Zwanger van een tweeling
![Zwanger van een tweeling 1 Zwanger van een tweeling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/zwanger-van-een-tweeling.webp)
Gefeliciteerd! Je bent zwanger van een tweeling! Dit avontuur belooft dubbel zo veel plezier, en misschien wel dubbel zoveel vragen. Wat kan je verwachten als je een meerling draagt? Hoe verschilt dit van een eenlingzwangerschap? Deze blog vertelt je alles over deze dubbele bijzondere periode.
Zwanger van een tweeling of meerling?
Zwanger zijn van een tweeling betekent niet alleen twee levens die in je buik groeien. Maar ook in de loop van tweelingzwangerschappen meer controles, een grotere buik en misschien meer kwaaltjes. In ieder geval is er ook veel meer liefde om naar uit te kijken en veel meer drukte in je buik vanaf het moment datje de tweeling gaat voelen.
Als je zwanger bent van een meerling, zul je merken dat je lichaam anders reageert dan bij een eenlingzwangerschap. De symptomen kunnen sterker zijn en eerder beginnen, gewoon omdat je lichaam harder werkt om twee baby’s te ondersteunen. Alvast een tip, zorg dat je geniet van je zwangerschap.
Hoe lang duurt een zwangerschap als je zwanger bent van een tweeling?
Een eenlingzwangerschap duurt normaal gemiddeld 40 weken, maar bij een tweelingzwangerschap is dat vaak iets minder. Dat komt doordat een tweelingzwangerschap als een risicozwangerschap wordt beschouwd. Niet alleen dat, de ruimte in je buik is ook maar beperkt. Daarom besluiten artsen vaak om de bevalling rond 37 of 38 weken in te leiden. Dit helpt mogelijke complicaties te voorkomen die kunnen optreden als de baby’s langer in de baarmoeder blijven. Maar maak je geen zorgen, ook al komen ze iets eerder, tweelingen zijn net zo gezond en sterk als eenlingen!
![Zwanger van een tweeling 2 Duur zwangerschap tweeling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/duur-zwangerschap-tweeling.webp)
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Zwanger van een tweeling 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Zwanger van een tweeling 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Wat is het verschil tussen eeneiige tweelingen en twee eiige tweelingen?
Als je hoort dat je in verwachting bent van een tweeling, dan is een van de eerste dingen die je waarschijnlijk wilt weten of het een eeneiige of twee-eiige tweeling is. Eeneiige tweelingen ontstaan uit één bevruchte eicel, die zich vervolgens splitst in twee. Het gevolg is dus dat de twee genetisch identiek zijn en altijd hetzelfde geslacht hebben. Twee-eiige tweelingen daarentegen, ontstaan uit twee aparte eicellen die elk door een ander sperma worden bevrucht. Ze kunnen van hetzelfde of van verschillend geslacht zijn en genetisch zijn ze dus niet identiek. Je kan de genetische overeenkomsten vergelijken met die van niet-tweeling broers en zussen.
Eeneiige tweelingen
Zwanger zijn van een eeneiige tweeling is misschien wel extra bijzonder. Deze tweelingen delen niet alleen dezelfde genen, maar hebben ook dezelfde placenta en hetzelfde vruchtwater. Mogelijk zorgt dit voor een nauwere band tussen de tweelingen, maar het betekent ook dat de zwangerschap meer onder controle staat om zo eventuele complicaties op te sporen.
De kans op een eeneiige tweeling is wereldwijd overal gelijk: uit ca. 4 op de 1000 bevallingen wordt een eeneiige tweeling geboren; je kans om een eeneiige tweeling te krijgen is dus 0,4%
Eeneiige tweelingen hebben vaker dan twee-eiige tweelingen dezelfde smaak en interesses. Ook de ontwikkelingen vinden vaak op hetzelfde moment plaats. Ze worden tegelijk zindelijk, krijgen tegelijk tandjes, verliezen tegelijk hun eerste melktand en ga zo maar door.
