Wat mag je niet als je zwanger bent. De Do’s & Don’ts
![Wat mag je niet als je zwanger bent. De do’s & don’ts 1 Wat mag je niet als je zwanger bent](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/03/Wat-mag-je-niet-als-je-zwanger-bent.webp)
Het zijn een van de vragen die vast door je hoofd zijn gegaan. Ik ben zwanger, wat mag ik wel, wat mag ik niet? Er zijn een paar dingen die je echt niet moet doen. Soms kan iets wel, maar moet je iets voorzichtiger zijn. Wat mag je niet tijdens de zwangerschap, maar ook wat juist wel mag is waar je in deze blog een antwoord op vind.
Wat mag je niet doen tijdens de zwangerschap
1. Roken
Iedereen is het er wel over eens. Roken is ongezond en al in het bijzonder als je zwanger bent. Het is ongezond voor jou én voor je baby. Je weet dat je eigenlijk moet stoppen, maar dat is niet echt eenvoudig, maar des te belangrijker wanneer je een kleine verwacht. Misschien als je de gevolgen weet, dat deze gevolgen een extra motivatie zijn om te stoppen.
Tabak bevatten schadelijke stoffen die vrijkomen bij het roken. Denk aan nicotine, koolmonoxide en metalen. Al deze stoffen kunnen jouw longen beschadigen, veroorzaken hartklachten en ook een verminderde conditie. Niet alleen dat, ze vergroten ook het risico op kanker. Misschien krijg de baby geen rook binnen, maar ook voor het ongeboren kind brengt roken gezondheidsrisico’s met zich mee.
Dit risico komt doordat de organen van de baby nog volop in ontwikkeling zijn tijdens je zwangerschap. Omdat ze nog niet helemaal ontwikkeld zijn, kunnen de organen staat schadelijke stoffen niet (goed) afbreken. Het gevolg….. schadelijke stoffen blijven langer in het bloed en hebben dus meer tijd om schade aan te richten.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Wat mag je niet als je zwanger bent. De do’s & don’ts 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Wat mag je niet als je zwanger bent. De do’s & don’ts 2 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Natuurlijk doe jij je best om te stoppen met roken, maar rook je toch tijdens de zwangerschap, dan verhoog je het risico op:
- Miskraam of doodgeboorte: Door het roken worden bloedvaten vernauwt. Daardoor is het lastiger om zuurstof en voedingsstoffen uit te wisselen in de placenta. Hierdoor neemt de kans op een miskraam toe.
- Loslating van de placenta: De kans dat de placenta los laat wordt groter. Als dit gebeurd kan er zwaar bloedverlies ontstaan. Niet alleen dat, het kan zorgen voor een premature (te vroeg geboren) of dysmature (te laag geboorte gewicht) baby. In ernstige gevallen komt de baby te overlijden als gevolg dat de placenta heeft losgelaten.
- Vroeggeboorte: Mogelijk vergroot roken het risico op infecties van de baarmoeder. In iedergeval, rokende vrouwen hebben 27 % kans dat de baby te vroeg geboren wordt.
- Problemen op de lange termijn: Wist je dat roken tijdens je zwangerschap problemen kan veroorzaken ook na de geboorte? De kans is groter dat je baby longproblemen, verkoudheden, oorinfecties, longproblemen of obesitas krijgt. Het kan ook zorgen voor hersenbeschadiging zorgen.
- Verminderde groei: Doordat zuurstof en voedingsstoffen lastiger worden uitgewisseld in de placenta, groeit de kleine ook minder goed. Daarom komt de baby zwakker en met een lager geboortegewicht op deze wereld.
- Aangeboren afwijkingen: De kans op afwijkingen aan mond, voeten, longen en het hart zijn hoger. Bijvoorbeeld de kans op een hazenlip, een klompvoet, een verminderde longfunctie en hartafwijkingen bij je kind.
