Zwangerschapsstriemen(Striae):Wat valt er tegen te doen?

Zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd, ontstaan door de snelle groei van de huid tijdens de zwangerschap. Deze striemen zijn littekens die zichtbaar blijven, maar uiteindelijk na de zwangerschap vervagen. Verminder striae door je huid goed te hydrateren en ondersteunende kleding te dragen. Na de bevalling blijft je buik vaak dik omdat de huid en buikspieren tijd nodig hebben om te herstellen.

Wat zijn zwangerschapsstriemen?

Zwangerschapsstriemen zijn littekens die ontstaan wanneer het onderhuidse bindweefsel scheurt door de snelle groei van de huid, wat meer is dan de huid aankan. Hierdoor ontstaan de striemen die op onze huid zichtbaar zijn.

Tijdens de zwangerschap gebeurt er een hoop met je lichaam, waaronder aanzienlijke uitrekking van de huid door de groei van de buik, borsten en dijen. Dit uitrekken veroorzaakt rode, paarse of roze strepen op de huid, die uiteindelijk vervagen naar een lichtere kleur. Ongeveer 70% van de vrouwen krijgt tijdens de zwangerschap last van striae door de snelle groei die de huid niet kan bijhouden.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Hoe ontstaan zwangerschapsstriemen?

Zwangerschapsstriemen ontstaan wanneer de huid sneller groeit dan het onderhuidse bindweefsel kan bijhouden, wat leidt tot scheuren in dit weefsel. Tijdens de zwangerschap groeit de huid snel door de veranderingen in buik, borsten en dijen, wat resulteert in het ontstaan van striemen.

Zwangerschapsstriemen verminderen

Tips om zwangerschapsstriemen te verminderen

Om zwangerschapsstriemen te verminderen, kun je de volgende tips proberen:

  • Hydrateer je huid: Breng dagelijks vochtinbrengende crèmes of oliën aan om je huid soepel te houden.
  • Draag ondersteunende kleding: Gebruik ondersteunende zwangerschapskleding om de druk op je huid te verminderen.
  • Zacht masseren: Masseer je huid regelmatig zachtjes om de doorbloeding te bevorderen en striae te verminderen.
  • Houd je huid soepel: Gebruik producten die speciaal zijn ontwikkeld om de elasticiteit van de huid te verbeteren.
  • Voedingsstoffen innemen: Zorg voor een dieet rijk aan vitamine E, vitamine C, zink en collageen, omdat deze voedingsstoffen bijdragen aan de gezondheid van je huid.

Deze maatregelen kunnen helpen om de zichtbaarheid van zwangerschapsstriemen te verminderen en je huid gezond en soepel te houden.

Hoe kan je striae voorkomen?

Voorkom striae door je huid goed te hydrateren en soepel te houden met natuurlijke producten. Gebruik dagelijks vochtinbrengende crèmes of oliën om zwangerschapsstriemen te voorkomen en littekens te verminderen. Door gezond te eten en producten met vitamine E, vitamine C, zink en collageen te gebruiken, kun je de elasticiteit van je huid verbeteren en striae verminderen.

Striae voorkomen

Wat moet je op je buik smeren tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap moet je vochtinbrengende crèmes of oliën op je buik smeren om de huid soepel te houden en striae te verminderen. Natuurlijke producten zoals kokosolie, cacaoboter en producten met vitamine E helpen om de elasticiteit van de huid te verbeteren en zwangerschapsstriemen te vervagen.

Waarom blijft je buik dik na de bevalling?

Je buik blijft dik na de bevalling omdat de huid en buikspieren zich langzaam herstellen na de snelle groei tijdens de zwangerschap. De huid is zichtbaar uitgerekt en heeft tijd nodig om weer strakker te worden. Daarnaast kunnen hormonale veranderingen en het vasthouden van vocht bijdragen aan een opgezwollen buik.

De buikspieren zijn vaak verzwakt of gescheiden, een aandoening bekend als diastasis recti, waardoor de buik langer dik kan blijven. Het lichaam heeft tijd nodig om deze veranderingen te herstellen en weer in vorm te komen.

Andere bekende symptomen tijdens de zwangerschap

Naast pijnlijke tepels zijn er verschillende andere bekende symptomen tijdens de zwangerschap. Misselijkheid, diarree, en buikgriep komen vaak voor. Hormonale schommelingen veroorzaken hartkloppingen en zwangerschapsdementie, waarbij je vergeetachtiger bent. Slecht slapen is ook een veelvoorkomend probleem.

Vergelijkbare berichten