Babykalender

Het moment is eindelijk daar. Je wordt ouder en het kleine wonder ligt in je armen. Vanaf dat moment groeit de baby naar een uniek persoon en op zijn eigen tempo. Maar wat gebeurt er allemaal nu naar de bevalling? Wat zijn de mijlpalen? Hoe gaat mijn kind zich ontwikkelen? Het zijn allemaal vragen waarop je in deze blog de antwoorden kan lezen. Dit is de ultieme babykalender met een aantal handige tips.

Wat is een babykalender?

Laten we eerst beginnen met een disclaimer. Deze blog beschrijft de ontwikkeling die een kind in de eerste 12 maanden meemaakt. Deze babykalender beschrijft gemiddelde ontwikkelingen die zijn waargenomen onder baby’s. Het kan dus zijn dat de ontwikkeling van jouw kleine voor of achterloopt met dat wat je leest. Maak je niet meteen zorgen. Het gaat om een gemiddelde en elk kind is uniek. Zijn er toch zorgen? Neem dan altijd contact op met het consultatiebureau of je huisarts.

Nu terug naar de kalender. Na de geboorte van je kleine ukje tot aan de eerste verjaardag, er staan heel wat belangrijke milestones te wachten. Van alleen maar kunnen huilen naar de eerste andere geluidjes, van alleen kunnen liggen tot wie weet wel de eerste stapjes. We hebben de gemiddelde ontwikkeling van iedere baby uniek samengevat per maand.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Baby 0 maanden

Je hebt 40 weken naar dat moment uitgekeken. Het doorknippen van de navelstreng. Dat kleine stompje (het overblijfseltje van de navelstreng) zal pas later deze maand afvallen. Wat overblijft is dat wat voor de rest van je leven blijft zitten, namelijk zijn naveltje.

Misschien is het je al opgevallen, een baby kan scheel kijken. Als je weet waarom, dan is het compleet logisch. De oogspieren zijn nog niet helemaal onder controle, al kan hij kan wel al scherpzien tot 20-30 cm voor hem. Al het andere is dus nog wazig.

Babykalender 0 maanden

Je kent de verhalen wel over slapeloze nachten. Maar dat valt in het begin echt mee. Wist je dat je kleintje veel zal slapen? Dat doen ze ongeveer 16 tot 20 uur per dag, je zou er bijna jaloers op worden. Maar ze kunnen ‘s nachts echt wel wakker worden omdat ze nog geen verschil kennen tussen dag en nacht.

De kraamzorg heeft het je vast wel vertelt. In de eerste twee maanden na geboorte heeft je kleine ukje het moeilijk om zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Houd je hier rekening mee? Zorg ervoor dat je de kleding op de behoefte en omgeving aanpast.

Baby 1 maand

Een huilende baby is niet het meest fijne geluid om te horen. Maar dit was tot nu toe de enige manier van communiceren voor de kleine. Vanaf nu worden er ook andere geluiden gebruikt om jouw aandacht te trekken. Sterker nog, afhankelijk van de emotie zal het geluid ook anders zijn.

Babykalender per maand

Niet alleen zijn de geluiden anders, maar ook de uitdrukkingen in het gezicht, wie weet zie je al snel de eerste lach. Dat is altijd een bijzonder moment, waar je als ouder van smelt! Lach ook vooral terug, zo bevorder je de communicatie.

Het is tijd voor de eerste prik, een vaccinatie. Het klinkt wat zwaar, maar een vaccinatie is vaak een van de eerste medische handelingen in het leven. Geen wonder dus dat deze gebeurtenis ook jouw indruk kan maken. Door vaccineren bescherm je een kind tegen ernstige complicaties bij infectieziekten. Niet alleen dat, door het vaccinatieprogramma komen sommige infectieziekten, zoals polio en difterie, nog maar amper voor.

Baby 2 maanden

De baby is alweer 2 maanden oud en de kleine spruit is volop bezig met het ontdekken van alle spieren. Echte gymnastiek! Je ziet het ook aan de ogen. Wanneer je voorbijloopt dan word je helemaal gevolgd! Niet alleen dat, de kleine is ook in staat om meer kleuren te onderscheiden. Zo wordt de wereld een heel stuk interessanter. Niet alleen jij bent interessant, maar dat zijn andere mensen ook. Kortom, de baby begint steeds socialer te worden met anderen.

