Herinnering zwangere buik. De 12 leukste ideeën.
![Herinnering zwangere buik. De 12 leukste ideeën. 1 Herinnering zwangere buik](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/03/herinnering-aan-je-zwangere-buik.webp)
Je hebt het vast al een keer gehoord in je zwangerschap. ‘Geniet ervan hoor, het is zo voorbij!’. Het is een cliché, maar is het waar. Je neemt een diepe zucht en je bent 9 maanden verder. Wat verdwaasd zit je iets later te kijken naar een foto van jezelf-met-die-dikke-buik.
Natuurlijk wil je waarschijnlijk niets anders dan ook in de komende jaren je nog kunnen herinneren hoe mooi en bijzonder deze periode was. Het is dus handig om al aan het begin van de zwangerschap erover na te denken. Hoe leg je dit magische moment voor altijd vast? Wat is jouw herinnering aan je zwangere buik?
1. Een persoonlijk borduurwerk
Borduren is echt helemaal terug van weggeweest. Het is zeker niet alleen meer voorbehouden aan oma’s. Ook steeds meer jonge mensen borduren en maken er de leukste mooiste creaties mee. Hoe creatief ben jij?
Jasmijn is heel creatief. Voor een originele vereeuwiging en bijzondere herinnering aan je zwangerschap moet je bij Met Duizend Kusjes zijn. Met naald en draad maakt zij van jouw meest bijzondere, meest emotionele of meest waardevolle echofoto een uniek borduurwerk.
De borduurwerken van de echo’s zijn uniek, net zoals alle baby’s dat ook zijn. Heel bijzonder dat je het unieke karaktertje al zo vroeg in het leven van een kindje kunt zien. En dat terwijl ze nog zo ongelofelijk klein zijn! Een spartelend beentje, een zwaaiend handje of lief getuite lippen. Precies deze unieke eigenschappen aan jouw echo wil Met Duizend Kusjes zo mooi mogelijk vastleggen in een borduurwerk. Jasmijn maakt alle borduurwerken met de hand. Of dit nu een geborduurde echo, zwangerschapsportret of naamtegel is.
![Herinnering zwangere buik. De 12 leukste ideeën. 2 Persoonlijk borduurwerk zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/03/persoonlijk-borduurwerk-1024x1024.webp)
Met Duizend Kusjes betekent zoiets als ‘met heel veel liefs’, en liefde zit er in de borduursels van Met Duizend Kusjes. Steek voor steek wordt jouw echofoto vertaald naar een persoonlijk en uniek borduurwerk. Leuk voor jezelf als herinnering aan jouw zwangerschap en herinnering aan jouw zwangere buik, maar natuurlijk ook heel leuk om cadeau te doen aan een vriendin of geliefde.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Herinnering zwangere buik. De 12 leukste ideeën. 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Herinnering zwangere buik. De 12 leukste ideeën. 3 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
2. Zwangerschapsfotoshoot
Een zwangerschapsfotoshoot is heel bijzonder, zeker als een herinnering aan je zwangere buik De shoot gaat over jou en je partner. Ook al is de kleine nog niet geboren, hij of zij is er ook al helemaal bij. Daarom is een fotoshoot een mooie manier om stil te staan bij je zwangerschap. Je hoeft je niet druk te maken om de baby uitzetlijst of het wiegje wat nog in elkaar gezet moet worden: het is even gewoon jij. En je hebt natuurlijk een prachtig aandenken aan je zwangerschap!
Door de tijd heen worden de foto’s uit deze periode steeds bijzonderder. Je kan het je bijna niet meer voorstellen hoe het was, die mooie bolle buik. Niet alleen dat je ziet het ook aan aan je eigen ogen. Waarom? Je bent niet alleen in verwachting, maar je verwacht ook echt. En laat een foto nu net die emotie kunnen vastleggen. Soms spat deze emotie van het beeld af en soms is het heel subitiel. En beide is goed. Het gaat om de emotie en emoties zijn puur!
