20 Zwangerschaps weetjes & feitjes die je nog niet kende

Zwangerschaps weetjes

Als zwangere vrouw wil je alles weten over water er komen gaat. Logisch, je hebt geen idee wat er gaat gebeuren, behalve dat er een bevalling aan gaat komen dat er van alles gebeurd in je baarmoeder en dat hormonen door je lichaam gieren. Er is online genoeg informatie te vinden, over elk onderwerp wat. Maar is het niet een keer tijd voor iets luchtigs? In deze blog vind je meer dan 20 zwangerschap weetjes. Sommige zwangerschaps weetjes zijn gebaseerd op wetenschappelijk bewijs, sommige zijn misschien bizarre weetjes.

Baby’s proeven in de baarmoeder wat hun moeders eten

Je bent wat je eet. Dat is iets wat je vast wel eens hebt horen zeggen. Dit spreekwoord is al van toepassing op de kleine in jouw buik. Wist jij dat rond week twaalf de foetus al smaakpapillen ontwikkeld? Het proeven in de baarmoeder gebeurd dus al vroeg in de zwangerschap.Maar hoe kan het dat de foetus dan al smaak mee krijgt? Dat komt door het vruchtwater in jouw buik. Deze komt langs de smaakpapillen. Daardoor proeft het kindje al de smaken van wat jij eet. Je kunt dus al heel vroeg een bepaalde smaak meegeven.

De eerste melk

Al snel na de bevalling begin je met het afscheiden van melk. Deze melk heet colostrum, ook wel het vloeibaar goud genoemd . Colostrum bevat zeer belangrijke voedingsstoffen bevat voor je baby.

De langste zwangerschap ooit

Een zwangerschap is ongeveer negen maanden. Maar wist je dat de langste zwangerschap een duur had van een jaar en 10 dagen. Dat zijn dat is 375 dagen in plaats van zo’n 280.

De meeste tweelingen

De meeste tweelingen worden geboren Midden-Afrika. Gemiddeld zo’n 27.9 tweelingen per 1000 geboortes. In nederland ligt dit getal op 11.7 tweelingen. Er is geen bewijs voor, maar er zijn mensen die denken dat veel tweelingen worden geboren door de grote hoeveelheid zoete aardappelen die in Midden-Afrika wordt gegeten.

Weetjes en feitjes zwangerschap

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Het opwekken van de bevalling

Misschien ken jij het al. Oxytocine ook wel het knuffelhormoon genoemd. Dit stofje kan een bevalling opgang brengen. Dit knuffelhormoon kun je vrij lagen komen door bijvoorbeeld het stimuleren van je tepels, of door te zoenen. Het slechte nieuws is, met 5 minuten stimuleren ben je er niet. Je moet er wel even echt voor gaan zitten, denk aan 15 minuten tot een uur of 3 per dag.

Plassen in het vruchtwater

Klinkt gek he? Dat de kleine plasje is je buik. Maar dat is iets wat gewoon gebeurd. Vanaf het tweede trimester plassen de baby’s in het vruchtwater. Na week 13 is de foetus in staat om urine aan te maken en dat moet ergens heen. De baby plast de urine uit in je vruchtwater en dat wordt vervolgens weer opgedronken. Maak je vooral geen zorgen. Dit kan helemaal geen kwaad.

20 zwangerschaps weetjes & feitjes die je nog niet kende 1

De eerste ontlasting

Een foetus in de baarmoeder eet niets, maar het slikt wel vruchtwater door. Op deze manier krijgt de kleine toch afval binnen. Zo ontwikkeld zich de eerste ontlasting zich, wat er pas na de geboorte uitkomt. Niet schrikken, het spul is zwart en enorm plakkerig. Na een dag of drie veranderd de ontlasting van kleur en gaat het van zwart naar lichtgeel en waterig van samenstelling. Dit is verteerde melk.

Brandend maagzuur?

Je zit er niet op te wachten, maagzuur. Maar het bied toch weer iets van hoop. Heb je vaak maagzuur, dan heb je kans op een kleine met een hoop haar. Het lijkt wel alsof die haardos door je maagwand heen kriebelen. Oestrogeen en progesteron (je kent ze wel, de hormonen) die je lichaam aanmaakt tijdens de zwangerschap stimuleren de haargroei bij de baby. Dat is mooi, maar deze hormonen zorgen er ook voor dat de klep of sluitspier tussen je maag en slokdarm minder goed sluit. Tja…. dat verklaart waar het zuur vandaan komt.