![Zwanger van een tweeling 5 Twee eiige tweeling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/Twee-eiige-tweeling-1024x683.webp)
Twee eiige tweeling
Aan de andere kant, als je zwanger bent van een twee-eiige tweeling, draag je twee baby’s die zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelen. Elke kleine heeft dus een eigen placenta en vruchtwaterzak. Het zijn 2 unieke personlijkheden, ze lijken meer op elkaar lijken als broers en zussen dat doen, en dat ze zelfs verschillende geslachten kunnen hebben. Twee-eiige tweelingen komen vaker voor bij oudere moeders en in gezinnen waar tweelingen al voorkomen.
Wanneer is de kans op een tweeling groter?
Er zijn een aantal factoren die de kans op het krijgen van een tweeling kunnen vergroten. Zo is de kans op een spontane tweelingzwangerschap voor een 25-jarige vrouw ongeveer 1 op 90 en voor een 40-jarige vrouw 1 op 60. Wist je dat er in Nederland de laatste jaren ongeveer 3000 tweelingen per jaar worden geboren?
Deze kun je misschien wel raden. De genen spelen ook een rol. Als er tweelingen in je familie zijn, is de kans groter dat je er zelf een krijgt. Ook sommige vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen de kans op een tweeling vergroten.
![Zwanger van een tweeling 6 Tweelingen transfusie syndroom](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/tweelingen-transfusie-syndroom.webp)
Wat is een tweelingen transfusie syndroom?
Zoals bij elke zwangerschap kunnen er complicaties ontstaan. Tijdens een tweelingzwangerschap (een meerlingzwangerschap) kan dit eerder gebeuren. Wanneer je een eeneiige tweeling verwacht, kan het tweeling transfusie syndroom, ofwel TTS, ontstaan.
De kans hierop is ongeveer 15%. Delen de foetussen niet alleen de placenta, maar ook de vruchtzak, dan is de kans op TTS 6%. De kans dat TTS ontwikkeles is het grootst tussen de 16e en 26e zwangerschapsweek.
Als dit syndroom zich ontwikkelt, dan gaat het mis in de placenta. Daar vind je de moederkoek waarin veel bloedvaten zitten. Op deze manier krijgt de kleine alles wat nodig is, zoal zuurstof en voeding. Wordt de placenta gedeeld, dan is er ook een verbinding tussen de 2 kleintjes in je buik.
Dus bij een tweeling zijn er altijd bloedvatverbindingen. Is het delen van bloed in balans? Dan is er niets aan de hand. Maar bij TTS is er geen balans en stroomt het bloed vooral één richting op. De ene foetus (de donor), geeft als het ware een bloedtransfusie aan de ander, de ontvanger. Een foetus krijgt dus mogelijk te weinig bloed.
Het tweeling transfusie syndroom kan op verschillende manieren behandeld worden. Afhankelijk van de zwangerschapsduur en de ernst van het syndroom, bekijkt de gynaecoloog samen met jou welke behandeling het beste is.
Zwanger van een tweeling: Waar heb je recht op?
Zwanger zijn van een tweeling betekent ook dat je extra rechten hebt. Naast de normale controles, heb je recht op meer echo’s om de ontwikkeling van je baby’s te volgen. Ook mag je eerder met verlof gaan, en heb je na de bevalling recht op meer uren kraamzorg. Je krijgt ook extra controles bij de gynaecoloog in plaats van bij de verloskundige. De reden hiervoor is dat een bij tweelingzwangerschap krijg je een medische indicatie.
Heb je langer verlof als je een tweeling krijgt?
Ja, als je een tweeling krijgt, heb je recht op langer verlof. In Nederland krijg je bij een meerlingzwangerschap minimaal 20 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit verlof kan je nemen vanaf 10 weken voor de uitgerekende datum. Het is verstandig om rond de 28 weken volledig te stoppen, omdat meerlingzwangerschappen vaak wat zwaarder zijn en de kans groter is dat de baby’s vroeger geboren worden.