Ga je voor een shoot, dan sta je voor de keuze. Kies ik voor een fotograaf? Of wordt het een DIY fotoshoot? Het fijne aan een fotograag is de kennis en ervaring. Daarom kan hij jouw aanwijzingen geven zodat jij straalt op de foto’s. Niet alleen dat, de mooiste foto’s worden voor je uitgezocht en nabewerkt. En ja, het kost wat geld en soms is er dat niet in overvloed. Een DIY fotoshoot is dan juist ideaal!
3. Gipsafdruk zwangerschap
Misschien heb je er wel eens een gezien, een gipsbuik als een herinnering aan een zwangere buik. Het is een gipsafdruk van een zwangere buik. Je maakt dit super simpel door nat gipsverband op je buik te leggen en dit te laten drogen. Zodra het gips droog is, kan je het voorzichtig loshalen. Op deze manier heb je dan een 3D-afdruk van je buik. Deze kan je bewaren als mooie herinnering aan je lichaam tijdens de zwangerschap.
Maak je een gipsbuik, dan is week 34 – 37 een mooie periode. Je buik is dan al mooi groot, maar zit wat minder in de weg dan in de laatste weken. Ook heb je vaak nog wat meer energie. Je bent toch een tijdje bezig en je moet ongeveer toch een half uur tot een uur stil zitten.
Het maken van een gipsafdruk is een gezellige en een leuke activiteit om met je partner of tijdens een baby shower te doen. Opzoek naar alles wat je nodig hebt? Kijk dan eens online, maar ook in winkels hebben een kant-en-klaar pakket. Natuurlijk kun je ook alles zelf in huis halen. Haal je het zelf in huis, dan heb je het volgende nodig:
- Ongeveer vier of vijf rolletjes gipsverband (te koop bij hobbywinkels)
- Een bak of emmer water om het verband in te dompelen
- Een zeil (vuilniszakken of kranten werken ook) om de vloer schoon te houden
- Iets waarop je comfortabel kan zitten en wat je makkelijk kan schoonmaken (bijvoorbeeld een plastic tuinstoel)
- Vaseline. Hiermee smeer je de buik mee in en zorgt ervoor dat het gipsverband makkelijker loslaat
- Een schaar
- Plastic handschoenen (om je handen schoon te houden
Heb je de gipsbuik gemaakt, dan kun je nog een stapje verder gaan. Je kan je de afdruk versieren. Een paar ideeën: je kan de buik beplakken met mozaïeksteentjes, beschilderen, iets op de buik schrijven of de buik laten beschilderen in de stijl van het geboortekaartje.
4. Zwangerschapsdagboek
Wie weet heb jij vroeger een dagboek bijgehouden en lees je nog eens terug hoe het vroeger was. Deze 9 maanden zijn bijzonder en juist nu is het mooi om in een dagboek bij te te houden over alle ontwikkelingen die je nu meemaakt . Van alle zwangerschapskwaaltjes tot en met de groei van je buik en alles er tussen in.
Beschrijf anekdotes of mooie momenten en mijlpalen (bijvoorbeeld de eerste schopjes). Plak er de echofoto’s of andere foto’s in. Alles kan en mag. Dit dagboek gaat over jouw zwangerschap. Leuk om bij te houden en vooral een mooie herinnering voor later en om dit te delen met de kleine (die dan vast niet meer zo klein is).
Heb je geen idee wat je allemaal kunt bijhouden? Wat dacht je van:
- Afspraken bij verloskundige. Beschrijf hoe de afspraak bij de verloskundige is gegaan. Wat is er gezegd? Hoe verloopt de groei? Heb je nog vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze afspraak?
- Kwaaltjes. Iedereen heeft ze, de bekende kwaaltjes. Soms zijn het er een kleine kwaaltjes, soms wat minder klein. Zo snel je er juist nu last van hebt, zo snel ben je ze ook weer vergeten. Zeker na de eerste glimlach van de kleine. Wanneer had jij nu last van dat ene kwaaltje? Was er iets dat er tegen werkte?
