Uitgerekende datum berekenen: Hoe doe ik dit?
![Uitgerekende datum berekenen: hoe doe ik dit? 1 Datum berekenen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/06/Berekenen-uitgerekende-datum.jpg)
Het is zover, je bent zwanger, en nu? Je gaat uitkijken naar het moment dat je kleintje ter wereld komt. De uitgerekende datum berekenen is leuk om erachter te komen wanneer jij je kleintje ongeveer in je armen mag sluiten. Hoe bereken je de uitgerekende datum? En wat als je een onregelmatige cyclus hebt? Antwoord op je vragen en meer, lees je hier.
Uitgerekende datum berekenen
De uitgerekende datum berekenen is fijn omdat je je kunt gaan voorbereiden op de bevalling (bijvoorbeeld zwangerschapsverlof) en de tijd daarna. Ondanks dat 4 á 5% van de vrouwen daadwerkelijk op de uitgerekende datum bevalt, is het belangrijk om deze toch te berekenen. Wanneer je een regelmatige cyclus hebt, is zelf berekenen redelijk betrouwbaar. Enkel een huisarts, verloskundige of gynaecoloog kan de exacte datum voor je berekenen.
Maar hoe doe je dat, de uitgerekende datum berekenen? Je kunt de uitgerekende datum berekenen door 40 weken (280 dagen) op te tellen bij de eerste dag van je laatste menstruatie.
Hoelang ben ik zwanger?
We denken toch allemaal dat we 40 weken zwanger zijn? Dit ligt ingewikkelder. Eigenlijk ben je helemaal geen 40 weken zwanger, de zwangerschap duurt in theorie maar 38 weken. Vanaf het moment van bevruchting tot de uitgerekende datum zitten 38 weken, maar omdat veel vrouwen niet weten wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden, tellen we vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. De zwangerschap aankondigen wordt vaak 10-15 weken later gedaan.
Hoe berekent de verloskundige de uitgerekende datum?
De verloskundige (of gynaecoloog) berekent de uitgerekende datum aan de hand van een echo en vragen over je menstruatie en cyclus. Door middel van een echo kijkt de verloskundige naar de embryo in je buik. Hoe groot is de embryo? Naast de echo zal hij/zij je vragen stellen die te maken hebben met je laatste menstruatie en het verloop van je cyclus. Op basis van deze gegevens stellen zij een uitgerekende datum, de datum waarop je ongeveer zal bevallen. Enkel in 4 á 5% van de gevallen, is dat ook echt het geval.
De berekening van de uitgerekende datum vindt meestal plaats tijdens de termijnecho. Deze echo is vaak de 9 en 12 weken dat je zwanger bent. Wordt de uitgerekende datum in een eerder stadium bepaalt, kan deze nog verschuiven. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken.
![Uitgerekende datum berekenen: hoe doe ik dit? 2 Bevruchting berekenen uitgerekende datum](https://buikbeeld.nl/backup/wp-content/uploads/2021/06/Bevruchting-berekenen-uitgerekende-datum.jpg)
Hoe bereken ik zelf de uitgerekende datum?
Nieuwsgierig naar wanneer je je kleintje in je armen mag sluiten? Je kunt ook zelf aan de slag met het uitrekenen van de uitgerekende datum. Het uitrekenen kan vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie of de dag van bevruchting.
Weet je de dag dat de bevruchting heeft plaatsgevonden nog? Tel bij die dag 7 dagen en vervolgens 9 maanden. Je zit dan op de datum dat je ongeveer zult bevallen. Voorbeeld: de datum van bevruchting is 4 februari, 7 dagen later is 11 februari, dan is de uitgerekende datum 11 november.
Weet je niet exact de datum van bevruchting? Ga dan terug naar de eerste dag van je laatste menstruatie. Tel dan 40 weken op bij de dag van je menstruatie. Voorbeeld: de eerste dag van je laatste menstruatie was 4 februari, 280 dagen ofwel 40 weken later, is het 11 november. Dit geldt als je een cyclus hebt van 28 dagen. Is je cyclus langer, dan tel je die dagen bij de uitgerekende datum op. Is je cyclus korter, dan haal je die dagen van de uitgerekende datum af.
Betrouwbaarheid uitgerekende datum
Jijzelf of de verloskundige berekent de uitgerekende datum. Weet je dan zeker wanneer je bevalt en dus je kindje in je armen kunt sluiten? Nee, helaas. De uitgerekende datum is een indicatie van de datum. Je kindje kan ook eerder, maar ook later ter wereld komen.
![Uitgerekende datum berekenen: hoe doe ik dit? 3 Pasgeboren baby. Datum berekenen.](https://buikbeeld.nl/backup/wp-content/uploads/2021/06/Baby-geboren.jpg)
Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum?
De uitgerekende datum berekenen doe je om een indicatie te hebben van de dag waarop je gaat bevallen, echter is zoals eerder benoemd, maar bij 4 á 5% dit ook echt de geboortedag van je kindje. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37 en 42 weken. Het kan zo zijn dat je 3 weken eerder bevalt dan de uitgerekende datum, maar ook 2 weken later.
![Uitgerekende datum berekenen: hoe doe ik dit? 4 Baby net geboren.](https://buikbeeld.nl/backup/wp-content/uploads/2021/06/Baby-net-geboren..jpg)
Wanneer is een uitgerekende datum minder betrouwbaar?
De uitgerekende datum is het meest betrouwbaar als je deze bij een verloskundige of gynaecoloog laat vaststellen. Zij hebben als extra gegeven de echo. Echter is het dan nog steeds een indicatie. Zelf de uitgerekende datum berekenen wordt minder betrouwbaar als je cyclus niet regelmatig is, de menstruatiecyclus veel korter of langer dan 28 duurt, de pil gebruikt wordt of wanneer bevorderende middelen voor de eisprong gebruikt worden.