Zwangere buik: de verandering van je buik per week
Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Maar wat kun jij verwachten? Misschien heb jij lichamelijke klachten die je niet eerder had, maar er zijn ook veel dingen te regelen zoals kraamzorg en een babykamer. Ondertussen groeit jouw buik ineens naar een zwangere buik, met alle (uitdijende) proporties van dien. Elke week zie jij iets nieuws, iets anders. Daarom is het is heel leuk om ook te lezen over de groei van je zwangere buik per week maar ook hoe je baby elke week weer groeit en wat je kunt verwachten. Wat er elke week gebeurd hebben wij voor jouw op een rijtje gezet. Vanaf het moment dat je net zwanger bent tot je aan de bevalling toe! Hoe een zwangere buik voelt in het begin, tot aan je harde zwangere buik.
Waar groeit je buik als eerste als je zwanger bent? Hoe verloopt de groei van je zwangere buik en vanaf wanneer kan je voor het eerst een zwanger buikje zien? Hoe leg je dit als een blijvende herinnering vast? Deze blog geeft jou hier meer uitleg over.
![Zwangere buik: de verandering van je buik per week 1 Zwangere buik per week](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2020/11/waar-groeit-je-buik-als-eerst-als-je-zwanger-bent-e1606411448399-1024x683.jpg)
De groei van jouw zwangere buik
Tijdens je zwangerschap groeit je baby van een klompje cellen uit tot een baby van gemiddeld 3,5 kilo. Je`zwangere buik groeit in deze 9 maanden mee en maakt dus ook een flinke groei door. Niet alleen je baby is de oorzaak van die groei, maar ook de placenta en het vruchtwater nemen aardig wat plek in.
Wanneer ga je een buikje zien?
Wanneer je een zwangere buik gaat zien is voor iedereen anders. Het is afhankelijk van verschillende factoren. Deze zijn voor iedere vrouw en zwangerschap anders. Maar waar hangt de de zichtbaarheid en groei van een zwangere buik van af? Dat hebben wij voor je op een rij gezet. Het hangt af van:- Jouw lichaamsbouw Of je nou 1.60 bent of 1.80 meter bent, dit is een groot verschil in de lengte van je lichaam, dus ook je zwangere buik. Niet alleen de lengte, maar ook de bouw van je lichaam maakt dat je anders draagt. Of je nou volslank, fijnof slank gebouwd bent, het figuur van een peer, appel, zandloper of rechthoek hebt, alles groeit in verhouding van je lichaam. Dus ook jouw zwangere buik!
- Jouw genetica De kans is groot dat jij hetzelfde draagt als jouw moeder, oma of zus. Zij hebben vast nog foto’s van hun zwangere buik, die ze met trots laten zien. Zo krijg jij een beter beeld hoe jij jouw kleine misschien wel gaat dragen.
- De buikspieren Heb je sterke buikspieren, dan kan het wat langer duren voordat je een buikje krijgt. Daarom duurt het bij een eerste zwangerschap ook wat langer. Bij een tweede zijn de buikspieren al eerder opgerekt geweest. Daarom geven ze bij een tweede zwangerschap eerder mee en is de kans dus groter dat je al sneller een zwanger buikje zult zien.
- Gewichtstoename en vocht tijdens de zwangerschap Kom je tijdens de zwangerschap veel aan door meer te eten dan normaal? Dan kan dit extra gewicht ook aan je buikje zichtbaar worden.
- Zwanger zijn van een meerling Logisch natuurlijk, want met meerdere baby’s zal je dat zwangere buikje eerder zien. Jouw baarmoeder groeit groter en sneller dan met één kindje. Een meerling heeft nu eenmaal meer ruimte nodig.
- Een snel groeiende baby Ook dat kan invloed hebben op jouw zwangere buik. De groei van je buik verloopt in fases en jouw kindje heeft verschillende groeispurten. Wanneer precies? Dat is per zwangerschap en voor iedereen verschillend.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Zwangere buik: de verandering van je buik per week 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Zwangere buik: de verandering van je buik per week 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Hoe voelt een zwangere buik in het begin?
In de eerste weken van je zwangerschap voel en zie je weinig van al het bijzondere wat zich in je zwangere buik af speelt. Je voelt niet zo veel aan een zwangere buik in het begin. Het enige wat je kan merken zijn lichte krampen in je onderbuik, een opgezette en gespannen buik. Dat komt doordat je baarmoeder plaats gaat maken in je buik. Andere organen moet ruimte inleveren, maar er zijn ook hormonen die zorgen dat je je anders voelt.
Na de 3e maand voelt je zwangere buik aan als een hard, maar soepel balletje. Waarschijnlijk merk je ook dat door de groer van je zwangere buik je broeken niet meer goed dicht kunnen. Hoe jij je buik toont, dus of je al heel goed ziet dat je zwanger bent, of misschien nog wel helemaal niet, is voor elk persoon anders.