- Buitenbaarmoederlijke zwangerschap:
Blootstelling aan sigarettenrook zorgt ervoor dat de eicel zich langzamer door de eileider verplaatst. Dit kan resulteren in een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
2. Alcohol
Net als roken is alcohol schadelijk voor het ongeboren kind. Als je zwanger bent is daarom de veiligste keuze om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is een giftige stof die schadelijk is voor je ongeboren kind. Geen enkele hoeveelheid is veilig. Het risico neemt voor de baby toe na mate jemeer en vaker je drinkt. Alcohol komt in je bloed terecht en vanuit het bloed gaat de alcohol door de placenta. Op deze manier komt het dan in het bloed van het baby. Maar wat zijn nu de risico’s van alcohol drinken tijdens de zwangerschap? Dit zijn:
- Miskraam
- Een te vroeg geboren baby
- Een te lichte baby
- Schade aan de hersenen van de baby
- Schade aan andere organen van de baby
- FAS (Foetal Alcohol Syndroom)
FASD is de afkorting voor het Foetaal Alcohol Spectrum Disorder. De ernstige vorm is FAS, wat staat voor Foetal Alcohol Syndroom. Een kind met FAS heeft de volgende afwijkingen:
- Hersenbeschadiging
- Beschadiging aan de lever, hart, ogen, handen en nagels
- Afwijkingen aan het gezicht
- Het kind is te klein geboren en blijft de rest van het leven klein(er)
- Veel kinderen met FAS krijgen hun hele leven begeleiding omdat ze een lager IQ hebben, geen grenzen kunnen stellen en structuur nodig hebben. Voor deze kinderen is de kans om depressies en verslavingen te krijgen groter.
Geeft je nog borstvoeding? Ook dan kun je beter geen alcohol drinken. Kun je dat ene glaasje niet laten staan? Wacht dan per glas drie uur voordat je weer borstvoeding geeft. Kolf je in deze tijd moedermelk af? Gooi die dan weg. Alcohol komt via het bloed ook in de moedermelk terecht en krijgt de kleine alcohol binnen.
3. Sigaretten
Er zijn nog steeds mom2be’s die denken dat een of twee sigaretten per dag geen kwaad kan. Misschien zijn er ook moeders die het gewoon heel moeilijk vinden om ermee te stoppen. Ongeveer 1 op de 10 moeders roken tijdens de zwangerschap. Veel van deze moeders zijn vaak niet hoog opgeleid en de zwangerschappen zijn meestal niet gepland. Deze mamma’s worden vaak overvallen door de zwangerschap en zijn daarom misschien niet goed voorbereid. Niet alleen dat, lager opgeleide vrouwen zijn vaak financieel niet opgewassen tegen de kosten voor het krijgen van een kind. Het resultaat: meer stress, dus een grotere kans dat iemand juist grijpt naar die sigaret, met mogelijk alle gevolgen van dien.
4. Medicijnen
Stel je gebruikt medicijnen, hoe zit het dan met het slikken van medicatie tijdens de zwangerschap? Daar is geen simpel antwoord op tegeven. Het verschilt namelijk per medicijn, Bedenk dat alle medicijnen risico’s bij zich dragen. Zelfs medicijnen waarvoor u geen recept nodig heeft (dus dat geld ook voor een aspirientje of paracetamol)
Je moet niet meteen schrikken als je medicijnen gebruikt. Als er een eventuele risico bestaat van het gebruik van een medicijn bij zwangerschap, dan vind je dit altijd terug in de bijsluiter. Bewaar deze, gooi ze niet weg, maar lees deze vooral. Twijfel je ergens over? Bel dan je (huis)arts. Zij helpen je graag verder.
Een veelvoorkomende vraag van zwangere vrouwen (zeker in de winter!) is de vraag ‘mag je neusspray gebruiken als je zwanger en verkouden bent?’. Dat mag, maar niet langer dan een week. Als je last hebt van een hoge bloeddruk tijdens je zwangerschap, dan wordt het wel afgeraden dit middel te gebruiken. En ook bij een slechte doorbloeding van de placenta is het gebruik van neusspray mogelijk geen goed idee. Ook hier geldt; bij twijfel altijd even overleggen met je huisarts!
5. Verven
Heb jij last van acute nesteldrang en sta je op het punt om te verven in en om het huis? Het advies is om dit niet te doen. In verf zitten oplosmiddelen. Ook in watergedragen verf zit een beetje oplosmiddel. Dat zijn stoffen die je makkelijk inadement en die niet gezond zijn. Het kan schade toebrengen aan het zenuwstelsel van je kindje. Vraag daarom bij voorkeur aan iemand anders om dat muurtje of dat ene kastje te komen verven.