![Zwanger van een tweeling 7 Verlof tweeling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/verlof-tweeling-1024x576.webp)
In België gelden er iets andere regels. Bij de geboorte van een meerling kan het zwangerschapsverlof verlengd worden tot maximaal 19 weken, waarvan minstens 9 weken na de bevalling. Verder geldt er ook een speciaal ‘meerlingenverlof’ dat werknemers toelaat om extra tijd op te nemen bovenop het moederschapsverlof. Dit verlof kan opgenomen worden vanaf de achtste week voor de vermoedelijke bevallingsdatum.
Of je nu in Nederland of Belgie woont, beide landen vinden dus dat het krijgen van een tweeling of meerling extra tijd en aandacht vergt, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Dus ja, je krijgt zeker langer verlof als je een tweeling verwacht!
Kan je een tweeling missen bij het maken van de echo?
Een eerste echo aan het begin van de zwangerschap is meestal een termijnecho. Deze wordt gemaakt rond de 10 of 11 weken zwangerschap. Het kan voorkomen dat tijdens een vroege echo maar één baby wordt gezien, terwijl je toch zwanger bent van een tweeling. Dit staat bekend als het “Verborgen Tweeling Syndroom”. Maar wees gerust, er volgen meer echo’s in de loop van de zwangerschap. De kans dat een meerling niet later in de zwangerschap wordt gespot is heel klein. De kans hierop is echter vrij klein.
Omdat je een meerling verwacht krijg je extra controles. Aan het begin van je zwangerschap gaat de dokter of de echoscopist checken hoe het staat met de ruimte tussen de kleintjes. Ook kan de dokter met een inwendige echo de lengte van je baarmoedermond meten om te kijken of er kans is op een vroeggeboorte.
![Zwanger van een tweeling 8 Echo van een tweeling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/echo-van-een-tweeling.webp)
Heb je een tweeling met twee aparte placenta’s (dat noemen ze een dichoriale tweeling), dan krijg je sowieso een 20 weken echo aangeboden. Denkt de dokter dat je een tweeling hebt waarbij de placenta’s samengevoegd zijn (een monochoriale tweeling), dan kun je een speciale uitgebreide echo krijgen tussen 18 en 22 weken. Dat is omdat bij monochoriale tweelingen er iets meer kans is op aangeboren afwijkingen. Om te checken hoe de groei van de kids gaat, krijg je ook regelmatig een groei-echo in de verloop van je zwangerschap.
Hoeveel kraamzorg krijg je na een tweelingzwangerschap?
Zo, de tweeling is er! En nu? Geen stress, daar is de kraamzorg voor. Zodra je tweeling op de wereld is, word je ondersteund door een kraamverzorgende. Die helpt je met de zorg voor je nieuwe baby’s, en ook een beetje met de zorg voor jou.
Maar hoeveel kraamzorg krijg je dan precies met een tweeling? Nou, meer dan wanneer je een enkel kind zou hebben gekregen. Logisch, want je hebt nu dubbel zoveel baby om voor te zorgen. In Nederland krijg je normaal gesproken 49 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen als je borstvoeding geeft, en 45 uur als je flesvoeding geeft. Maar met een tweeling wordt dit uitgebreid. Je krijgt dan maximaal 80 uur kraamzorg over tien dagen.
En dat is maar goed ook. Want met twee baby’s is er genoeg te doen! Van verschonen en voeden tot helpen met de eerste badjes. Met die extra hulp kun je hopelijk wat meer genieten van je nieuwe leven als ouder van een tweeling. Dus, maak je geen zorgen, er is genoeg hulp voorhanden. En weet je? Je doet het geweldig!
Hoe gaat een bevalling van een tweeling?
Voor vrouwen die zwanger zijn van ee meerling is het beter om in het ziekenhuis te bevallen. Er zijn wat meer risico’s bij dan bij een enkele baby. Soms kan de tweede baby bijvoorbeeld scheef komen te liggen nadat de eerste geboren is, en dan heb je misschien een keizersnede nodig. Of de placenta kan loslaten voordat de tweede baby geboren is. Dit komt niet vaak voor, maar als het gebeurt dan moet er snel gehandeld worden. In het ziekenhuisis hebben ze alle kennis, arten en dingen die hiervoor nodig zijn, dus dat is alleen maar handig. Tijdens je bevalling zijn er meestal een gynaecoloog, een verloskundige en een verpleegkundige bij.