Niet alleen het zicht is zich aan het ontwikkelen, maar het gehoor ook. Ok, de kleine begrijpt natuurlijk niet alles wat je zegt, maar er komt wel steeds meer “binnen”. Dus praat gerust, zo stimuleer je het gehoor.

Naast het spreken wordt het gehoor steeds verder ontwikkeld. Natuurlijk kan jouw kleintje nog niet alles begrijpen want zijn hersenen kunnen nog niet alle geluiden vastleggen. Praat gerust maar tegen dat kleine ukje van je om het spreken maar ook het gehoor te stimuleren.

Ontwikkelingen van een baby

Is het je al opgevallen? Het echte sabbel- en bijtonderzoek is gestart. Het is de baby opgevallen dat je een mond kan gebruiken om dingen te onderzoeken. Alles wat los zit, is te verleidelijk voor je kleintje om in zijn mondje te stoppen. Dat betekent ook dat je moet opletten water in de buurt ligt van jouw spruit. Zo voorkom je mogelijk verstikkingsgevaar.

Baby 3 maanden

Je kindje is alweer 3 maanden bezig met het trainen van het lichaam. Dat gaat steeds met meer bewustzijn en meer controle. Je ziet vaker een lach, het hoofdje wordt makkelijke opgetild, de bewegingen worden sterker en soepeler.

Ontwikkeling baby eerste weken

Niet alleen wordt er veel getraind, ook het bewustzijn groeit. En dat zie je aan bewegingen die ook doelbewuster worden. Tip: stimuleer dit door bijvoorbeeld speeltjes te geven of hem eventjes op zijn buikje neer te leggen. Het echte ontdekken wat allemaal kan is nu echt gestart.

De wereld is ook een stuk fleuriger, de baby kan nu echt alles in kleur zien. Daarom zijn die felgekleurde speeltjes zo interessant!

Nog een klein dingetje, Zo halve wege maand 3 zit je bevallingsverlof er weer op. Terug aan t werk :(.

Baby 4 maanden

Het is je vast al opgevallen. De kleine is een stuk alerter en socialer. Er is steeds meer interactie. Dat merk je ook aan de manier hoe de baby reageert op hoe jij praat. En misschien bij je ondertussen ook al helemaal weggesmolten van die schaterlach! Het leven draait nu om spelen en lachen. Ze proberen je ook na te doen. Daarom heb je waarschijnlijk kleine “gesprekjes”.

In 4 maanden tijd is de kleine al heel wat sterker geworden. Nu kan hij zijn hoofd zonder steun omhooghouden en helemaal zelfstandig speelgoed gaan vastpakken. Voor je het weet draait de baby van zijn buikje naar zijn rug.

Groei en ontwikkeling van een baby

Het moment waar je als ouder naar uitkijkt, is de eerste keer kunnen doorslapen in de nacht. Na 4 maanden is de biologische klok zo ingesteld dat hij onderscheid kan maken tussen dag en nacht. Tel dit op bij het kunnen slapen van 8 tot 9 uur aan een stuk. Dat biedt perspectief :).

Maar het doorkomen van de eerste tandjes kan roet in het eten gooien. Ze kunnen doorkomen, maar dat kan soms ook op zich laten wachten (al kun je ze misschien al wel voelen zitten).

Oei ik groei

Baby 5 maanden

Alle zintuigen zijn zich volop aan het ontwikkelen. Wat een verschil tussen net op de wereld zijn en 5 maanden oud. De kleine begint nu echt naar je te luisteren en draait zijn hoofdje als hij een stem hoort. Hij probeert je zelfs ook al na te doen en dat klinkt oh zo cute!

Je baby is vijf maanden oud! Voel je je een beetje als een coach? Je hebt je baby de afgelopen maand veel aanmoediging gegeven terwijl hij (waarschijnlijk) probeerde zonder hulp te zitten. Geef je kindje de ruimte om het zelf te proberen, maar blijf binnen handbereik, voor het geval hij begint te kantelen. Je stimuleert ook je baby’s taal door gesprekken rondom hem te voeren. De ultieme beloning voor al jouw inspanningen zal zijn wanneer je (binnenkort) die prachtige woorden hoort: “mama” en “papa”.

Heb je trouwens thuis al gekeken om alles volledig ‘babyproof’ te hebben? Want veiligheid is nu zeker prioriteit.