6. Te veel bukken en of tillen
Je mag nog steeds tillen als je zwanger bent. Alleen moet je wat voorzichtiger te werk gaan dan je gewend bent. Net als altijd geld ook hier dat je juist naar je lichaam moet luisteren. Zo zorg je ervoor dat je je lijf niet overbelast. Maar het komt ook kijken op het gebruik van de juiste tiltechniek. Til juist vanuit je benen en niet vanuit je rug. Zo voorkom je blessures.
Maar waarom moet ik dan opletten? Jouw buikspieren en -banden worden opgerekt (en dus zwakker), omdat de baarmoeder tijdens je zwangerschap groeit. De zwakkere buikspieren en -banden zorgen ervoor dat er meer druk op je rugspieren komt te staan. Je rugspieren vangen dat de ‘zwakte’ van je buikspieren als het ware op.
Ook veranderd je houding door die als maar groeiende buik. Je lichaam helt iets meer naar voren om in evenwicht te blijven. Hierdoor krijgen je rugspieren ook meer werk voor hun kiezen.
Door deze veranderingen raakt je lichaam tijdens je zwangerschap sneller overbelast als je bijvoorbeeld te veel tilt. Dit betekent niet dat je negen maanden lang stil hoeft te zitten. Bewegen is juist goed voor je. Maar het is wel belangrijk om het rustig aan te doen en naar je lijf te luisteren. Til en buk daarom zo min mogelijk.
Maar hoeveel mag je nu tillen? Til aan het begin van je zwangerschap niet meer dan tien kilo. Ben je de 20 weken gepasseerd? Dan mag je maximaal vijf kilo tillen en dat niet vaker dan tien keer per dag. Dit advies wordt nog iets strenger rond week 30. Je kan dan beter niet vaker dan vijf keer per dag vijf kilo tillen.
Let er ook op dat je op de juiste manier tilt (vanuit de benen in plaats vanuit je rug), om letsel te voorkomen. Wist je dat de overheid richtlijnen heeft opgesteld voor zwangere vrouwen die tijdens hun werk veel moeten tillen? Volgens deze richtlijn geldt dat je vanaf 3 maanden zwangerschap indien mogelijk helemaal niet meer tilt. Moet je toch tillen? Let er dan op dat je niet meer dan 10 kilo per keer tilt. Vanaf week 20 mag je volgens de richtlijn niet meer dan 10 keer per dag tillen en het gewicht dat je tilt mag dan niet zwaarder zijn dan 5 kilo. Vanaf de 30e week van de zwangerschap geldt dat je niet meer dan 5 keer per dag mag tillen. Het maximale gewicht is ook dan 5 kilo.
7. Kattenpoep
Het volgende is misschien wat vervelender voor je partner. Die zal tijdens je zwangerschap de kattenbak mogen schoonmaken. Een kattenbak verschonen kan namelijke schadelijk zijn voor je zwangerschap. Kattenpoep kan toxoplasmose gondii bevatten. Dat is een parasiet. Ieder mens of dier kan besmet raken met deze parasiet, maar de parasiet legt alleen eitjes bij katachtige dierenen verspreid zich via de poep van katten.
Zodra je geïnfecteerd bent geraakt met de toxoplasma parasiet, zal je lichaam antistoffen aanmaken. Zodra dezeantistoffen zijn aangemaakt, ben je voor de rest van je leven immuun. Alleen de eerste infectie met toxoplasmose vindt meestal pas plaats als je tussen de 25 en 44 jaar oud bent. Anders gezegd, de meeste zwangeren hebben nog nooit toxoplasmose gehad, en hebben dus geen antistoffen om zichzelf en hun kindje te beschermen. Daarom is het is dus erg belangrijk om besmetting te voorkomen.
Als je tijdens je zwangerschap toxoplasmose krijgt dan heeft dit meestal voor jou geen grote gevolgen. Er bestaat wel een kans dat je kindje via wordt besmet met de parasiet. En dat is iets wat meer gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van je baby.