Als de eerste baby goed ligt, kun je meestal vaginaal bevallen. Ligt de eerste baby verkeerd, dan kijk je samen met de gynaecoloog wat de beste optie is: vaginaal of keizersnede. De gynaecoloog geeft je advies en luistert ook naar wat jij wilt. De bevalling van de eerste baby is net zoals bij één baby: je krijgt ontsluitingsweeën en je moet persen. Soms stoppen de persweeën even na de geboorte van het eerste kind. Als dat gebeurt, kan een infuus met weeënopwekkers helpen.
![Zwanger van een tweeling 9 Bevalling van een tweeling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2023/07/bevalling-van-een-tweeling.webp)
Baby nummer twee komt meestal vrij snel na nummer één, vaak tussen 5 tot 10 minuten later, maar soms ook tot 25 minuten. Vroeger hield men een half uur als maximum tijd tussen de twee, maar nu is dat wat flexibeler. Zolang de tweede baby goed in de gaten gehouden kan worden, is er geen haast. De eerste baby kan meestal bij jou op de borst liggen terwijl de tweede wordt geboren.
Als het te lang duurt voordat de tweede baby komt en hij het moeilijk heeft, kan de gynaecoloog helpen met een vacuümpomp. En soms trekt de baarmoeder al samen, waardoor de placenta los kan komen. Als dat gebeurt, moet de tweede baby snel geboren worden, misschien met een keizersnede. Er is ook een iets grotere kans op nabloedingen bij een tweelingbevalling. Maar meestal wordt de tweede baby probleemloos en snel na de eerste geboren. Als de baby’s na 37 weken zijn geboren en het goed doen, kunnen jullie meestal dezelfde dag nog naar huis.
Wat zijn symptomen zwanger van een tweeling?
Elke zwangerschap is anders, maar als je een tweeling krijgt, kun je dat vaak aan een paar dingen merken. Ten eerste kun je extra last hebben van zwangerschapskwaaltjes, omdat je met twee baby’s meer van het zwangerschapshormoon hCG hebt.
Heb je een voorgevoel dat je een tweeling krijgt? Misschien omdat tweelingen in je familie voorkomen, of omdat je een vruchtbaarheidsbehandeling hebt gehad, die de kans op een tweeling verhoogt. Zelfs als dat niet zo is, hebben sommige vrouwen gewoon zo’n gevoel. Maar fysieke symptomen zijn vaak een betere indicatie. Waar kun jij een tweelingzwangerschap aan herkennen?
- Vroege positieve zwangerschapstest: Je kunt al snel een positieve zwangerschapstest hebben omdat de hoeveelheid hCG sneller stijgt met een tweeling.
- Heftige misselijkheid: Misselijkheid en overgeven zijn normale zwangerschapskwaaltjes, maar met een tweeling kunnen ze heftiger zijn, vooral aan het begin van de zwangerschap.
- Vermoeidheid: Je kunt sneller en meer moe zijn, slechter slapen en vaker een harde buik hebben. Rust is dan extra belangrijk.
- Snelle groei van je buik: Met een tweeling groeit je buik sneller. Je komt meer aan, je kunt striae krijgen en misschien heb je al vroeg last van je rug of bekken.
- Bloedarmoede en ijzertekort: Dit kan ook wijzen op een tweeling. Let op symptomen zoals duizeligheid, kortademigheid en bleke vingertoppen. Mogelijk moet je extra foliumzuur of ijzertabletten slikken.
- Innestelingsbloed: Je kunt een heftigere innestelingsbloeding krijgen dan bij een enkele zwangerschap. Dat is vaak even schrikken, maar het kan juist een goed teken zijn.
Herken je veel van deze symptomen? Dan zou het best kunnen dat je een tweeling verwacht! Schiet niet meteen in de stress. De verloskundige zal je snel vertellen of dit zo is.