Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen?
Zwangerschapsverlof, je bent zwanger en nu mag eindelijk gaan genieten van de rust en vrije tijd. Stoppen met werken en je richten op jezelf en je kindje. Het aankleden van de babykamer, het shoppen van de laatste spullen en na de bevalling nog even in de bubbel. Je moet van alles doen en weten. Zwangerschapsverlof en je zwangerschapsverlof berekenen is er een van. Hoe lang heb je recht op zwangerschapsverlof? Hoe lang is je partner nog thuis? Alle vragen beantwoord en nog veel meer.
Wat is zwangerschapsverlof?
Je zwangerschapsverlof is de periode voor en na je bevalling. Veel vrouwen kijken hier naar uit. Het ultieme moment om aan jezelf te denken en het werk links te laten liggen.
Officieel wordt de periode na je bevalling, het bevallingsverlof genoemd. Je bent niet meer verplicht om te werken en hebt recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof. In deze periode ontvang je middels een uitkering toch je loon. Tijdens je zwangerschapsverlof ga je je voorbereiden op de bevalling, genieten van je vrije tijd en na de bevalling van je kindje.
Herinner je zwangerschap voor altijd
![Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen? 1 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Herinner je zwangerschap
voor altijd
![Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen? 1 Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2024/12/gegoten-zwarte-patina.webp)
Duur zwangerschapsverlof
Hoeveel weken zwangerschapsverlof heb ik? Hoe lang je zwangerschapsverlof hebt als vrouw is wettelijk geregeld. In Nederland heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus 16 weken verlof. Het bevallingsverlof mag je verspreid opnemen. Bespreek dit samen op het werk. Dat kun je doen nadat je jouw zwangerschap hebt aangekondigd.
Het zwangerschapsverlof als man (of partner) van de zwanger vrouw is gelijk aan het aantal werkuren per week. Deze mogen worden opgenomen in de eerste 4 weken na de geboorte van jullie kindje. Dit noem je het partnerverlof of vaderschapsverlof. Daarnaast hebben ze sinds 1 juli 2020 het recht om in het eerste half jaar 5 extra weken verlof te nemen. Je krijgt dan 70% van het maximum dagloon uitbetaald namens het UWV.
![Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen? 3 Zwangerschapsverlof berekenen](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/05/Zwangerschapsverlof-berekenen.jpg)
Zwangerschapsverlof berekenen
Hoe lang heb je zwangerschapsverlof en hoe bereken je je zwangerschapsverlof? Het zwangerschapsverlof duurt 6 weken en dien je aaneengesloten op te nemen. De start van je zwangerschasverlof bereken je door vanaf de dag na de uitgerekende datum 6 weken terug te tellen. Kies je ervoor 5 weken voor de uitgerekende datum te stoppen, tel je 1 week bij het bevallingsverlof op.
Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling. Deze periode duurt minstens 10 weken. Is je baby te vroeg geboren dan tel je de dagen die je zwangerschapsverlof korter duurde op bij het bevallingsverlof, zodat je altijd op een totaal van 16 weken uitkomt.
Voorbeeld voor het bereken van je zwangerschapsverlof: Je stopt 6 weken voor de uitgerekende datum met werken, maar je baby komt 1 week te vroeg dan tel je die week op bij je bevallingsverlof. Het zwangerschapsverlof is dan 5 weken en het bevallingsverlof 11 weken.
Word je baby te laat geboren dan tel je de dagen tussen de geboorte en de uitgerekende bevallingsdatum bij elkaar op bij het termijn van 16 weken. De totale periode van verlof is dan meer dan 16 weken.
Voorbeeld voor het bereken van je zwangerschapsverlof: Je stopt 6 weken voor de uitgerekende datum met werken, maar je baby wordt 2 weken te laat geboren. Je zwangerschapsverlof is 8 weken en je bevallingsverlof 10, een totaal van 18 weken.
Bijzondere gevallen zwangerschapsverlof
Er zijn verschillende gevallen wat betreft het zwangerschapsverlof, de ‘bijzondere’ gevallen. Krijg je bijvoorbeeld een meerling, dan heb je recht op meer verlof. Hoeveel weken krijg je zwangerschaps verlof? Wanneer je zwanger bent van een meerling heb je recht op minstens 20 weken verlof, je dient dan 8-10 weken zwangerschapsverlof op te nemen en hebt daarna nog recht op 10-12 weken bevallingsverlof.
Stel je voor dat je na de bevalling met je kindje in het ziekenhuis moet verblijven, dan krijg je hier extra verlof voor. Dit geldt als je baby’tje langer dan 7 dagen in het ziekenhuis moet blijven. De dagen die je hiervoor krijgt, tel je op bij het bevallingsverlof. Voorbeeld: Je kind verblijft nog 12 dagen in het ziekenhuis na de bevalling, dan haal je de eerste 7 dagen ervan af, de overige 5 dagen worden opgeteld bij het verlof. Het totaal mag oplopen tot maximaal 10 weken verlof.
Feestdagen hebben geen invloed op het aantal dagen verlof. Het zwangerschapsverlof moet 6 weken aaneengesloten worden opgenomen, wanneer hier een feestdag invalt geldt dit niet als een extra dag.
De zwangerschapsuitkering
Je gaat met zwangerschapsverlof, maar hoe zit het met de financiële kant? Verlies ik mijn inkomen als ik stop met werken om te genieten van de laatste loodjes? Hoe is dat geregeld als ik in loondienst werk, als ZZP’er of een uitkering krijg? Lees verder voor de antwoorden op deze vragen.