8. Spa dag
Je bent er soms zo aan toe. Even heerlijk ontspannen in de sauna. Letterlijk even stoom afblazen. Tijdens de zwangerschap kun je dit blijven doen, maar moet je wel rekening houden met een paar dingen.
Het wordt sterk afgeraden om in de eerste 15 weken of 3 maanden van je zwangerschap naar de sauna te gaan. Door de hoge temperaturen is er een verhoogde kans op aangeboren afwijkingen bij je baby. Je baby is in deze periode namelijk vól in ontwikkeling, en dat is geen goede combinatie met de hoge temperaturen. Na 3 maanden kun je in principe weer naar de sauna. Er is wel een mits. Ga alleen als je dit ook regelmatig deed voordat je zwanger was. Als je lichaam niet gewend is aan de sterke temperatuursveranderingen, dan kan dit alsnog gevaarlijk zijn voor je baby. Voor regelmatige saunagangers is een kort bezoekje aan de sauna niet gevaarlijk.
Als je naar de sauna gaat, dan:
- Luister goed naar je eigen lichaam
- Maak enkel gebruik van de sauna’s met lage temperaturen
- Ga maximaal 10 minuten in de sauna zitten
- Vermijd de Infraroodsauna, Opgietingen, Zonnebank, Dompelbaden
- Je raakt vocht kwijt door de warmte in de saunacabines, dus drink goed
9. Zonnebank
Je wilt er altijd op je best uitzien. Daarom willen veel vrouwen graag een lekker zomers kleurtje. Met een zonnenbank heb je dat tintje in no-time te pakken. Net als zonnen is de zonnebank niet bepaald goed voor je huid, ook niet als je zwanger bent. Voor je ongeboren baby heeft zonnen onder de zonnebank echter geen negatief effect. De uv-straling dringt niet door tot in de baarmoeder. Maar voor jou kan te veel uv-straling wel schadelijk zijn. Je huid veroudert zo een heel stuk sneller. Niet alleen dat, er kleven nog wat andere mogelijke risico’s aan een zonnebank:
- Je lichaamstemeperatuur kan stijgen. Een verhoogde lichaamstemperatuur kan sommige gevallen zorgen dat het risico op een vroeggeboorte of miskraam wordt verhoogd
- Je krijgt een grotere kans op een zwangerschapsmasker. Dit zijn verkleuringen op de huid van het gezicht, die soms maar langzaam of helemaal niet meer wegtrekken.
- Een zonnebank is lekker warm, maar door de hoge temperaturen is er een risico op uitdroging. Dat kan we er weer voor zorgen dat de bloedtoevoer naar je baby minder goed, met mogelijk gevolgen.
- Je baby kan vanaf ongeveer 7 maanden licht waarnemen vanuit de baarmoeder. Het kan zijn dat je baby niet goed reageert op de felle lampen van de zonnebank. Leg daarom in het derde trimester altijd een (hand)doek over je buik heen.
10. Grote hoogtes
Voel jij je helemaal goed? Dan kun je gewoon op reis of vakantie. Ligt je bestemming boven de 2500 meter? Dan is het verstandig om je goed te laten informeren. Veel hoge reisbestemmingen liggen ver verwijderd van medisch (en dus ook van verloskundige) hulp. Is er iets aan de hand, houd er
dan rekening mee je mogelijk ver moet reizen om de nodige hulp te krijgen.
Op grote hoogte (boven 2500 meter) zit er minder zuurstof in de lucht. Dat is iets waar je lichaam zich goed op moet aanpassen. Gebeurd dat niet dan is er een kans op het krijgen van hoogteziekte. Als je zwanger bent, moet je jezelf, maar ook je ongeboren kind van zuurstof voorzien. Aanpassingsmechanismen om meer zuurstof in je lichaam te krijgen zijn een snellere ademhaling en een sterkere en snellere hartslag. Hiermee wordt
ook de bloed en zuurstoftoevoer naar de placenta vergroot. Dit komt bovenop de aanpassingen die het lichaam al heeft gedaan voor de zwangerschap. Toch is de kans op hoogteziekte niet groter of kleiner tijdens de zwangerschap.
