Wanneer jezelf ziekmelden door je zwangerschap?
Als je door je zwangerschap ziek bent, is het belangrijk om te weten wanneer en hoe je je moet ziekmelden bij zwangerschap. Deze blog geeft je alle belangrijke informatie over ziekmelden tijdens je zwangerschap, inclusief de regels rondom ziekte vóór, tijdens en na je verlof. Je leest ook over de re-integratieverplichtingen en de regelingen rondom zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Of je nu ziek bent door je zwangerschap of andere redenen hebt, het is belangrijk om de juiste stappen te volgen om je gezondheid en rechten te beschermen.
Ziek voordat je bent bevallen?
Als je als werkneemster ziek wordt vóór je verlofperiode (voor je bevallen bent), is het belangrijk om je direct ziek te melden. Dit geldt zowel voor situaties waarin je ziek bent door je zwangerschap, maar ook voor andere gezondheidsredenen. Als je ziek wordt in de periode van 4 weken voor de uitgerekende datum, is het belangrijk om actie te ondernemen. Je kunt een ziektewetuitkering aanvragen bij het UWV, wat een belangrijke stap is om je inkomen te beschermen. Als je ziek bent door je zwangerschap, dan heeft dit ook invloed op je zwangerschapsverlof en de daaropvolgende periode. Door je tijdig ziek te melden, zorg je ervoor dat je de nodige ondersteuning krijgt en dat je rechten worden gewaarborgd.
![Wanneer jezelf ziekmelden door je zwangerschap? 1 Ziek voordat je bent bevallen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/01/Ziek-voordat-je-bent-bevallen-1024x654.webp)
Re-integratie verplichtingen
Je hebt dezelfde re-integratieverplichtingen als voor elke andere zieke medewerker als je voor je verlofperiode ziek bent. Dit betekent dat je uiterlijk in de 6e week voor het eerst naar de bedrijfsarts gaat en daarna periodiek opnieuw. Het is belangrijk dat je werkgever passend werk zoekt en bepaalde documenten opstelt, zoals het plan van aanpak en de (eerstejaars) evaluatie. Je bezoekt ook een bedrijfsarts als je wat langer ziek bent. Dit is belangrijk omdat de bedrijfsarts je beperkingen vastlegt, die na het verlof van belang zijn. Volg altijd de juiste stappen. Zo zijn je rechten beschermt en denk je aan je eigen gezondheid.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Wanneer jezelf ziekmelden door je zwangerschap? 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Wanneer jezelf ziekmelden door je zwangerschap? 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Krijg ik zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO-verlof)?
Wanneer je zwanger bent heb je recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering, ook bekend als WAZO-verlof. Je werkgever vraagt deze uitkering voor je aan als je in loondienst bent. Het UWV betaalt de uitkering meestal aan je werkgever en de werkgever betaalt gewoon je loon door zodra je zwangerschapsverlof begint.
De situatie is anders als je een eigen bedrijf hebt en zwanger bent. Vraag dan voor de periode rond de bevalling een zwangerschapsuitkering aan. Je maakt dan gebruik van de regeling Zelfstandige en Zwanger (ZEZ). De ZEZ-uitkering is er voor zzp’ers en zelfstandigen duurt minimaal 16 weken.
![Wanneer jezelf ziekmelden door je zwangerschap? 4 Wazo verlof](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/01/wazo-verlof-1024x484.jpg)
Flexibiliseringsperiode
Als je zwanger bent maar nog niet ziek was voor je verlof, en je wordt ziek tussen de 6 en 4 weken (bij een meerling tussen de 10 en de 8 weken zwangerschap) voor je vermoedelijke bevallingsdatum, dan gaat je WAZO-uitkering direct in. Dit is ook het moment waarop je verlof eindigt en de uitkering begint. Het is cruciaal om deze verandering onmiddellijk door te geven aan het UWV. De reden van je ziekte en hoe lang je al ziek bent, spelen geen rol in deze situatie.
Flexibel je verlof opnemen
Het WAZO-verlof is flexibel op te nemen. Na je bevalling heb je altijd recht op minimaal tien weken bevallingsverlof, wat deel uitmaakt van je totaal aantal weken zwangerschapsverlof. Van deze tien weken moet je er zes aaneengesloten opnemen direct na de bevalling. De overige weken van je bevallingsverlof mag je in overleg met je werkgever flexibel spreiden over een periode van 30 weken. Zo heb jij de mogelijkheid om je verlof aan te passen aan jouw persoonlijke situatie en behoeften. Het is belangrijk om dit verzoek uiterlijk drie weken nadat je bevallingsverlof is ingegaan met je werkgever te bespreken. Je werkgever heeft vervolgens twee weken de tijd om hierop te reageren. Dit verzoek wordt alleen afgewezen als er sprake is van een zwaarwegend bedrijfsbelang. Het UWV keert de WAZO-uitkering aaneengesloten uit, ongeacht hoe je het verlof opneemt.
![Wanneer jezelf ziekmelden door je zwangerschap? 5 Wanneer je ziek bent na je bevalling](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/01/wanneer-je-ziek-bent-na-je-bevalling-1024x509.jpg)
Wat wanneer je ziek bent na je bevalling?
Je bevallingsverlof gaat gewoon door als je ziek wordt na je bevalling. Mocht je ziekte voortduren na het einde van je bevallingsverlof, meld je dan opnieuw ziek. In dit geval vraagt je werkgever voor jou een ziektewetuitkering aan bij het UWV. Onthoud dat je rechten en welzijn voorop staan, ook na de bevalling.