Misselijkheid zwangerschap tips
![Misselijkheid zwangerschap tips 1 Misselijkheid zwangerschap tips 1](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/01/Zwangerschap-misselijk-wat-kan-je-doen.jpg)
Misselijkheid tijdens de zwangerschap kan een vervelende en soms zelfs beangstigende ervaring zijn. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de misselijkheid te verminderen. Misselijkheid zwangerschap tips is wat wij geven in deze blog. Zo weet je precies hoe je om kan gaan met misselijkheid tijdens de zwangerschap om te gaan.
Zwangerschap misselijk wat kan je doen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt proberen als je last hebt van misselijkheid tijdens de zwangerschap. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
- Eet kleine maaltijden in plaats van grote maaltijden en verdeel het aantal kleine maaltijden over de dag. Zo blijft je bloedsuikerspiegel stabiele, wat misselijkheid kan verminderen.
- Vermijd voedingsmiddelen die een sterke geur hebben, zoals knoflook en uien. Door je verandere hormoonhuishouden kan het zijn dat je reuk (compleet) anders is. De ene geur kan nu een stuk heftiger zijn dan de andere. En voor nu kan een voor jou heftige geur de misselijkheid verergeren.
- Soms ben je misselijk door stress. Probeer wat ontspannende activiteiten, zoals yoga of meditatie. Zo verminder je de stress levels en dat kan weer kan helpen om misselijkheid te verminderen.
- Drink voldoende vocht. Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken tijdens de zwangerschap. Maar ja, als misselijk bent dan is de kans groot dat je minder drinkt dan als je zou moeten. Probeer kleine slokjes water te drinken. Zo houd je devocht inname op.
- Ben je echt goed misselijk en gaat het maar niet over? Praat met je huisarts of verloskundige. Als de misselijkheid ernstig is of als je andere klachten hebt, is het verstandig om contact op te nemen met je arts. Er zijn medicijnen die de misselijkheid helpen te verminderen.
![Misselijkheid zwangerschap tips 2 Misselijkheid zwangerschap tips](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/01/Misselijkheid-zwangerschap-tips-683x1024.webp)
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Misselijkheid zwangerschap tips 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Misselijkheid zwangerschap tips 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
De oorzaak van misselijkheid tijdens je zwangerschap
De oorzaak van misselijkheid tijdens de zwangerschap is niet helemaal duidelijk. Het wordt vaak toegeschreven aan veranderingen in hormonen. En die hormonen doen meteen hun werk. Neem bijvoorbeeld het hormoon hCG. Je kent het misschien als het zwangerschapshormoon dat gemeten wordt in de zwangerschapstest. Hormonen zoals progesteron en hCG (humaan choriongonadotrofine) kunnen ervoor zorgen dat de misselijkheid toeneemt. Maar het zijn niet alleen de hormonen. Er zijn ook andere mogelijke oorzaken die ervoor zorgen dat je niet helemaal jezelf bent. Denk aan stress of een tekort aan voedingsstoffen, zoals ijzer. Dit kan allemaal bijdragen aan misselijkheid tijdens de zwangerschap.
![Misselijkheid zwangerschap tips 5 Tips tegen misselijkheid zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/01/Tips-tegen-misselijkheid-zwangerschap-1024x682.jpg)
Wanneer word je misselijk?
Je bent zwanger, maar wanneer word je dan misselijk? De ene vrouw wordt niet, minder of juist erg misselijk. De meeste vrouwen ervaren misselijkheid (± 75 %). Zwangerschapsmisselijkheid komt voor tijdens elke moment van je zwangerschap, maar het is het meest voorkomend in de eerste trimester. Veel vrouwen beginnen misselijk te worden rond de 6e tot de 12e week van de zwangerschap. Gelukkig gaat de misselijkheid meestal over na het eerste trimester. Als zwangere vrouw is er ook goed nieuws. Meestal is de misselijkheid verdwenen na 20 weken zwangerschap. En sommige mom2be ervaren zwangerschapsmisselijkheid in de hele zwangerschap.
11 Tips tegen misselijkheid zwangerschap
Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de misselijkheid te verminderen. Van het nemen van extra magnesium tot het vermijden van pittig eten. Al deze tips kunnen je helpen om de zwangerschapsmisselijkheid te verminderen en om je beter te voelen. Probeer ze uit en kijk wat voor jou werkt. Onthoud wel altijd dat het belangrijk is om contact op te nemen met je verloskundige of huisarts als de misselijkheid ernstig is of als je andere klachten hebt.