Sommige vrouwen merken dat ze in de 4e maand al een écht zwanger “buikje” krijgen. Je kunt een vermoeiende pijn hebben in rug en liezen. Die pijn komt door de trek aan de ophangbanden van de baarmoeder. Je borsten worden zwaarder omdat de melkklieren gaan groeien en ook de tepelhof wordt groter en donkerder. Door het snel groter worden van je baarmoeder voel je af en toe steken in je zij en onderbuik. Geen zorgen, dit is heel normaal. Veel zwangeren hebben last van kramp in de benen vooral bij koud weer en ‘s nachts.
Wanneer je zwanger bent van je 1e kindje voel je meestal tussen de 20e -24e week leven. Wanneer je al een kindje hebt kun je al leven voelen bij 18-20 weken (je weet immers “wat” je voelen moet). De meeste mom2be’s beschrijven het gevoel als vlinders in je buik of een kriebelig gevoel in je buik voelen. Hoe verder je bent in je zwangerschap hoe krachtiger de bewegingen voelbaar zijn. Op een gegeven moment is ook aan de buitenkant van je buik zichtbaar dat je baby zich met de voetjes afzet. Je ziet de voetjes van links naar rechts gaan.
De groei van een zwangere buik per week
Tijdens je zwangerschap gaat je lichaam door veel verandering. Hieronder lees hier je wanneer je een buikje begint te zien en de ontwikkelingen van je zwangere buik week per week. Ook nieuwsgierig naar sporten door de zwangerschap heen? Lees dat onze blog over zwangerschap en sporten.
6 weken zwanger
Je ziet er misschien nog niet heel zwanger uit, maar je kan je wel al zwanger voelen. Je kan van steeds meer verschillende zwangerschapssymptomen last krijgen. Jouw groeiende baarmoeder kan nu al meer op je blaas en darmen gaan drukken. Sommige vrouwen kunnen ook al last krijgen van gevoelige en groeiende borsten.
8 weken zwanger
Je krijgt je broeken misschien steeds lastiger dicht en je beha lijkt uit elkaar te knappen. Je hebt waarschijnlijk nog geen mooie, grote zwangere buik, hoewel hij mogelijk al een beetje zichtbaar is. Langzaam verandert je lichaam nu ook aan de buitenkant. Het embryo is dan wel klein, maar je baarmoeder heeft nu ongeveer de grootte van een softbal.
10 weken zwanger
De baby in je buik stelt in gewicht en lengte nog niet veel voor, maar je baarmoeder wordt wel snel groter. Je baarmoeder is nu zo groot als een sinaasappel en met je veranderende figuur voel je jezelf misschien wat prettiger in loszittende kleding. Je lichaam houd misschien wat vocht vast en heb je last van een opgeblazen gevoel. Veel stellen kiezen ervoor rond deze periode de zwangerschap aan te kondigen.
12 weken zwanger
Je baarmoeder wordt steeds groter en gaat meer ruimte innemen in je onderbuik. Het is dan ook niet gek als je broeken steeds moeilijker, of zelfs helemaal niet meer, dichtgaan.
![Zwangere buik: de verandering van je buik per week 4 Wanneer ga je een buikje zien](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2020/11/zwangerschap-zwangere-buik-tweede-trimestter.jpg)
14 weken zwanger
Over je buik gesproken, is dat een zwangerschapsbuikje? Dat kan heel goed, want de bovenkant van je baarmoeder zit nu boven je schaambeen en kan je buik iets naar voren duwen. Met een beetje fantasie zie je dat je zwanger bent. Dit is het eerste echt zichtbare bewijs van een zwangere buik! Zie jij nog niks?
Maak je geen zorgen. Die mooie, zwangere buik komt écht nog, maar trots ben je zeker wel! Dit is ook een moment om na te denken hoe jij jouw buik wilt herinneren. Misschien wil jij wel een mooi beeldje van jouw mooie zwangere buik. Een mooi moment voor het plannen van een bezoek aan onze studio.
16 weken zwanger
Je baarmoeder heeft nu de grootte van een grapefruit. De spierwand is dik en sterk en begint nu steeds elastischer en dunner te worden.
18 weken zwanger
Je bent mogelijk de fase voorbij dat mensen twijfelen of je gewoon wat kilo’s bent aangekomen of dat je zwanger bent. Op je buik staat nog net niet geschreven: Hallo, ik ben zwanger! In je kledingkast is ondertussen de meeste kleding vervangen door positiekleding. Niet zo gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu ongeveer even groot is als een meloen!
Door je groeiende baarmoeder verschuift het zwaartepunt in je lichaam. Je onderrug wordt naar voren getrokken, terwijl je buik aan de voorkant uitsteekt.
20 weken zwanger
Gefeliciteerd! Je bent op de helft van de zwangerschap. Vanaf nu zal je buik flink gaan groeien en zal het voor de buitenwereld ook steeds duidelijker worden dat je zwanger bent.
De verloskundige kan nu al echt aan je buik voelen hoever je ongeveer zwanger bent. Je baarmoeder komt nu ongeveer tot je navel. Je kindje is qua lengte nu ongeveer op de helft van de eigenlijke lengte dat het bij de geboorte zal hebben.