- Echofoto’s. Altijd een bijzonder moment om zo die kleine in je buik te kunnen zien. Vaak krijg je ook een paar foto’s mee. Plak ze in het dagboek en beschrijf hoe jij je op dat moment voelde.
5. Foto maken elke dag
Het maken van buikfoto’s maken is ontzettend speciaal. Zo maak je een bijzonder verslag voor jezelf, maar ook voor de kleine. Maar hoe maak ik nu elke dag een foto? Hier zijn een paar tips om zelf zwangerschapsfoto’s te maken.
Achtergrond
Less is more. Kies daarom voor een rustige achtergrond. Het liefst een effen muur, maar misschien heb je die nergens in huis. Dan kun je er voor zorgen dat je buik zoveel mogelijk van de foto opvult. Op deze manier heb je geen “last” van de achtergrond. Of maak gebruik van tegenlicht, bijvoorbeeld om een foto te maken voor het raam. Zo ben je dan zichtbaar als een silhouet (donker) en het raam is dan licht.
Kleding
Maak je vooral niet druk om kleding, houd het juist lekker simpel (als je kleding aan doet). Draag geen drukke printjes of plaatjes. Het gaat juist om jouw mooie buik en dat is waar de focus naar toe moet gaan. Zorg dat je broek niet te strak zit of dat je een mooi randje ziet van je ondergoed. Let erop dat wanneer je strakke kleding hebt aangehad, je dan geen striemen in je huid ziet.
Moment
Het is nooit te laat of te vroeg om te beginnen. Begin je vroeg, dan heb je de kans om van elke week een foto van je buik te maken. Wanneer je vroeg begint, dan ben je echt in de gelegenheid om om de zoveel weken een foto van je buik maken. Wanneer je deze foto’s naast elkaar plaatst aan het einde van de zwangerschap kan je zien hoe je buik gegroeid is. Extra tip: de foto’s worden nog sterker wanneer ze elke keer in dezelfde kleding en op dezelfde plek worden gemaakt!
Licht
Een foto maken is het vastleggen van licht. Om een goede foto te maken heb je licht nodig. Het mooiste is daglicht en dan in het bijzonder rond zon op en ondergang. Zoek daarom een plek waar er voldoende daglicht is. Daarmee maak het jezelf niet lastig om ‘s avonds het te proberen met een lamp.
6. Buikbeeldje
In 9 maanden tijd groeit je buik en ervaar je allerlei nieuwe dingen aan je lichaam. Een zwangere buik veranderd van week tot week. Juist dat mooie beeld van jouw bijzondere lichaam is iets wat je voor later wilt vast leggen. Natuurlijk zijn er duizen en een manieren om dat te doen. Denk aan een fotoreportage, een gipsafdruk van je buik of je buik met bellypaint laten beschilderen. Maar wat ik persoonlijk het mooist vind, is je buik en lichaam laten vastleggen in een 3D beeldje wat je mooi op de kast kunt pronken.
Je kan vanaf het moment dat jij weet dat je zwanger bent een afspraak bij Buikbeeld in plannen. Cancelen om wat voor een reden dan ook is gratis, dus je kan je afspraak maar alvast hebben staan of maken voor jouw zwangere vriendin, zus of kennis. Misschien ben jij niet zwanger, maar een bekende wel. Hoe mooi is het als je een Buikbeeld cadeau geeft.
Na het maken van een 3D scan wordt het Buikbeeldje na de afspraak geproduceerd en thuis bezorgd (ophalen kan natuurlijk ook). Er kan gekozen worden uit diverse kleuren en materialen zoals onder andere hout, metaallook, steenlook en kunststof. De beeldjes zijn verkrijgbaar in de drie maten 15, 18 of 20 cm.
7. Je buik laten beschilderen
Belly painten. Vrouwen zijn daar toch nieuwsgierig naar. Het is iets wat jouw zwangerschap net dat extra kleur geeft. Niet alleen dat, jij als mom2be wordt er ook nog eens heel vrolijk van. Die extra vrolijkheid dat merkt de baby ook. Ze schijnen zelfs zichtbaar te genieten van een penseel op je buik!
