Zwanger en werken via een uitzendbureau
Deze blog vertelt je alles over de rechten van zwangere uitzendkrachten, waaronder recht op eerlijk loon, specifiek zwangerschaps- en bevallingsverlof, en de noodzaak van een veilige werkomgeving zonder discriminatie. Het gaat in op het belang van aangepaste werktijden voor zwangeren en regelingen voor vaderschapsverlof, evenals ondersteuning na de bevalling, zoals mogelijkheden voor kolven.
Wat zijn je rechten als je werkt als uitzendkracht?
Als uitzendkracht heb je verschillende rechten die jou beschermen op de werkvloer, ook als je zwanger bent. Deze rechten zorgen ervoor dat je eerlijk behandeld wordt en gelijke kansen krijgt, vergelijkbaar met vaste medewerkers. Als uitzendkracht heb je de volgende rechten:
- Gelijk loon voor gelijk werk: Je hebt recht op hetzelfde loon als vaste werknemers die dezelfde of vergelijkbare werkzaamheden uitvoeren.
- Zwangerschapsverlof: Als zwangere uitzendkracht heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof, net als andere werkende vrouwen. Dit verlof zorgt ervoor dat je vóór en na de bevalling tijd kunt nemen om te rusten en voor je kind te zorgen.
- Bescherming tegen discriminatie: Het is verboden voor werkgevers om je anders te behandelen vanwege je zwangerschap. Dit betekent dat je niet minder snel ingehuurd mag worden, en je werkgever mag je contract niet beëindigen vanwege je zwangerschap.
- Veilige werkomgeving: Je werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit is extra belangrijk tijdens de zwangerschap. Als je werk risico’s voor je zwangerschap met zich meebrengt, moet de werkgever passende maatregelen nemen om deze risico’s te verminderen.
- Toegang tot sociale zekerheid: Als uitzendkracht bouw je, net als andere werknemers, rechten op binnen het socialezekerheidsstelsel. Dit omvat onder andere recht op een uitkering bij werkloosheid en toegang tot de gezondheidszorg.
- Inspraak via de ondernemingsraad: Indien het bedrijf waar je werkt een ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging heeft, heb je als uitzendkracht in sommige gevallen ook inspraakrecht.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Zwanger en werken via een uitzendbureau 1 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Zwanger en werken via een uitzendbureau 1 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Heb je als uitzendkracht recht op vaderschapsverlof?
Ja, als uitzendkracht heb je recht op vaderschapsverlof, net zoals andere werknemers. Dit verlof stelt je in staat om tijd door te brengen met je pasgeboren kind en je partner te ondersteunen. De exacte duur en voorwaarden van het vaderschapsverlof verschillen, afhankelijk van eventuele specifieke regelingen die van toepassing zijn binnen het bedrijf of de sector waar je werkt. Informeer bij je uitzendbureau naar de specifieke regelingen die voor jou gelden.
![Zwanger en werken via een uitzendbureau 3 Zwanger en werken via een uitzendbureau 1](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/03/vaderschapsverlof-1024x683.webp)
Aangepaste werktijden en omstandigheden
Als uitzendkracht en zwangere vrouw heb je recht op aangepaste werktijden en omstandigheden, afhankelijk van je contractfase (A, B, C) bij het uitzendbureau. Je rechten verschillen per fase. In fase A kun je bij zwangerschapsklachten om aanpassingen vragen.Je werkplek moet veilig zijn, zonder blootstelling aan gevaarlijke stoffen of zwaar werk.
Bij langere dienstverbanden (fasen B en C) groeien je rechten, en kun je rekenen op meer steun voor werkaanpassingen. Recht op vrij voor medische afspraken en een veilige werkomgeving zijn belangrijk, waarbij discriminatie vanwege zwangerschap verboden is. Communicatie met je uitzendbureau en werkgever is nodig voor de juiste aanpassingen.
Zwangerschapsverlof en werken via een uitzendbureau
Als je via een uitzendbureau werkt en zwanger bent, heb je recht op zwangerschapsverlof. Dit verlof start uiterlijk zes weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Je kunt ervoor kiezen om later te beginnen, maar uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum.
Na de bevalling heb je recht op minimaal tien weken bevallingsverlof, ongeacht wanneer je met zwangerschapsverlof gaat. In totaal heb je recht op minstens zestien weken betaald zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het uitkeringsbedrag wordt door het UWV bepaald.
Weer aan het werk na je bevalling
Na je bevalling en het afronden van je zwangerschaps- en bevallingsverlof, kun je weer aan het werk. Na de bevalling heb je recht op extra rustmomenten om bijvoorbeeld te kolven in een rustige kamer. Hier heb je tot zes maanden na de bevalling recht op. Tot negen maanden na de bevalling mag je werkuren gebruiken om je kind te voeden of te kolven. Deze regelingen bieden flexibiliteit voor moeders die terugkeren naar werkgebieden zoals huishoudhulp, zorg, schoonmaak of de kinderopvang.