De eicellen van een vrouw

Het is bijzonder, wat alle eicellen die je nu bij je draagt waren er al toen jij nog een foetus was. Je wordt namelijk geboren met eicellen die je ooit ook maar nodig zult hebben. Wist je dat een foetus van 20 weken ongeveer 7 miljoen eicellen heeft, waarvan er 2 miljoen over blijven bij een pasgeboren baby, en 300.000 – 500.000 eicellen vanaf je eerste menstruatie? Een ander feitje is dat er maar 400 eicellen ooit een eisprong meemaken.

De zwaarste baby

Je moet er misschien niet aan denken om de zwaarste baby op de wereld te moeten zetten. Het is al een hele prestatie om een gemiddeld gewicht van 3.5 kg op de wereld te zetten, laat staan als het een van de zwaarste baby’s ter wereld zou zijn. Wist je trouwens dat het record op 10.2kg staat!

Natuurlijke pijnstilling

Misschien is het wel iets waar je enorm tegenop ziet. De pijn tijdens de bevalling. Het mooie is dat de natuur daar iets op verzonnen heeft. En dat heet Endorfine. Misschien ken jij het wel als het gelukshormoon. Je maakt dit stofje aan tijdens hard lachen, seks, of als je iets lekkers eet. Als je lang wordt blootgesteld aan pijn dan maakt je lichaam dit hormoon aan in grote hoeveelheden.Het kan er voor zorgen tijdens een bevalling dat je een soort van ‘high’ wordt. Dat is mooi, want op dat moment voelen de weeën minder intens aan.

Jouw borsten die ruiken

In no time herken jij het gehuil van je kleine, maar wist je dat het andersom ook zo werkt? De baby herkent jou aan de geur van je melk en borsten. Heb jij die kleine ‘pukkeltjes’ op de huid rond je tepels zien zitten? Dat zijn de klieren van Montgomery. Deze klieren maken een olieachtige stof. Zo blijft huid soepel houdt, maar het zorgt ook voor een unieke geur. Zodra de kleine op de wereld is zal het op zoek gaan naar deze geur en zo worden jouw borsten gevonden. Dat is wel zo makkelijk voor als je borstvoeding geeft.

Feiten zwangerschap

Al die nare dromen

en ding weet je zeker. Er gebeurd van alles tijdens de zwangerschap. De hormonen gieren door je lijf, je moet vaker naar de wc (dus ook ‘s nachts), je bent vermoeid en overdag spookt er van alles door je hoofd. Dit kunnen allemaal oorzaken zijn dat je nu eenmaal meer, anders of misschien wel meer nare dromen ervaart. Maak je dus vooral hier geen zorgen over. Je bent echt niet de enige. Dan een paar korte tips voor een betere nachtrust. Doe ontspanningsoefeningen, houd je power naps kort, drink in de avond wat minder en praat er gewoon over.

255 baby’s

Dat is het aantal baby’s dat er wereldweid er per minuut worden geboren. Dat zijn er 15.300 per uur en 367.200 per dag.

Je voeten worden groter

Al aan het shoppen geslagen? Door je groeiende buik pas je niet meer in je normale kleding. Misschien schrik je nu dat je schoenen ook al niet meer passen. Het hoort er nu eenmaal bij, grotere voeten.Wetenschappers maten de voeten van 49 vrouwen aan het begin van de zwangerschap. Dit deden ze nog een keer, maar dan vijf maanden na de bevalling opnieuw. Bij ruim 60 procent van de zwangeren ware de voeten gegroeid in lengte. Het groter worden van voeten gebeurd voornamelijk alleen bij de eerste zwangerschap. Bij een tweede, of derde zwangerschap blijven de voeten ongeveer even groot.

Baby’s huilen

Bij een 3D pretecho kun je het soms al zien. De kleine heeft een frons zien op het gezicht en lijkt wel te huilen. Wetenschappers hebben door het meten van de ademhaling bepaalt dat foetussen kunnen huilen. Dat doen ze niet omdat ze niet blij of verdrietig zijn, maar alles moet je eenmaal een keer geoefend hebben.