Maar wat is het nu ook alweer? Een belly paint is een buiktekening. Een tekening dat met speciale schminck op de zwangere buik wordt geschilderd. Maak je geen zorgen over de veiligheid, de schmink is op waterbasis en dus volkomen veilig. Nog een ander voordeel, het is makkelijk afwasbaar.
De bodypaint van je buik kan in alle vormen, maten en kleuren geschilderd worden. En als je toch bezig bent, je mag meer (laten) schilderen dan alleen je buik. Je mag ook je borsten benen of armen mee schilderen. Wat je tekent, that is up to you.
Ga voor een belly paint als de buik een mooie ronder vorm heeft. Meestals is dat rond week 32 – 36. Nog een tip, maak een fotoshoot! Zo leg je dit bijzondere moment vast en kijk je er later met plezier erop terug.
8. 3d Echo
Tijdens de zwangerschap zijn er maar een paar momenten waarop jij de kleine kan zien. Bijvoorbeeld om de uitgerekende datum te berekenen. Je krijgt een termijnecho (tussen 10-12 weken) en een 20-weken echo. Natuurlijk kan er een medische reden zijn voor een extra echo, maar daar gaan we niet van uit.
Gelukkig kun je de baby vaker zien, met een pretecho. Je kan dan minutenlang naar je kindje kijken, gewoon omdat het kan. Het is dus niet een echo die gericht is op de ontwikkeling van je kindje, maar op het bewonderen van de kleine spruit. Ben je echt ongeduldig? Dan kan de echoscopist tijdens deze echo het geslacht van je kindje herkennen.
Wist je dat er drie verschillende soorten echo’s bestaan: de 2D-, 3D- en 4D-echo. Afhankelijk van je keuze qua echo kun je meer of minder details van je baby zien.
2D pretecho
Dit is dezelfde echotechniek die gebruikt wordt bij de 12 weken 20 weken echo. Geluidsgolven worden omgezet naar beeld. Zo zie je zwart-wit een doorsnede van je kindje ziet.
3D echo van je baby
Ook een 3D pretecho geeft de doorsnede van je baby weer. Aleen nu worden er meerdere 2D-beelden samengevoegd. Daardoor krijg je een driedimensionale weergave van je kindje. Niet alleen dat, je krijg ook meer details van je kindje mee.
4D echo van je baby
De 4D pretecho is een 3D echo genoemd, maar dan in een bewegend beeld. Je ziet de kleine dus in jouw buik bewegen. Je ziet bijvoorbeeld zijn armpjes en beentjes bewegen of zijn gezichtsuitdrukking veranderen! Bijzonder toch om zo al kennis te kunnen maken?
Erg nieuwsgierig en wil je zelf al het geslacht van je baby proberen te herkennen op een echo? Dat kan dat vanaf week 12 en tot week 14 van je zwangerschap met de nub-theorie. Nub is Engels voor bobbel en is een uitsteeksel tussen de beentjes van je kindje. Aan de hand van de hoek van de nub ten opzichte van de ruggengraat zou je op de echo kunnen zien of je een jongetje of een meisje krijgt. Belangrijk om te weten is dat de nub-theorie na 12 weken zwangerschap voor 75% klopt. Na de 13e week is dat 95%.
9. Zwangerschapssieraad
Een zwangerschapssieraad lijkt op het eerste gezicht niet heel bijzonder. Net als alle andere sieraden is het vooral een versiering van je lijf. Alleen laat het nu in het bijzonder je zwangere buik opvallen. Je laat nu juist zien dat jij een trotse aanstaande mama bent.
Maar er zijn ook zwangerschapskettingen die wel zin hebben. Dat zijn bola’s. Deze komen oorspronkelijk uit Mexico. Als zo’n bijzondere ketting beweegt, dan hoor je een zacht tinkelend geluidje. Dat is precies wat je baby ook hoort in de baarmoeder ook en kan hem of haar geruststellen, ook na de bevalling!