![Misselijkheid zwangerschap tips 6 Zwangerschap misselijkheid tips](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/01/Zwangerschap-misselijkheid-tips.jpg)
1. Neem extra magnesium
Magnesium kan helpen om spiersamentrekkingen te verminderen. Op deze manier kan magnesium je helpen om misselijkheid te verminderen. Maar hoe krijg je extra magnesium binnen? Je kunt extra magnesium binnenkrijgen door magnesiumrijke voedingsmiddelen te eten, zoals volkoren granen, noten, bonen en groene bladgroenten. Je kunt ook een supplementen nemen.
2. Drink genoeg water
Het is belangrijk om voldoende vocht te drinken tijdens de zwangerschap. Zo voorkom je uitdroging. Maar het is logische dat je dit misschien niet wilt doen, je bent misschien wel zo misselijk dat je denkt dat je gaat overgeven. Probeer kleine slokjes water te drinken gedurende de hele dag.
3. Zorg niet voor een lege maag
Juist een lege maag kan zorgen voor dat je niet fit bent. Probeer kleine porties, en eet frequenter een kleine maaltijd in plaats van grote. Door de dag kleine beetjes te eten helpt om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, wat misselijkheid kan verminderen.
4. Eet meteen als je opstaat
Sommige zwangere vrouwen ervaren misselijkheid in de ochtend als ze net wakker zijn, ochtendmisselijkheid. Probeer een klein ontbijt te eten zodra je opstaat om de misselijkheid te verminderen. Zorg dat die nuchtere maag gevuld is.
5. Geen vet voedsel
Misschien heb jij wel lastig van die cravings en kun je echt niet zonder die frikandel speciaal. Het is vet voedsel wat lastiger verteerbaar is en je raadt het al, dat kan misselijkheid verergeren. Probeer voedingsmiddelen te kiezen die licht verteerbaar zijn, zoals crackers, rijstwafels en gekookte aardappelen.
6. Vermijden van pittig eten:
Pittig eten kan misselijkheid verergeren. Probeer pittig eten te vermijden of kies voor milde gerechten. Lees ook onze blog over wat je niet mag eten tijdens je zwangerschap.
7. Eet geen wit brood
Het woord bloedsuiker is al voorbij gekomen. En dat heet ook betrekking op wit brood. Dit brood kan een hoge glycemische index hebben. Dat zorgt tot pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Kies in plaats daarvan voor volkoren of volkoren brood.
8. Drink thee
Thee kan helpen om de misselijkheid te verminderen, vooral als het geparfumeerd is met kamille of munt. Maar gember thee kan ook werken.
Probeer af en toe een kopje thee te drinken als je last hebt van misselijkheid, zo denk je meteen aan je vochthuishouding.
9. Neem voldoende vitamine C
Het is een van de meeste bekende vitamines, vitamine C. Het is een antioxidant en is nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname voor de weerstand. Slik een supplement waar vitamine C in zit? Dan kan dit het je misselijk maken, omdat je teveel van deze vitamine binnen krijgen. Je darmen kunnen een teveel aan ascorbinezuur niet goed verwerken, waardoor je sneller misselijk wordt.
![Misselijkheid zwangerschap tips 7 Extreme misselijkheid tijdens je zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/01/Extreme-misselijkheid-tijdens-je-zwangerschap.jpg)
10. Zorg voor vitamine B6
Een andere vitamine die invloed heeft op misselijkheid is vitamine B6. Het wordt vaak voorgeschreven als onderdeel van een behandeling tegen misselijkheid tijdens de zwangerschap. Je vindt deze vitamine in o.a.: vlees (vooral varkensfilet), eieren, (kool)vis, walnoten, volkoren graanproducten, aardappelen en peulvruchten.
Vitamine B6 kan ook helpen om spierkrampen te verminderen, wat ook kan bijdragen aan het verminderen van misselijkheid. Je kunt vitamine B6 binnenkrijgen door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan vitamine B6, zoals vlees, volkoren granen, aardappelen, bananen en spinazie. Je kunt ook een vitamine B6-supplement nemen, maar raadpleeg hier wel altijd eerst je arts over.