Geboren met tandjes

De meeste baby’s worden geboren zonder tanden. Het kan voorkomen dat je kindje toch een klein tandje heeft. Dat is best bijzonder, want dat gebeurt niet vaak (1 op de 2000). Meestal kan dit geen kwaad, maar soms moet het tandje verwijderd worden.

De uitgerekende datum

Dit is een moment waar ja al die 9 maanden naar toe leeft. Wist je dat ongeveer 5% van de baby’s wordt geboren op de uitgerekende datum? De kans is groot dat je nog tijd hebt om die ene serie op je gemak af te kijken.

Zwangerschapsgloed

De zwangerschapsgloed

Daar zijn ze weer hoor, die hormonen. Maar ze doen ook veel goeds! Het zorgt voor die bekende warme gloed die zwangere vrouwen hebben. Door je hormonen maak je meer lichaamseigen oliën aan. Het resultaat: je huid glanst meer dan normaal. Ja hoor, dat is die zwangerschapsgloed!Maar er is meer…. Je maakt ook meer bloed aan. Alle voedingsstoffen moeten van mamma naar de kleine. Omdat je een betere bloedcirculatie hebt, zorgt dat bij jou voor een mooi lichtroze blosje op je wangen. Er is geen blush meer nodig!

De vingerafdruk van een baby

Dit is uniek bij iedereen, zelfs identieke tweelingen hebben verschillende vingerafdrukken! De patronen op vingers en tenen worden gevormd tussen de 100e en 120e dag na de bevruchting. Je hebt je vingerafdruk dus al voor je geboorte.

De baarmoeder

Voordat je zwanger bent lijkt de baarmoeder qua vorm op een peer. Hij is gemiddeld 3 centimeter dik, 4,5 centimeter breed en 7,6 centimeter lang. Een gek idee dat hierin toch een voldragen baby past! Je baarmoeder maakt dus een flinke groei door tijdens 9 maanden. Deze groei is geen enkel probleem, want je baarmoeder is enorm rekbaar en kan ruim 500 keer zo groot worden.

Een groot hart

Niet alleen groeit je hart in de figuurlijke zin, maar dat gebeurd ook letterlijk. Het hart van een zwangere vrouw wordt echt groter tijdens de zwangerschap. Je maakt meer bloed aan om zo al het goede naar je baby te kunnen brengen. Al dat bloed moet je lichaam wel kunnen verwerken.

Laat dat ene wijntje staan

Je weet het vast wel, geen alcohol gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar wist dat het al verstandig is om daar eerder mee te stoppen? Overmatig alcoholgebruik remt de eisprong en daardoor wordt je vruchtbaarheid verminderd. Dit gebeurd al vanaf twee alcoholische consumpties per dag.

Misselijkheid

Bijna elke zwangere vrouw heeft het, misselijkheid. 8 op de 10 vrouwen zijn misselijk aan het begin van hun zwangerschap. De misselijkheid kan al optreden vanaf de 4de week, maar de meeste vrouwen hebben de meeste klachten rond de 9e zwangerschapsweek. Soms ben je de hele dag misselijk, of alleen in de ochtend, middag of avond. Dit verschilt per vrouw.

Heb je last van misselijkheid, probeer eet en drink dat wat je het best verdraagt. Het helpt vaak ook om vaker kleinere hoeveelheden te eten en te drinken. Neem voldoende rust, want vermoeidheid kan ook de misselijkheid verergeren. Last van milde klachten? Probeer eens wat gember. Eet bijvoorbeeld gemberkoek of drink thee met stukjes gember erin

Het goede nieuws is, meestal gaat de misselijkheid over. 9 op de 10 vrouwen zijn niet meer misselijk na de 20e zwangerschapsweek.

Een slijmerig goedje

Dat slijmerige goedje in de plooien van de huid van de baby heet verbod. Het bestaat vooral uit dode cellen en talg en beschermt de foetus.

Kraamzorg

Het klinkt heel vanzelf spreken, kraamzorg. Maar het is een typisch nederlands fenomeen. De kraamverzorgende verzorgt niet alleen jou, maar ze assisteert ook de verloskundige tijdens een bevalling. Meteen na de bevalling neemt zij in het kraambed zorg voor mamma en kind. Dit is ook het geval als je in het ziekenhuis bent bevallen. Vergeet niet kraamzorg te regelen vroeg in je zwangerschap! Zo weet je zeker dat je op deze zorg kunt rekenen.

Vergelijkbare berichten