De hoeveelheid slaap er dag neemt langzaam af en daar is ongeveer 14 of 15 uur slaap van over. De verhouding tussen de slaap gedurende de dag of nacht is ook anders. Een avondslaapje van maar 11 uur is mogelijk, en de uurtjes die overblijven worden verder over de dag verdeeld.

Gemiddelde ontwikkeling: Baby 6 maanden

De tijd vliegt! Je bent nu al 6 maanden mamma (of pappa). Klein is de kleine niet meer. Gemiddeld weegt een 6 maanden oude baby tussen de 6 en 9 kg en is ongeveer 62 à 72 cm groot. Het is maar een gemiddelde, maar maar het belangrijkste is het feit dat jouw kind groeit.

Babykalender zwanger

Heb je ze al gespot? Vast wel, de eerste tandjes. Nu is de kans alleen maar groter dat de andere tanden ook gaan doorkomen. Dat verklaart waarom misschien de baby wat meer huilt dan je normaal gewend bent. Maar die tanden komen natuurlijk niet voor niets. Het wordt tijd voor de eerste happen echt vast voedsel. En natuurlijk niet stiekem zelf snoepen van het fruithapje 🙂

Heb jij al kiekeboe gespeeld? Vast wel. Het is misschien wel het lievelingspelletje van de kleine en tover je zo een instant lach op het gezicht.

De komende maanden zal het zitten één van de grootste opdrachten worden voor je baby. Nu kan hij alleen maar nog zijn hoofd en borst omhoogheffen als hij wil op zitten. Zonder hulp van mama of papa is dit iets wat nog niet volledig goed lukt. Wanneer hij rechtzit, opent dit een volledig nieuwe kijk op zijn omgeving. Bovendien kan hij nu veel meer zien wat er rondom hem gebeurt en kan hij nog meer voorwerpen vastnemen.

Baby 7 maanden

Is het nog niet gebeurd, dan is de kans groot dat het nu wel gaat gebeuren. Meer tandjes! Niet alleen dat, heb jij een super ambitieuze baby’s? Dan begint de kleine misschien zelfs al beginnen te kruipen. De wereld wordt zo op eens een heel stuk groter. Tip: heb je alle stopcontacten al bekeken en als nodig voorzien van een beveiliging? Zo voorkom je dat er een vinger in het stopcontact verdwijnt.

Op dit punt kan er een groot verschil zijn in de ontwikkeling van baby’s. De ene kan misschien net zitten, terwijl een andere al begint met staan. Maak je geen zorgen, ieder kind groeit op zijn eigen tempo. In ieder geval is de kleine goed alert. Er is zelfs een kans dat je wordt nagepraat. Hoe schattig!

Groei baby per maand

Vanaf maand 7 zal de kleine van buik naar rug en terug naar buik gaan rollen. Niet alleen dat, waarschijnlijk is hij ook in staat zijn om van buik naar zittende positie te gaan en zich aan iets of iemand vast te houden.

Vanaf nu mag de baby wennen aan allerlei nieuwe smaken. Tijd voor een eerste tussendoortje, zoals zacht wegsmeltende koekjes, koekjes gemengd in het fruitpapje of met melkvoeding. Jammie. Wat ook leuk is, geef iets te eten wat de baby met zijn handen kan eten. Zo help je ook bij het ontwikkelen van de fijne motoriek.

Heb je al het gehoord? Het kan zo maar zijn dat de kleine iets roept wat bestaat uit twee lettergrepen. Natuurlijk zijn het geen lastige woorden, maar mama moet lukken.

Baby 8 maanden

De eerste maanden zitten erop. In deze tijd ben je nu zeker één van de belangrijkste mensen in zijn leven. Het zijn dat het je al is opgevallen, maar soms reageert de kleine meer afwachtend op personen de hij nog niet kent. Mogelijk merk je ook dat je lief behoefte heeft aan dat ene troostobject, zoals een deken of knuffeldier. Maar dat past prima bij de ontwikkeling. Het is vervanging voor mama of papa. Op deze manier is er altijd dat stukje comfort wat je overal mee naartoe kan nemen. Dit betekent ook dat er besef is van afscheid, als jij er even tussen uit moet.

Gemiddelde ontwikkelijk baby

Ondertussen begrijpen jullie elkaar ook steeds beter en dat zie je ook. Zwaaien bij afscheid, of iets aanwijzen als het nodig is. Het kan allemaal. Communiceren wordt steeds makkelijker.