Maar wat doe je dan met zo’n ketting na de zwangerschap? Een zwangerschapsketting kun je bewaren als een tastbare herinnering van de zwangerschap. Of hang het sieraad aan de piekstok van een schommelwiegje. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar zo hoort de baby het belletje om sneller in slaap te vallen! En dat is mooi meegenomen. Sommige moeders dragen de ketting ook na de geboorte. Maak het koort dan iets korter voor tijdens het voeden zodat je kindje er een beetje mee kan spelen.
10. Tekening laten maken
Zijn foto’s nou niet helemaal jou ding maar vind je iets aan de muur wel leuk. Dan is een tekening van jou zwangerschap misschien wel iets voor jou. Het mooie is dat je echt niet creatief hoeft te zijn. Je kan natuurlijk ook een tekening laten maken. Aan de hand van een foto kun je bijvoorbeeld een prachtige lijn tekening laten maken om zo toch het meest bijzondere in je leven vast te laten leggen op papier! Leandra is creatief en zij maakt met veel liefde een schitterende en persoonlijke tekening. Al nieuwschierig?
11. Brief schrijven voor je baby en partner
Het klinken als 9 langen maanden, maar voor je het weet is er zo weer een maand voorbij. En elke maand is toch een soort van mijpaal. Met de tijd kom jij steeds meer te weten over die kleine in je buik, maar ook hoe jij als ouder wilt zijn. Dat lijkt als genoeg stof om op te schrijven. Doe dit bijvoorbeeld als een brief naar je baby. Het hoeft echt geen lange brief te zien. Misschien is het gewoon een briefje en misschien is het de volgende keer net wat langer. Door zo nu en dan een brief te schrijven vang je de emoties die je meemaakt in deze bijzondere tijd. Hoe was je eerste reactie toen je hoorde dat je zwanger was? Weet je nog, de eerst keer misselijk, of dat je de grote ronde buik even zat was? Door brieven te schrijven leg je op een heel personlijke manier jouw herinnering aan je zwangere buik vast.
12. Doos met herinneringen
Herinneringskisten zijn hip and happening. Het hele idee achter zo’n kist is heel erg mooi en de kisten zelf zijn vaak ook super gaaf. Jij groeit en ontwikkel je als een malle en voor je het weet kijk je met weemoed terug. Hoe mooi is het om de herinneringen te bewaren in een herinneringskist! Of geef een herinneringskist als cadeau!
Wat is een herinneringskist?
Een herinneringskist is eigenlijk gewoon een houten kis. Hierin bewaar je van allerlij spulletjes die voor jou van waarde zijn of hele bijzondere herinneringen oproepen. Het hoeft niet een super de luxe kist te zijn, een kartonnen (schoenen)doos kan ook prima, maar bijvoobeeld een houten kist ziet er ook nog eens mooi uit. Dat is een mooie reden om het juist mooi plekje geven in de baby- of kinderkamer! Een herinneringskist kun je erbij pakken als je even behoefte hebt om terug te denken aan wat je allemaal hebt meegemaakt. Hoe leuk is het later voor je kind om al die spulletjes terug te zien?
Wat doe je in een herinneringskist?
Je kan van alles bewaren In een herinneringskist. Denk aan spulletjes die je doen herinneren aan je zwangerschap of bevalling, of wat dacht je van spulletjes van de eerste paar maanden of het eerste jaar? Wat je bewaard, dat bepaal je natuurlijk zelf. Hieronder vind je een lijstje van dingen die je vaak in een kist terug vind.
- ovulatietest(en)
- positieve zwangerschapstest
- echofoto’s/echoboekje
- papierwerk van de verloskundige of het ziekenhuis
- ingevuld zwangerschapsdagboek
- navelklemmetje
- geboortekaartje
- ziekenhuisbandje
- eerste pakje
- eerste speen
- eerste schoentjes
- haarlok
- favoriete boekje als baby
- eerste knutsel van kdv/peuterspeelzaal/basisschool
- eerste melktandjes