Eerste weken zwangerschap: Wat gebeurt er dan allemaal?
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 1 Eerste weken zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/07/Eerste-weken-zwangerschap-1.jpg)
De eerste weken van je zwangerschap zijn altijd spannend. Je bent zwanger en je lijf gaat veranderen. In je buik is een kindje aan het ontwikkelen. Wat komt er allemaal bij kijken in die eerste weken? Het is voor iedereen verschillend, maar in deze blog lees je er mee over.
Wat kun je verwachten in het eerste trimester
Je eerste trimester, de eerste 3 maanden van je zwangerschap. De zwangerschap is voor iedere vrouw verschillend, zo ook het eerste trimester. Ben je zelf een zwangerschapstest gaan doen? Of waren de kwalen niet meer aan iets anders af te schuiven? In het eerste trimester van je zwangerschap kun je namelijk best wel last krijgen van je lijf.
Symptomen die horen bij de zwangerschap zijn; ochtendmisselijkheid, veel moeten plassen (eventuele blaasontstekingen), veel willen eten, moe zijn en last hebben van obstipatie. Maar ook gevoelige of donkere tepels zijn tekenen van een zwangerschap. Dit alles komt tot stand door een verandering in je hormoonhuishouding.
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 2 Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 1](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/07/Buikpijn-tijdens-eerste-weken-zwangerschap-1024x683.jpg)
Wat gebeurt er met jou in de eerste weken zwangerschap?
De eerste weken van je zwangerschap, die vallen in het eerste trimester zijn voor alle vrouwen verschillend. Naast dat je gaat wennen aan het feit dat er een kindje in je buik gaat groeien, verandert er een hoop. Zowel mentaal als fysiek zal het een hoop te weeg brengen. In het eerste trimester is het belangrijk om een aantal zaken te regelen.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Misselijkheid
75% van de vrouwen heeft tijdens haar zwangerschap last van misselijkheid. Sommige zijn al misselijk vanaf het moment dat ze overtijd zijn. Het hoogtepunt van de misselijkheid is rond week 9. Hoe lang de misselijkheid duurt is per vrouw verschillend. Veel vrouwen zijn ochtendmisselijk en voelen zich daarna beter. Maar je kan er ook de hele dag of juist ’s middags of ’s avonds misselijk zijn.
Rond de 4e maand, start van het tweede trimester zijn de meeste klachten weg. Voor ongeveer 50% van de vrouwen is de misselijkheid over na 14 weken en bij 9 op de 10 vrouwen bij uiterlijk 20 weken.
Een tweeling, verandering hormonen, vermoeidheid en aanleg zijn oorzaken voor misselijkheid tijdens de zwangerschap. Wanneer je bij je eerste zwangerschap misselijk bent geweest, kun je er vanuit gaan dat dat bij zwangerschap 2 ook is.
De misselijkheid is niet fijn, er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld:
- Zorg ervoor dat je nooit een lege maag hebt;
- Eet geregeld iets kleins;
- Pak bij het opstaan iets, dat makkelijk te verteren is;
- Eet minder pittig, vet, zuur en zwaar voedsel;
- Blijf genoeg drinken;
- Neem geen cafeïne;
- Genoeg frisse lucht;
- Drink gember- of pepermuntthee;
- Doe rustig aan.
Verandering van het lichaam
Je lichaam gaat gedurende je hele zwangerschap veranderen. Het baby’tje in je buik, heeft steeds meer ruimte nodig waardoor je buik zal gaan groeien. In het eerste trimester komen de meeste vrouwen het meeste aan. Dit omdat je in deze periode ook meer gaat eten. Je buik is al wat opgezet, maar nu nog vanwege de overige organen. Je buik gaat plaatsmaken voor de baarmoeder met daarin je kindje.
In het tweede trimester gaat je babybuikje zichtbaarder worden. Bij de onderbuik zal dan een bolling zichtbaar worden. Zwanger van de tweede, derde, etc. de kans is groot dat je babybuik nu al zichtbaarder is. Van week 21 tot en met 30 gaat je buik harder groeien en ronder worden. In week 31 tot en met 36 neemt vooral het gewicht van je kindje toe, die groeit nu flink door in je buik. Hierdoor neemt je buik in omvang toe komt de buik ook hoger uit, tussen je navel en middenrif. In de laatste weken tot de bevalling groeit je baby’tje door, waardoor je buik misschien ook nog groter wordt. Daarnaast houd je meer vocht vast, dit raak je na de bevalling ook weer snel kwijt.
Je kunt je buik ook opmeten, dan weet je wat je buikomvang is. Door middel van een meetlint is het gemakkelijk bij je zelf te doen. Meet je buikomtrek, daar waar je buik het dikst is. Meestal is je buik het dikst rondom de navel.
