizeligheid-tijdens-de-zwangerschap.webp)
Wat veroorzaakt duizeligheid tijdens de zwangerschap?
Duizeligheid tijdens de zwangerschap heeft verschillende oorzaken. Het kan worden veroorzaakt door:
- Het moeilijker terugstromen van je bloed: Door de druk van de baarmoeder op je organen en je benen, is het lastiger voor het bloed om terugstromen. Je baarmoeder kan de vena cava (een belangrijke ader naast je ruggenwervel) dicht drukken waardoor je minder zuurstof krijgt toegevoerd.
- Lager bloedsuiker: Sommige zwangere vrouwen hebben last van een lager suikerspiegel in het bloed. Daardoor kun je duizeligheid ervaren.
- Lage bloeddruk: je kan ervaren dat je bloeddruk daalt, vooral tussen maand 3 en 6.
- Bloedarmoede: Je hebt een hoger risico op bloedarmoede als zwangere. Hierdoor kan het bloed minder zuurstof opnemen en kun je duizelig worden.
- Oververhitting: Je lichaamstemperatuur is wat hoger als zwangere vrouw. Hierdoor kun je warmte minder goed afvoeren. Word je te warm, dan verwijden de bloedvaten zich. De bloeddruk daalt, je hersenen krijgen minder bloed en je wordt duizelig.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Duizeligheid tijdens je zwangerschap: wat te doen? 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Duizeligheid tijdens je zwangerschap: wat te doen? 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Wat zijn de symptomen en signalen waaraan je duizeligheid herkent?
Duizeligheid herken je door een licht gevoel in je hoofd. Soms heb je het gevoel dat jij beweegt, of alles om je heen draait. Je kan ook het gevoel ervaren van flauwvallen. Een gevoel dat sporadisch kan voorkomen gedurende de hele zwangerschap. Bloedarmoede, daar heb je meer risico op als zwangere, wordt vaak gekenmerkt door aanvullende symptomen zoals vermoeidheid en bleekheid.
Wanneer is duizeligheid ernstig tijdens je zwangerschap?
Duizeligheid is ernstig tijdens je zwangerschap wanneer het gepaard gaat met andere zorgwekkende symptomen zoals bloedingen, buikpijn, of aanhoudende misselijkheid en braken. Ook wanneer duizeligheid leidt tot flauwvallen of gepaard gaat met ernstige hoofdpijn, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken, aangezien dit op ernstige complicaties kan wijzen zoals pre-eclampsie.
5 Tips tegen duizeligheid als je zwanger bent
Hier zijn enkele tips tegen duizeligheid tijdens je zwangerschap:
- Blijf rustig ademen: Neem langzame en diepe ademhalingen als je je duizelig voelt.
- Extra voorzichtig in het verkeer: Zorg dat je extra alert bent en pauzes neemt als je duizeligheid ervaart tijdens het rijden.
- Pas op met een warme douche en een warm bad: Warm water kan duizeligheid verergeren, dus beperk de tijd die je doorbrengt onder heet water.
- Drink voldoende vloeistoffen: Dit helpt de bloeddruk stabiel te houden.
- Sta langzaam op uit zittende of liggende posities: Dit kan helpen de plotselinge daling van de bloeddruk te voorkomen.
![Duizeligheid tijdens je zwangerschap: wat te doen? 4 Tips tegen duizeligheid](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/05/Tips-tegen-duizeligheid-1024x682.webp)
Hoe voorkom je duizeligheid tijdens je zwangerschap?
Om duizeligheid tijdens je zwangerschap te voorkomen, kun je de volgende stappen volgen:
- Eet ijzerrijke voeding: Voedingsmiddelen zoals rood vlees, bonen, en spinazie verhogen je ijzergehalte, wat belangrijk is voor het voorkomen van bloedarmoede.
- Eet regelmatig kleine maaltijden: Dit helpt om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden en vermindert het risico op duizeligheid.
- Gedroogd fruit: Dit is een goede snack die zowel je ijzerinname als je energieniveau kan boosten.
- Lig op je linkerzij: Dit verbetert de bloedcirculatie. Probeer vanaf 28 weken zwangerschap altijd op je zij in te slapen en vermijd de rugligging om de bloedtoevoer naar je hersenen en placenta te optimaliseren.
Andere bekende symptomen tijdens de zwangerschap
Naast duizeligheid ervaren zwangere vrouwen vaak andere symptomen tijdens de zwangerschap, waaronder:
- Hoofdpijn: Dit kan variëren van mild tot ernstig en is vaak gerelateerd aan hormonale veranderingen.
- Buikgriep: Symptomen zoals misselijkheid en braken zijn gebruikelijk, vooral in het eerste trimester.
- Hartkloppingen: Door hormonale veranderingen en verhoogd bloedvolume kan het hart soms sneller kloppen.
- Misselijkheid: Een van de meest bekende symptomen, soms vergezeld door overgeven.
- Zwangerschapsdementie: Sommige vrouwen ervaren vergeetachtigheid of zijn verstrooid.
Elk van deze symptomen kunnen je dagelijkse activiteiten beïnvloeden, maar zijn over het algemeen normale verschijnselen tijdens de zwangerschap. Maak jij je zorgen? Raadpleeg dan altijd je (huis)arts of verloskundige.