22 weken zwanger
Je onderste ribben kunnen nu pijn gaan doen, dit komt doordat de baarmoeder en je groter wordende baby ze naar buiten duwen. Om dit ongemak zoveel mogelijk te verlichten kan je het beste zo rechtop mogelijk zitten of kan je je armen boven je hoofd brengen.
Vanaf nu wordt je buik echt dikker. Per week kom je gemiddeld een pond aan. Dat is ook niet zo gek, want ook het vruchtwater neemt toe. Aan het einde van je zwangerschap draag je ongeveer een liter vruchtwater met je mee.
24 weken zwanger
In de afgelopen weken is de bovenkant van je baarmoeder tot boven je navel gekomen. Na 24 weken heeft je baarmoeder de grootte van een voetbal! Misschien heb je al last van harde buiken tijdens je zwangerschap.
Dat is een normaal verschijnsel en komt meestal wat vooral in het tweede en derde trimester. Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Je baarmoeder is nu alvast aan het oefenen voor het samentrekking tijdens de bevalling. De harde buiken zijn niets anders dan oefenweeën.
26 weken zwanger
Je zit in het einde van het tweede trimester, het einde komt in zicht! Je placenta is nu bijna net zo groot als je baby zelf. Je baarmoeder is dan ook flink gegroeid. Grote kans dat je daardoor nu veel naar de wc moet. Door je grote baarmoeder komen je andere organen, waaronder je blaas in de verdrukking. Ook je darmen kunnen het zwaar krijgen nu.
![Zwangere buik: de verandering van je buik per week 5 Zwangere buik - derde trimester](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2020/11/zwangerschap-zwangere-buik-derde-trimestter.jpg)
28 weken zwanger
Eén van de lichamelijk problemen waar je nu tegenaan kan lopen is bekkeninstabiliteit. Door het hormoon relaxine worden de verbindingen tussen je bekkenbeenderen weker. Hierdoor kan je baby tijdens de bevalling makkelijker door je bekken.
Helaas kan het bij jou zorgen voor klachten rond je bekken, onderrug en stuitje. Je groeiende en steeds zwaardere buik draagt natuurlijk ook niet bij aan het verminderen van deze klachten.
30 weken zwanger
Rond deze tijd komt de bovenste rand van de baarmoeder tot halverwege je navel en het borstbeen. De baarmoeder kan dan een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel.
Ook kun je last hebben van maagzuur. Als je baby zo rond de zesendertigste week indaalt komt er weer meer ruimte en krijg je vanzelf weer meer lucht en zal het maagzuur zakken.
32 weken zwanger
Ligt je kind nu met het hoofdje naar beneden, dan kun je dit tegen je bekkenbodemspieren voelen aandrukken. Soms kun je hierdoor last krijgen van bandenpijn, zeker na een drukke dag. Op tijd rust nemen en gaan zitten of liggen, voorkomt dat de pijn erger wordt.
Je kunt last hebben van kortademigheid. Dat is niet gek als je bedenkt dat je baarmoeder nu zo groot is dat ze tegen je longen aan drukt en je niet meer de volledige capaciteit van je longen kan gebruiken. Maak je geen zorgen want je kindje krijgt namelijk alle zuurstof die hij nodig heeft via de placenta.
34 weken zwanger
Net als in het eerste trimester kan tijdens de laatste weken van je zwangerschap de vermoeidheid flink toeslaan. Niet zo vreemd als je kijkt naar je licahaamelijkeongemakken en misschien wel slapelozenachten. Juist door je rust te pakken in de laatste weken, kan je baby (en dus je buik) nog een flinke groeispurt maken.
Deze week bereikt je baarmoeder het hoogste punt: de ribboog. Omdat je baby minder ruimte heeft kan het zijn dat je hem minder voelt bewegen. Werd je voorheen flink geschopt, nu zal je vooral eens een hand of voet voorbij voelen glijden.
36 weken zwanger
Rond deze periode kun je je erg zwaar gaan voelen. Als je baby hoog zit, is het moeilijk om diep te ademen, aangezien hij met zijn of haar stuitje tegen je middenrif en ribbenkast drukt. Dit neemt wat af wanneer het hoofdje van je baby indaalt, wat nu ieder moment kan gebeuren.
38 weken zwanger
Rugpijn is een veel voorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Niet zo verwonderlijk natuurlijk. Je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Hierdoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen.
Je baby is nu nog twintig a dertig gram per dag aan het aankomen en dat ga je nog zien aan je buik. Dit is nodig om reserves op te bouwen voor de eerste dagen na de geboorte, dan heeft hij of zij soms wat tijd nodig om te wennen aan de borst- of flesvoeding.
Zo kun je lezen dat jouw buik vooral in het derde trimester het hardst groeit en dat iedereen anders draagt: hoog, laag, opzij, puntig, breed of smal. Het maakt niet uit, want dat maakt iedere zwangerschap uniek! Neem je een weekje rust, dat zul je zien dat je buik ‘ontploft’. Je buik groeit veel harder als je echt even rust hebt. Een weekje vakantie tussen week 30 en week 40 zal jou en je baby goed doen. En laat een zwangerschapsbeeldje maken, zodat je later kan terugkijken op die prachtige buik die je gaat missen.