In de eerste helft van je zwangerschap is het riscico bij blootstelling aan hoogte laag. Dit veranderd in de tweede helft van je zwangerschap. Het risico is dan afhankelijk van individuele factore, de hoogte en inspanning. Ga niet naar grote hoogte als
- Een slechte functie van de placenta
- (Zwangerschap gerelateerde) hoge bloeddruk (pre-eclampsie)
- Groeivertraging van het kind in de baarmoeder
- Bloedarmoede bij de moeder
- Hart of longziekten bij de moeder
- De combinatie van roken en inspanning levert een hoog risico
Bij inspanning op hoogte gaat er veel bloed naar de spieren. Hierdoor kan er misschien te weinig bloed (en dus zuurstof) naar de placenta gaan, waardoor er een groot risico op zuurstofgebrek is voor het kind en te vroege bevalling. Ben je van plan om je in te spannen? Zorg er dan voor dat je 3 of 4 dagen goed acclimatiseert voordat je een inspanning gaat leveren boven de 2500 m. Ga je echt zware inspanning leveren? Wacht zeker 2 weken, tot volledige acclimatisatie heeft plaatsgevonden voordat. Vermijd echte zware inspanning op grotere hoogte. Een simpele regel is dat je een goed gesprek moet kunnen voeren tijdens inspanning. Lukt dat niet, dan is de inspanning te zwaar.
11. Duiken
Wil je graag duiken als je zwanger bent? Dan kunnen we hier kort over zijn. Tijdens de zwangerschap wordt duiken met perslucht, op elke diepte en duur afgeraden. Neem geen risico en ga duiken na je zwangerschap. Is de kleine door een ongecompliceerde bevalling op de wereld gekomen? Dan kun je na 4-6 weken weer duiken.
Misschien weet je niet dat je zwanger bent en heb je toch gedoken. In de eerste 2 a 3 weken is het risico klein. Het duurt 7 dagen voordat een bevrucht eicelletje zich in de baarmoeder genesteld heeft. Vervolgens gaan er 7-10 dagen voorbij alvorens er een effectieve bloedcirculatie tussen moeder en embryo tot stand is gekomen.
12. Gevaarlijke sporten
Ben je gek op bijvoorbeeld diepzeeduiken, paragliden, bergbeklimmen of een andere gevaarlijke sport? Neem dan geen risico en wacht hiermee tot nadat je herstelt bent van de bevalling.
Wat mag je wel doen tijdens de zwangerschap
1. Haren verven
Verfde jij regelmatig je haar voordat je zwanger was? Dan vraag jij je waarschijnlijk af of je dit nu nog steeds mag doen. Is het verven van je haar tijdens je zwangerschap wel veilig?
Goed nieuws! Het mag. Soms wordt er gedacht dat haarverf schadelijk is tijdens je zwangerschap. Verfstoffen kunnen door contact met je hoofdhuid of door ze in te ademen via je bloedbaan bij je kindje terechtkomen. Tenminste, dat was de gedacht. Dat is waar niet bang voor hoeft te zijn. Als er iets in de bloedbaan terrecht zou komen, dan zijn de hoeveelheden verfstoffen die erg laag. De kans dat hierdoor er een risico is, is erg klein . Je kan dus veilig je haar verven als je zwanger bent. Tip: let wel goed welke product je gebruikt.
Het kan wel verstandig zijn om even met je kapper te bespreken dat je in verwachting bent. De hormonen gieren door je lichaam, waardoor je haar anders kunnen reageren op een verf- of permanentbeurt dan normaal. Verf jij liever toch je eigen haar? Denk dan zeker aan het volgende:
![Wat mag je niet als je zwanger bent. De do’s & don’ts 8 Haren verven zwangerschap](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/03/haren-verven-zwangerschap-1024x1024.webp)
- Draag handschoenen tijdens het verven.
- Verf je haar in een goed geventileerde ruimte.
- Volg de gebruiksaanwijzingen goed op.
- Laat de verf zo kort mogelijk zitten voordat je het uitspoelt.
- Spoel na het verven je hoofdhuid extra grondig af.