11. Doe rustig aan
Het is een klassieker, maar neem op tijd je rust en doe rustig aan. Ben je namelijk vermoeid, dan kan dat je misselijk maken. Probeer voldoende te slapen en plan af en toe een rustmoment in gedurende de dag. Neem de tijd om te ontspannen en doe rustige activiteiten, zoals lezen of tv kijken. Wil je minder vaak misselijk zijn? Probeer dan ook te sporten tijdens je zwangerschap.
Wanneer de huisarts inschakelen?
Misselijkheid komt veel voor bij een zwangerschap. 8 op de 10 vrouwen ervaren dit. Meestal hoeft je hier (figuurlijk) niet van wakker te liggen. Maar misschien ben je wel extreem misselijk, of is er iets aan de hand. Dan is het verstandig om een huisarts in te schakelen, maar wanneer doe je dat? Neem contact op met een arts als:
- Je een paar kilo afvalt;
- Je aan het uitdrogen bent. Er is sprake van uitdroging als:
- je weinig moet plassen (2 tot 4 keer per dag)
- je urine heeft een heel donkergele kleur
- je veel dorst hebt
- je niet goed meer kunnen denken
- Als je aan het begin van je zwangerschap niet misselijk bent, maar na de 14e zwangerschapsweek wel veel gaat overgeven.
- Als je je zorgen maakt.
Extreme misselijkheid tijdens je zwangerschap
Laten we eerst beginnen de lastige naam voor extreme misselijkheid. In het Latijn heet dit Hyperemesis gravidarum. Meestal verdwijnen deze klachten vanzelf tussen de twaalf en twintig weken van de zwangerschap. Bij sommige vrouwen zijn de klachten echter zo erg dat zij onvoldoende voeding en vocht kunnen binnenhouden. Dan spreken we van hyperemesis gravidarum (HG). Er zijn een aantal citeria wanneer men spreekt van HG. Deze criteria vind je hieronder.
- Symptomen beginnen vroeg in de zwangerschap, vóór een zwangerschapsduur van 16 weken.
- Last van ernstige misselijkheid en/of braken
- Niet normaal kunnen eten en/of drinken
- Sterk beperkt zijn in de dagelijkse activiteiten
- Tekenen van uitdroging niet verplicht voor de definitie van HG).
![Misselijkheid zwangerschap tips 8 Wanneer misselijk zwanger](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/01/wanneer-misselijk-zwanger.jpg)
Medicatie tegen de misselijkheid
Misselijkheid en zwanger, het hoort bij elkaar. In een zwangerschap verandert dit meestal en komt het goed. Maar is het toch zo dat je goed beroerd bent en misschien wel moet braken? Gaat het maar niet over? Maak het dan bespreekbaar met je verloskundige, gynaecoloog of je huisarts. Er is medicatie die verlichting kan bieden.
Er zijn verschillende medicijnen tegen de misselijkheid, zoals meclozine of metoclopramide. Wordt dit je voorgeschreven, dan is het belangrijk dat je de medicijnen op vaste tijdstippen inneemt. Zo bouw je een hoeveelheid op in je bloed en werkt het medicijn goed.
Heb je het medicijn langer dan 5 dagen nodig? Dan overlegt de gynaecoloog met jou of je er mee door wilt gaan: langdurig gebruik kan namelijk bijwerkingen geven.
Leuke dingen om te doen wanneer je wat beter bent
Als je niet top fit bent dan is het misschien raar om iets leuks te gaan doen. Maar juist iets leuks gaan doen kan stress verlagen en op deze manier dus invloed hebben op het misselijk zijn.
Maar wat kun je allemaal voor leuke dingen doen? We hebben een aantal leuke dingen voor je op een rij gezet in een aparte blog hierover. Of wat dacht je van deze shortlist?
- Krijg een massage. Laat je zelf verwennen en wordt even helemaal zen!
- Ga voor een pedicure. Je verdient het hele pakket meid. Leuk om samen te doen met een vriendin.
- Shop die babykleertjes vanuit jouw luit stoel!
- Lees dat gloednieuwe boek. Zo ben je even helemaal in een andere wereld.
- Sla het koken over en bestel je favoriete afhaalmaaltijd
- Ga helemaal los bij jouw volgende kappersafspraak. Ziek voelt.