Je lijf verandert en deze verandering maak je alleen door tijdens een zwangerschap. Hoe bijzonder is het om dit lijf vast te laten leggen. Je kunt een foto maken, maar dan is het nog moeilijk te zien. Buikbeeld maakt door middel van 3D-printing een beeldje van jouw zwangere lijf. Geheel naar eigen wens natuurlijk. Zo heb je jouw bijzonder lijf, dat 9 maanden je kindje heeft gedragen ineens in je eigen handen.
Vermoeidheid
Veel moe tijdens je zwangerschap? Dat is niet gek, de meeste vrouwen hebben hier last van. Over het algemeen ben je vooral in het eerste en laatste trimester moe. Tussendoor heb je meer energie om op te laden voor de laatste weken. In de laatste weken heb je voor weinig dingen nog echt puf.
Een verandering in je hormoonhuishouding, de toename van progesteron, zorgt ervoor dat je meer moe bent. Ook kwaaltjes, een slechte nachtrust, die enorme buik, de emotionele achtbaan en het veel aan je hoofd hebben, zorgt ervoor dat je vermoeid bent. Daarnaast moet je je voorstellen dat je kindje ook energie verbruikt, je werkt de hele dag voor 2. Ook al zijn er wetenschappelijk geen echte verklaringen voor, kan je je met bovenstaande wel voorstellen dat je moe bent.
Ben je heel moe? Luister dan vooral heel goed naar je lichaam. Blijf goed voor jezelf en je kindje zorgen. Voel je je vermoeid, ga dan even liggen. Zorg daarnaast dat je voldoende energie binnenkrijgt, door middel van eten en drinken. Het is niet alleen belangrijk voor jezelf maar ook voor die baby in je buik. Tijdens de zwangerschap is het fijn als je je energie aanpast, pas je dag op wat je kan aan. Maak het voor jezelf niet te druk. Daar tegenover helpt bewegen wel. Een stukje fietsen, wandelen of zwemmen zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit. Je mag gewoon sporten tijdens je zwangerschap.
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 2 Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 1](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/07/Buikpijn-tijdens-eerste-weken-zwangerschap-1024x683.jpg)
Vaker naar de WC
Vele zwangerschapskwaaltjes verdwijnen in de loop van de zwangerschap. Helaas behoort vaker naar de WC gaan daar niet bij. Al vanaf week 6 merken vrouwen dat ze vaker moeten plassen. Het is vaak 1 van de eerste tekenen van een zwangerschap. In het tweede trimester wordt het erger, om over het derde trimester maar te zwijgen. Vooral in de laatste weken van je zwangerschap zal je vaker naar de WC moeten.
In het eerste en derde trimester van je eerste of tweede zwangerschap kan je de baarmoeder en je kindje de schuld geven. Tijdens het eerste trimester pikt de baarmoeder de plek van de blaas in. Gedurende het derde trimester, vanaf 35 weken gaat je kindje indalen en met het hoofd op de blaas duwen. Daartussen, maar ook in diezelfde periode gaat een groot aandeel ook naar de nieren. Zowel het zwangerschapshormoon hCG en stijging van de hoeveelheid bloed in je lichaam zorgt ervoor dat de nieren aan het werk moeten en de blaas vullen.
Rechtop plassen en je blaas leeg plassen zorgt ervoor dat je minder hoeft. Ook minder drinken voor je gaat slapen, kan ervoor zorgen dat je er minder vaak uit hoeft ’s nachts.
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 6 Alcohol eerste weken zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/07/alcohol-eerste-weken-zwangerschap-683x1024.jpg)
Zwangerschapscravings
Tijdens je zwangerschap zal je merken dat je steeds meer zin krijgt in eten. Veel eten, maar vooral ook in de gekste combinaties. Bijna alle vrouwen zullen dat herkennen. Ineens zin in augurken, terwijl je die nooit lekker vond. Soms verandert het zin hebben in eten, in een echte craving, eetbui. Iedere vrouw heeft minstens 1 moment in de zwangerschap dat zij echt alles wil eten, een vreetbui. Eigenlijk ook niet gek… Als zwangere vrouw eet je voor twee! Je kindje heeft de voedingsstoffen nodig.
Frietjes dippen in een milkshake, stamppot met appelstroop of een boterham met chocopasta en kaas. Je zal denken, gadver, wat vies. Toch hebben de meeste vrouwen hier mee te maken en zijn gekke combinaties juist waar je in die tijd zin in hebt. Ook eten dat je eerst niet lekker vond, kan nu ineens favoriet zijn.
Echter is het wel belangrijk om goed te blijven kijken naar wat je eet. Een zwangere vrouw hoeft eigenlijk maar 200 tot 300 calorieën op een dag extra te eten om haar kindje te voeden. Veel meer is dus overbodig. Geen zorgen over een craving. Het meeste mag je lekker eten.
