Symptomen zwangerschap. De 16 meest voorkomende symptomen

De eerste vroege zwangerschapssymptomen zijn niet altijd direct te herkennen. Misschien ben je net zwanger, zonder dat je het weet. Dat is ook logisch, zwangerschapssymptomen verschillen van vrouw tot vrouw en zelfs per zwangerschap. Al die hormonale veranderingen. Toch zijn er vroege tekenen die bij veel vrouwen voorkomen en die erop kunnen wijzen dat je zwanger bent.

Zodra een bevruchte eicel innestelt, begint de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG (humaan choriongonadotrofine). Dat is de start van al die veranderende hormonen. Vaak is dit rond de negende dag na je eisprong, een aantal dagen voordat je menstruatie zou moeten starten. Dit hormoon zorgt voor de eerste symptomen van een zwangerschap. Je kunt dus al aan je lichaam merken dat je zwanger bent vóórdat je overtijd bent. In ieder geval gefeliciteerd. Je bent echt zwanger.

Sommige vrouwen voelen vanaf het eerste moment dat ze zwanger zijn, anderen zouden het zonder zwangerschapstest pas na een paar weken merken. Niet iedere vrouw heeft last van de bekende zwangerschapssymptomen en de seintjes van je lichaam zijn niet altijd even duidelijk. Signalen en symptomen die kunnen betekenen dat je zwanger bent, kunnen ook op iets anders wijzen. Ben je bijvoorbeeld misselijk, dan kan het ook een griepje zijn. Gevoelige borsten kunnen ook betekenen dat je ongesteld wordt.

De 15 eerste Zwangerschapssymptomen

De kans is groot dat je gedurende je zwangerschap met een aantal zwangerschapssymptomen te maken krijgt. De een heeft er meer last van dan de ander, maar er zijn een aantal symptomen die iedereen op zijn bordje krijgt. Feest!

1. Hoofdpijn

Ongeveer 40% van de vrouwen krijgen last van hoofdpijn. De hoofdpijn ontstaat meestal vanaf de 4e zwangerschapsweek en kan gedurende de hele zwangerschap voorkomen. Slik je iets tegen de hoofdpijn, lees altijd eerst de bijsluiter. Daar vind je alle informatie over medicatie en zwangerschap.

Eerste symptomen

2. Misselijkheid

Met op stip als bekendste symptoom staat de zwangerschapssymptoom misselijkheid. Onterecht staat dit symptoom ook wel bekend als ochtendmisselijkheid, helaas kan dit de gehele dag aanhouden. De oorzaak is niet helemaal duidelijk, vermoedelijk komt dit door het toenemende zwangerschapshormoon hCG. Leuk he, een “verstoorde hormoonhuishouding”?

3. Overtijd

Als je menstruatiecyclus normaal behoorlijk regelmatig is en je nu overtijd bent, kan dit een goede reden zijn om een zwangerschapstest te doen. Veel vrouwen gebruiken dit dan ook als indicatie, zelfs als ze nog geen last hebben gehad van andere zwangerschapssymptomen.

Wil je graag zwanger worden en twijfel je of je wel een ovulatie hebt door je onregelmatige cyclus? Neem dan contact op met je huisarts om dit te bespreken.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

4. Vermoeidheid

Ben je ineens extreem vermoeid en wil je het liefste de gehele dag in je bed blijven liggen, dan kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Veel vrouwen hebben namelijk last van (extreme) vermoeidheid beginnende zwangerschap.

En dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat er een nieuw mensje groeit in je buik. Dit vraagt een hoop van je lichaam: de hormonen gieren door je lijf (netjes gezegd, je hormoonhuishouding verandert), de placenta moet gemaakt worden, en je moet al die (vermoeiende) zwangerschapskwaaltjes het hoofd bieden.

Meest voorkomende zwangerschapssymptomen

5. Gevoelige borsten

Voelen je borsten anders aan dan normaal en zijn ze erg pijnlijke en gezwollen? Dit kan een vroeg zwangerschapssymptoom zijn. Ongeveer één of twee weken na de bevruchting kunnen je borsten al gevoeliger worden. Dit komt doordat de verandering in je hormoonhuishouding zorgt voor een betere doorbloeding. Hierdoor zijn de aderen in je borsten meestal ook beter zichtbaar.

Zodra je lichaam meer gewend is geraakt aan de hormoonschommelingen zal de pijn minder worden.

Eerste symptomen zwangerschap

6. Veranderende tepelhoven

Tijdens je zwangerschap bereiden je tepels zich voor op het geven van borstvoeding. Het hormoon hCG zorgt ervoor dat je tepels straks beter te vinden zijn voor je baby en ook steviger zijn. Dit gebeurt door een toename in pigment. Vanaf een week na de bevruchting kan je dit al zien, doordat je tepelhoven donkerder worden.

Ook kunnen de bultjes op je tepelhoven (de klieren van Montgomery) toenemen en groter worden. De kliertjes scheiden een olieachtige substantie uit, die je tepels soepel houdt en beschermt tegen infecties.

7. Stemmingswisselingen

Zwangerschap gaat vaak gepaard met veel verschillende, soms wisselende of tegenstrijdige gevoelens. Je kunt sneller van slag zijn. De ene keer ben je heel blij, dan kun je weer verdrietig of somber zijn. Dit kan komen door alle veranderingen in je leven maar ook door de hormonen. Wisselende stemmingen zijn normaal. Niet alleen voor jou, ook voor je partner.

Ze kunnen namelijk je neurotransmitters (chemische boodschappers in je hersenen) beïnvloeden, waardoor je soms de controle over je emoties verliest.