Zwangerschapsuitkering en loondienst
Ben je in loondienst en ga je met zwangerschapsverlof? Dan krijg je 100% van je loon doorbetaald. Je werkgever vraagt een zwangerschapsuitkering aan bij het UWV, met dit geld betalen ze je loon door. De hoogte van de zwangerschapsuitkering wordt bepaald aan de hand van je salaris. De hoogte is dus voor iedereen verschillend. Verdien je meer dan €223.40 (2021) per dag, dan wordt dit niet uitgekeerd door het UWV, maar kan de werkgever zelf beslissen dit aan te vullen.
De werkgever mag je tijdens je zwangerschapsverlof niet ontslaan, ook niet als je door je zwangerschap of tijdens de bevalling arbeidsongeschikt bent geraakt. Enkel wanneer je contract afliep voor je zwangerschap, is er mogelijkheid tot ontslag.
Het opbouwen van vakantiedagen loopt door tijdens je zwangerschapsverlof. De werkgever mag je niet vragen om vakantiedagen in je verlof op te nemen.
Zwangerschapsuitkering met uitkering
Wanneer je een uitkering ontvangt, heb je ook gerecht op een zwangerschapsuitkering. Het bedrag dat je voor de uitkering ontvangt, krijg je ook van het UWV. Je dient zelf bij het UWV 4 tot 2 weken voor je eerste verlofdag de uitkering aan te vragen. In deze periode ontvang je 100% dagloon, het bedrag is gebaseerd op de uitkering die je ontving. Je ontvangt de zwangerschapsuitkering in plaats van je huidige uitkering.
Zwangerschapsuitkering en ZZP’er
Als ZZP’er heb je in de meeste gevallen recht op een zwangerschapsuitkering. Je ontvangt de uitkering als ZZP’er als:
- Je hebt een eigen onderneming;
- Je bent meewerkend echtgenote of partner, directeur, huisarts, artiest of gastouder;
- Je werkt voor iemand met een persoonsgebonden budget;
- Je bent medeaandeelhouder bij het bedrijf waar u werkt;
- Je werkt als beroepsbeoefenaar met een arbeidsovereenkomst als alfahulp of particuliere huishoudelijke hulp.
De hoogte van de zwangerschapsuitkering wordt berekend op basis van het inkomen van het vorige jaar. Het is nooit hoger dan het bruto minimumloon. De uitkering moet je zelf tussen de 24 en 2 weken voor je zwangerschapsverlof ingaat aanvrage bij het UWV.
![Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen? 4 Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen? 1](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/05/Bijzondere-gevallen-zwangerschapsverlof.jpg)
Zwangerschapsverlof aanvragen
Je zwangerschapsverlof aanvragen moet bij de juiste persoon/partij. Het is belangrijk dat je het op tijd doorgeeft, zodat een werkgever bijvoorbeeld vervanging kan regelen en de uitkering kan aanvragen.
Waar je je zwangerschapsverlof aanvraagt, hangt af van de situatie. Werk je in loondienst? Dan vraag je het verlof aan bij je werkgever, hij/zij kan dit niet weigeren. Je vraagt je verlof minstens 3 weken voordat je gaat aan. Op deze manier krijgt je werkgever de ruimte om een vervanger (indien nodig) te regelen en je zwangerschapsuiterking aan te vragen bij het UWV. Hier hoef je zelf niks voor te regelen.
Werk je als ZZP’er of krijg je een uitkering? Dan vraag je je zwangerschapsverlof aan bij het UWV. Als zelfstandig ondernemer val je onder de regeling Zelfstandig en Zwanger (ZEZ).
Om te controleren of je recht op zwangerschapsverlof hebt, kan er gevraagd worden naar een zwangerschapsverklaring. Deze verklaring kun je opvragen bij je eigen huisarts of verloskundige.
Zwangerschapsverlof partner
Als partner wil je na de bevalling ook vrij om bij je pasgeboren kindje te zijn. Je hebt dan ook, als partner van een zwangere vrouw, recht op zwangerschapsverlof. Dit verlof noemen we het partnerverlof of vaderschapsverlof. Hoeveel weken je als partner aan zwangerschapsverlof krijg hangt af van hoeveel uur je partner werkt.
Werk je partner 40 uur in de week, dan heb je recht op eenmaal 40 uur vrij. Het aantal werkuren per week, krijg je eenmaal doorbetaald. Deze uren mogen naar eigen keuze worden opgenomen in de eerste 4 weken na de komt van je kindje. Het zwangerschapsverlof van de man vraag je aan minimaal 4 weken voordat je het verlof wilt laten ingaan. Is je kindje te vroeg geboren? Geef dan zo snel mogelijk aan dat je verlof wilt.
![Zwangerschapsverlof: hoe zit dat en wat moet je regelen? 5 Zwangerschapsverlof vader](https://buikbeeld.nl/wp-content/uploads/2021/05/zwangerschapsverlof-vader.jpg)
Sinds 1 juli 2020 is hier een regeling bijgekomen. Je mag in het eerste half jaar na de geboorte, nog eens 5 werkweken opnemen. Van het UWV krijg je 70% van je loon uitbetaald in dit aanvullende geboorteverlof.
Als zelfstandige heb je geen recht op geboorteverlof. De regeling geldt alleen voor werknemers in loondienst. Werk je als ZZP’er dan moet je zelf de werktijden en het verlof bepalen. Je bent dan ook zelf verantwoordelijk, als dat nodig is, voor een vervangend inkomen.