2. Zonnen en zwanger
De zon, of misschien wel de zonnenbank, voelt toch als een verwenmomentje voor je zelf. Natuurlijk mag je genieten van de zon, maar zorg er wel voor dat je dit wel veilig doet. Doe je dit niet? Dan is er een risico op verbranden, uitdroging, oververhitting of een zwangerschapsmasker.
Je huid is tijdens je zwangerschap extra gevoelig. Smeer je daarom regelmatig en goed in. Het is verstandig om een zonnenbrand te gebruiken met een hogere beschermingsfactor dan dat je normaal gesproken zou gebruiken.
De baby krijgt weinig mee van de zon. De UV straling kan niet in de baarmoeder doordringen, maar voor jou is het natuurlijk wel schadelijk.
Het is vaak ook een stuk warmer buiten bij zonnig weer. Omdat de temperatuur hoger is, zweet je meer en raak je zo makkelijk vocht kwijt. Zorg er voor dat je voldoende vocht binnnen krijgt. Niet alleen dat, zorg er ook voor dat je zelf niet oververhit raakt. Blijf daarom nite langer als 15 minuten in de zon zitten en zoek daarna lekker de schaduw op als je het te warm krijgt.
Hormonen gieren door je lichaam. Deze zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat de cellen in je gezicht meer pigment aanmaken. Tel daar de zon bij op en mogelijk ontstaan er pigmentvlekken. Dit verschijnsel is ook bekent als een zwangerschapsmasker. Wil je een zwangerschapsmasker proberen te voorkomen? Dan is het belangrijk dat je zoveel mogelijk uit de zon blijft en je gezicht insmeert met een hoge beschermingsfactor.
3. Sporten tijdens zwangerschap
Iedereen weet het. Sporten is gezond en niet alleen omdat je er fit van wordt. Het bied veel meer voordelen dan dat. Mentaal zit je beter in je vel, je imuunsysteem werkt beter en zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven. Maar je bent zwanger. Mag je wel sporten tijdens de zwangerschap?
Veel zwangere vrouwen zich dat afvragen. Om met de deur in huis te vallen, ja sporten kan en is ook gezond als je zwanger bent. Natuurlijk is wel de ene sport meer geschikt dan de andere. Door sporten voel je vaak fitter en maak je spieren sterker. Maar let op: als je zwanger bent zijn sommige oefeningen en bewegingen mogelijk te belastend. Wil je hier meer over weten? Dan lees je in deze blog lees je alles over sporten tijdens zwangerschap.
4. Babyshower
Misschien denk je bij een babyshower meteen aan mierzoete, over de top feestje. Alles is in het pastel blauw of roze. Een beeld zoals je die weleens in Amerikaanse series en films voorbij ziet komen. De babyshower is inderdaad een Amerikaanse traditie. Het is waarschijnlijk ooit ontstaan om aanstaande ouders te ondersteunen met praktische spullen. Daarom worden dit soort feestjes traditioneel alleen bij de eerste zwangerschap georganiseerd. Maar dat was vroeger en inmiddels wordt er hier ook bij volgende zwangerschappen volop ‘ge-showerd’. Hoe een babyshower er precies uitziet dat verschilt nogal van shower tot shower. Het kan inderdaad een zuurstok roze of pastel blauw feest zijn, maar dat kan ook compleet anders zijn. Het is maar net wat bij de aanstaande moeder past en wat ze graag wil.
5. Vliegen en zwanger
Je wilt vast nog even lekker ontspannen voordat de kleine er is. Dan vlieg je mogelijk naar de zon . Maak je geen zorgen, tet is geen enkel probleem. Vliegen mag! Het is wel verstandig om te weten tot hoeveel weken zwangerschap je mag vliegen en wat de risico’s zijn.
Je tweede trimester van je zwangerschap is de veiligste periode voor een vliegreis. Waarom? De kans op zwangerschapskwalen, spontane abortus of vroeggeboorte is dan namelijk heel klein. De meeste vliegmaatschappijen laten je vliegen tot de 31e week van de zwangerschap. Week 31 is dus ook de week waarmee je rekening moet houden je planning. Dat is de week waarin je terug naar huis vliegt. Na week 36 wiegeren bijna alle vliegmaatschappijen zwangere dames. Het is namelijk niet de bedoeling dat je bevalt aan boord van het vliegtuig.