Stemmingswisselingen
Je zwangerschap is een emotionele achtbaan. Van mega blij tot strontchagrijnig en van heerlijk ontspannen tot volledig gestrest. Veel zwangere vrouwen zullen de ‘moodswings’ herkennen. Hoe je je voelt slaat dan zo snel om, dat je er bijna niet bij kan stilstaan.
Hormonen zijn een deel van de oorzaak. Zowel oestrogeen als progesteron zijn verantwoordelijk en zorgen voor de verandering van je emotie. Helaas is dat niet het enige, ook alles wat bij je zwangerschap komt kijken speelt hier een rol in. Er komt zoveel in deze periode op je af, dat het ook niet gek is dat je soms heel blij en soms heel verdrietig bent. De veranderingen hebben impact. Je zit door de omstandigheden soms misschien wat minder lekker in je vel, maar dat hoort er dus gewoon bij.
Heb je last van een ‘moodswing’? Probeer te ontspannen en te relativeren. Iets leuks doen, ontstressen en actie ondernemen zorgt ervoor dat je rustiger wordt en fijner in je vel zit. Zorg dat je alles goed regelt en er zal al een hele last van je schouders vallen.
Wat gebeurt er met de baby in het eerste trimester?
In de eerste week van je zwangerschap ben je officieel gezien nog niet zwanger. Toch tellen we deze wel mee binnen de zwangerschap, omdat je zeker weet wanneer de menstruatie was. In de tweede week ben je het meest vruchtbaar, je eisprong vindt dan plaats.
Ben je in week 3, dan wordt al een hoop bepaald. Vanaf dan is duidelijk of je kindje een jongen of meisje is, maar ook kleur ogen en haar is dan bepaald.
Vanaf week 6 begint je kindje echt vormen aan te nemen. Hij/zij lijkt dan nog op een garnaaltje, maar wel met hoofdje, borstkas, ruggengraat en buikholte. Op de plekken van zijn/haar armpjes en beentjes zijn al stompjes te zien. Tot en met week 8 begint je kindje echt snel te groeien. Het gezichtje, maar ook de handen krijgen vorm. Met 9 weken zwangerschap is kindje 3 centimeter groot en weegt 2 gram.
Week 10 is het moment dat je kindje compleet is, alles zit erop en eraan. Echter is hij/zij nog niet levensvatbaar. Wel is alles, waaronder de organen nu aangelegd en is het belangrijk dat je kindje gaat groeien. Via de navelstreng krijgt het van jou de voedingsstoffen binnen om te ontwikkelen.
Wat moet je regelen tijdens het eerste trimester?
Jeej, zwanger. Naast dat je vooral gaat genieten van je zwangerschap is het belangrijk dat je in het eerst trimester een aantal dingen gaat regelen. In de eerste 4 weken van je zwangerschap heb je een afspraak bij de verloskundige, zij houdt gedurende jouw zwangerschap, jouw gezondheid en de gezondheid van je kindje in de gaten. Na een zwangerschap van ongeveer 10 weken, maak je een afspraak voor een echo. Bij deze echo voert de verloskundige een aantal belangrijke controles uit.
![Eerste weken zwangerschap: wat gebeurt er dan allemaal? 7 Lichaam-maakt-veel-veranderingen-mee](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/07/lichaam-maakt-veel-veranderingen-mee-1024x683.jpg)
Rond de 12 weken is het van belang om de kraamzorg te regelen. Je geeft bij de zorgverzekeraar ook door dat je zwanger bent. Bij enkele kraamzorgorganisaties is het namelijk van belang dat de aanvraag via de zorgverzekeraar loopt. Ook is dit de periode om na te denken over kinderopvang. Wil je dat je kindje naar de opvang gaat, dan moet je hier al vroeg over nadenken en inschrijven. Wachttijden zorgen ervoor dat het slim is om tussen de 10 en 13 weken zwangerschap hier al dingen over vast te leggen. Daarnaast is het belangrijk om aan je werkgever door te geven dat je zwanger bent. Het is wettelijk verplicht dit 3 weken voor start zwangerschapsverlof te doen, echter is het fijner als dit eerder wordt doorgegeven. De werkgever kan dan alles in werking stellen om jou een onbezorgd verlof te geven.
Maar misschien het allerbelangrijkste geniet en vertel het je dierbaren. Het is fantastisch nieuws als je zwanger bent en dit wil je natuurlijk van de daken schreeuwen. Kies hier het juiste moment voor. De meeste vrouwen vertellen het na een zwangerschap van 12 weken, omdat de kans dat het misgaat aanzienlijk gedaald is.
Je zwangerschap bestaat in totaal uit 3 trimesters. Benieuwd wat trimester 2 en 3 je te bieden hebben? De zwangerschapskalender vertelt je alles.