Zwanger en naar de sauna gaan: Mag dit?

Zwanger en sauna

Veel aanstaande moeders vragen zich af of zwanger en naar de sauna gaan veilig is. Het is veilig, maar overleg vooral in het eerste en het laatste trimester met je verloskundige. In deze blog bespreken we de effecten van saunagebruik tijdens de zwangerschap, inclusief de invloed op het lichaam, risico’s voor moeder en baby en de juiste veiligheidsmaatregelen. We geven advies over wanneer een saunabezoek vermeden moet worden en bieden we veilige alternatieven voor ontspanning tijdens de zwangerschap.

Je lichaamstemperatuur stijgt wanneer je in de sauna zit, waardoor je bloedsomloop versnelt. Tijdens de zwangerschap merk je dat je vocht vasthoudt, wat een saunabezoek zwaarder maakt. Hoewel een dagje wellness ontspannend is, is het belangrijk om te weten hoelang je veilig in de sauna kunt blijven.

Zwanger naar de sauna

Tijdens de zwangerschap kan een sauna invloed hebben op zowel moeder als ongeboren baby. Het zwangere lijf houdt meer vocht vast, wat kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Dit geldt ook voor een infrarood sauna, die een intensieve warmtebron kan zijn. Overleg altijd met een medische specialist voordat je tijdens je zwangerschap besluit naar de sauna te gaan.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je de sauna ingaat. Zorg ervoor dat je lichaam afkoelt door bijvoorbeeld een koude douche te nemen. Let ook op de duur van je saunabezoek en vermijd langdurige blootstelling aan hitte.

Voorzorgsmaatregelen zwanger in de sauna

Een gecompliceerde zwangerschap of de eerste drie maanden zijn periodes waarin je beter geen sauna bezoekt. Hoge temperaturen kunnen leiden tot een grotere kans op een aangeboren afwijking, vooral in de eerste weken van de zwangerschap. Het is belangrijk om weg te blijven van hete sauna’s of het nemen van een ijskoude dompelbad. Deze adviezen gelden ook voor een bezoek aan de infraroodsauna.

Het nemen van een sauna bij een zwangerschap heeft voor- en nadelen. Deze zijn:

Voordelen:

  • Ontspanning van het zwangere lijf: De warmte helpt de spieren te ontspannen en vermindert stress.
  • Verbetering van de bloedsomloop: Dit stimuleert de doorbloeding en kan zwellingen verminderen.
  • Verlichting van spierpijn: Klachten zoals rugpijn kunnen afnemen door de ontspanning.

Nadelen:

  • Kans op oververhitting: Oververhitting kan schadelijk zijn voor de baby, vooral in de vroege zwangerschap.
  • Verhoogde bloeddruk: De hitte kan je bloeddruk verhogen, wat duizeligheid of flauwvallen kan veroorzaken.
  • Oncomfortabel gevoel door vochtophoping: De warmte kan vochtophoping verergeren en ongemak veroorzaken.
Ontspanningsmethoden tijdens je zwangerschap

Als de sauna niet goed voelt, zijn er andere veilige manieren om te ontspannen. Denk aan warmwaterbaden, zwangerschapszwemmen, of een ontspannende massage voor de zwangere vrouw. Deze methoden bieden veilige alternatieven om van je zwangerschap te genieten.

Vergelijkbare berichten