Op een vlucht zit natuurlijk geen verloskundige of een art om voor een goed verloop van een bevalling te zorgen. Juist omdat elke maatschappij iets andere regels hanteer, controleer altijd van tevoren wat welk en niet kan.
Vaak vraagt een vliegtuigmaatschappij om een zwangerschapsverklaring vanaf week 28. Ben je zwanger en heb je geen verklaring? Dan is bestaat de kans dat je gewijgerd wordt op een vlucht en dat is zonde. Een verklaring wordt getekend door een arts of je verloskundige. Het beschrijft hoe ver je bent in je zwangerschap en of je fit genoeg bent. Let je op dat het een recente verklaring is? Meestal mag de zwangerschapverklaring niet ouder zijn als 5 dagen.
Soms is een zwangerschapsverklaring niet voldoende en vraag de maatschappij ook om een vrijwaringsverklaring te ondertekenen. Ga je akkoord door het tekenen van een vrijwaringsverklaring dan is de vliegtuigmaatschappij niet meer aansprakelijk voor eventuele complicaties tijdens de vlucht.
6. Poetsen
Ondertussen gieren de hormonen door je lichaam en krijg je de neiging om het hele huis onderste boven te halen en schoon te maken. Poetsen kan prima en het goede nieuws is ook dat de meeste schoonmaakmiddelen helemaal geen kwaad kunnen.
Let bij het schoonmaken goed op welke producten je gebruikt. Sommige stoffen in schoonmaakmiddelen kunnen schadelijk zijn tijdens de zwangerschap. Vooral het combineren van verschillende producten kan schadelijke stoffen veroorzaken. Twijfel je, ga dan eerst op zoek naar info en lees met aandacht het etiket . Speel je liever helemaal safe? Gebruik dan schoonmaakazijn. Oke, er zit een luchtje aan, maar het is toch een soort van wondermiddel. Tip: zorg wel voor voldoende ventilatie.
7. Lekker eten
Eten is iets wat je altijd mag, zeker als je zwanger bent. En ja, er zijn dingen die je niet kan eten, maar er is zo veel wat nog steeds mag. Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zeker tijdens de zwangerschap!
Dat je veel meer moet eten omdat je zwanger bent is een fabel. Wat wel klopt is dat het handig kan zijn om wat vaker iets tussendoor te eten . Eet een
handje noten, wat snackgroenten of een schaaltje yoghurt met fruit. Je voorkomt een energiedip door 6 tot 7 keer iets te eten. Eet vooral gevarieerd. De smaakontwikkeling van de kleine begint al in je buik. Het enige dat anders is, je hebt nu iets meer foliumzuur en vitamine D nodig.
8. Zwangerschap vastleggen
Herinneringen maken is iets wat we te weinig doen. Het is een cliché, maar toch. Het klinkt alsof 9 maanden lang duren. Niets is minder waar. De tijd vliegt en voor je het weet is die grote ronde bolle buik verleden tijd. Er zijn zoveel manieren om een zwangerschap vast te leggen. De een gaat voor een fotoshoot, maakt een gipsbuik of houd een dagboek bij. Een herinnering is persoonlijk, hoe je dit vast legt dus ook.
Een bijzondere en persoonlijke manier voor het vastleggen van deze bijzondere periode is het laten maken van een Buikbeeld. Op deze manier laat jij je buik en lichaam vastleggen in een 3D beeldje. Dit buikbeeld kun je dan mooi laten pronken op de kast of kinderkamer.
Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent kun je al een vrijblijvende afspraak bij Buikbeeld in plannen. Cancelen om wat voor een reden dan ook is gratis, dus je kan je afspraak maar alvast hebben staan of maken voor jouw zwangere vriendin, zus of kennis. Misschien ben jij niet zwanger, maar een bekende wel. Hoe mooi is het als je een Buikbeeld cadeau geeft.
Na het maken van een 3D scan wordt het Buikbeeldje na de afspraak geproduceerd en thuis bezorgd (ophalen kan natuurlijk ook). Er kan gekozen worden uit diverse kleuren en materialen zoals onder andere hout, metaallook, steenlook en kunststof. De beeldjes zijn verkrijgbaar in de drie maten 15, 18 of 20 cm.