Leuk en irritant tegelijk. Het eten gaat er niet alleen in met een lepel, maar ook met de eigen handjes. Voor je het weet zit alles onder het eten. Maar dit komt helemaal goed. Hoe dichter bij de eerste verjaardag, hoe beter het vermogen om kleinere voorwerpen vast te houden. Tip: houd het voorlopig bij fingerfood dat gemakkelijk in de mond oplost: volkorenbrood of wafels, rijstwafels, banaan, peer of meloen.

Baby 9 maanden

Negen maanden zwangerschap en dan nu alweer 9 maanden (274 dagen) uit je buik. Dat de tijd zo snel gaat had je niet kunnen verwachten. Je wordt nog iedere dag blij om het stemmetje te horen wat “Mama”of “Dada” zegt. In ieder geval, vanaf deze maand worden er stappen gezet met praten. En dat betekent ook dat er meer begrepen gaat worden.

Het is ook weer tijd voor een sprongetje. Dat merk jaar aan het wat onrustiger gaan slapen en dromen. De oorzaak is dat de spruit nu dingen in categorieën kan plaatsen. Door al die nieuwe dingen die je baby plotseling leert, kan hij wat sneller moe en huilerig zijn. Jouw slechtere slaap is niet leuk, maar denk positief. De spruit groeit en groeit!

Sprong baby

Heb je het al gezien? Je lief kan zich al omhoogtrekken en mogelijk zelfs al achter een krukje lopen. Haal dus het duwspeelgoed maar uit de kast. Maar er zijn nog veel meer leuke opties om de ontwikkeling te helpen. Wat dat je van een tunnel om door heen te kruipen, of een stapel kussens waar je lekker overheen kan klimmen.

Ondertussen gaat er niet alleen maar melk is, maar wordt er van alles gegeten. Tijd voor heel wat variatie in het eten. Zo leert je lief alle smaken kennen. Natuurlijk is het een lekkerder dan het ander. Maar dat is heel normaal.

Baby 10 maanden

Het kan, maar er zijn ook genoeg baby’s die het nog niet doen, de eerste stapjes! Het kan goed zijn dat jouw baby nog niet volledig zelfstandig kan stappen terwijl andere kindjes dit wel kunnen. Je kan jouw kleintje hierin begeleiden, maar forceer dit zeker niet want dit zal vanzelf komen.

Eerste stapjes

Het duurt nog even voordat je in de “2 is nee” fase zit, maar door de stappen in taalontwikkeling wordt langzaam aan de betekenis van “nee” duidelijker. Het lukt ook steeds beter om een naam aan een persoon te koppelen.

De een heeft er meer last dan de ander, maar er kunnen tekenen zijn van verlatingsangst. Voordat je de kamer hebt verlaten is de kleine alweer verdrietig of boos. Ook al lijken ze heel verdriet, maak je vooral geen zorgen. Dit is heel normaal en hoort gewoon bij de ontwikkeling.

Baby 11 maanden

Alles ontwikkelingen draaien op volle toeren. Dat zie je ook tijdens eten. Er wordt mogelijk meer mee gespeeld dan opgegeten. Tja, iets in je mond krijgen is toch echt een meer stappenplan. Maar goed, deze vaardigheden komen volgende maand goed van pas, taart! Cliché, maar de tijd vliegt, de kleine is bijna baby af en je viert bijna de eerste verjaardag.

Baby in bad

Babyklets, die typische geluidjes als ‘au’, ‘boem’ of ‘die’ en ‘daar die verschijnen ronde deze tijd. Niet alleen dat, wederom is het begrip ook weer gegroeid. Simpele en korte zinnen die komen nu binnen zoals ‘geef maar aan mama’.

Baby 12 maanden

Gefeliciteerd! 12 maanden, 1 jaar oud. Zet de taart klaar en steek de kaarsjes aan. Het is tijd voor het eerste verjaardagsfeestje. Wie weet krijg jij ook een onbetaalbaar cadeau, jouw kindje kan je ook écht mama of papa noemen en hij is zich daar ook helemaal bewust van. Onbetaalbaar!

Eerste verjaardag

De komende periode zal de motoriek van je kindje verder ontwikkelen. Hij zal overal willen klauteren en klimmen waardoor gevaar niet meer bestaat. Het zal belangrijk worden om regels te maken met jouw kind zodat je bepaalde grenzen kan afbakenen.

Vergelijkbare berichten