Stemmingswisselingen komen meestal vanaf de 3e zwangerschapsweek voor en is een van de zwangerschapssymptomen die zich de gehele zwangerschap kan voordoen.

8. Vaker plassen

Tijdens de zwangerschap moet je vaker plassen dan normaal. Dat komt omdat je steeds groter wordende baarmoeder op je blaas drukt, doordat de urineleiders tijdens de zwangerschap wijder open staan en de blaaswand tijdens de zwangerschap wat slapper is. Hierdoor heb je snel het gevoel dat je moet plassen. 

Als je heel vaak moet plassen en als het plassen pijnlijk is, kan dat door een blaasontsteking komen. Wanneer je niet helemaal ‘uitplast’, is de kans op een blaasontsteking groter. 
Laat in dit geval altijd even je urine checken bij je huisarts.

9. Innestelingsbloeding

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt vaak voor, vooral in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld innesteling van de vrucht in de baarmoeder. Ongeveer zes tot twaalf dagen na de bevruchting zet de eicel zich vast in de baarmoederwand (de innesteling), wat een roze of bruine innestelingsbloeding tot gevolg kan hebben. Dit gaat soms gepaard met een lichte buikkramp.

10. Eetbuien

Als je zwanger bent kun je aandrang hebben tot het eten van bepaald voedsel. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waar die typische voorkeuren vandaan komen. Eén verklaring is dat je lichaam tijdens de zwangerschap harder werkt dan normaal en dus sowieso behoefte heeft aan meer voedsel. Toch is het verstandig om niet te veel aan die cravings toe te geven. Volgens het Voedingscentrum heb je tijdens je zwangerschap maar 200 tot 300 extra calorieën per dag nodig. Denk hierbij aan een extra volkorenboterham met pindakaas. Dat valt mee toch?

11. Je smaken veranderen

Natuurlijk spelen ook hormonen een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. Een verklaring voor die zwangerschapslusten wordt door sommige voedingsdeskundigen dan ook gezocht in oestrogeen. Dit hormoon zorgt voor grote veranderingen in het lichaam en een verhoogde bloedtoevoer en heeft invloed op je toch al gevoelige smaakpapillen. Daardoor kun je je aangetrokken voelen tot één bepaald soort voedsel. Niet alleen veranderd je smaak, soms veranderen ook bepaalde geuren.

Zwangerschapssymptomen kwaaltjes

12. Hogere lichaamstemperatuur

Het hormoon progesteron gaat onmiddellijk aan het werk om het slijm in de baarmoedermond ondoordringbaar te maken. Progesteron beschermt dus je baarmoeder. Niet alleen dat, het zorgt ook voor een kleine stijging van je lichaamstemperatuur (tot een halve graad). Gedurende je hele zwangerschap blijft je temperatuur wat hoger.

13. Opgeblazen gevoel

Tijdens de zwangerschap werken je darmen wat trager. Dat komt door de verandering van je hormonale huishouding en doordat je baarmoeder groter wordt en deze de darmen verdrukt. Daardoor komt de ontlasting minder vaak en is deze ook harder. Dit kan pijnlijk zijn en aambeien veroorzaken. Ook kan je door de harde ontlasting en/of aambeien soms wat bloedverlies hebben als je moet poepen. Nu weet je dus waar die opgezette buik vandaan komt.

Tips

  • Eet vezelrijk voedsel, zoals rauwkost, fruit en volkoren
  • Zorg dat je ongeveer 2 liter per dag drinkt, maar drink niet te veel cafeïnehoudende drankjes zoals koffie 
  • Blijf in beweging; dat activeert je darmen
  • Let op je poephouding: neem de tijd om naar het toilet en leun met je rug naar achteren. Zo zorg je ervoor dat je ontlasting er beter uit kan.

14. Pijn in de onderbuik

Als je baarmoeder groter wordt, rekken de banden waarmee je baarmoeder aan je bekken vastzit mee. Hierdoor kun je last krijgen van pijn en steken in je onderbuik, schuin in de richting van je liezen. Deze bandenpijn kan voelen als menstruatiepijn en dit merk je al vrij snel op als je zwanger bent.

Je groeiende baarmoeder hangt aan 4 banden in je buik. Je kunt als je veel staat of lichamelijk zwaar werk verricht last krijgen van rekkings- of bandenpijn. Plotselinge bewegingen kunnen pijnlijk zijn. Dit kan heftige steken geven aan de zijkant van je buik en richting je liezen en/of vagina. Deze steken zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf doordat de banden zich aanpassen aan de groei van je baarmoeder. 

15. Brandend maagzuur

Maar liefst 50 tot 75% van de zwangere vrouwen krijgt last van maagzuur. Meestal begint dat al in de 5e maand en naarmate je zwangerschap vordert kan het erger worden.

Tips

  • Het laten staan van vet eten, uien, pittig gekruid eten en sterke koffie.
  • Probeer eens 6 kleine maaltijden per dag in plaats van 3 grote.
  • Vanillevla of gemberthee kan verlichting bieden.

16. Veranderende huid en jeuk

Opeens last van pukkeltjes en een vette huid? of straalt je huid? Een veranderende huid is namelijk ook één van de zwangerschapssymptomen. De acne is gelukkig niet zo erg als in de puberteit. En het kan ook zijn dat je huid en haar door de zwangerschap juist meer gaan stralen.

Met de bovenstaande symptomen weet je alles over hoe je weet of je zwanger bent. Je zwangere buik groeit in 40 weken zwangerschap uit tot een klein wonder. En het wordt alleen maar mooier.

Vergelijkbare berichten