Checklist zwangerschap: wees voorbereid op de kleine

Checklist zwangerschap. Webp

Een zwangerschap duurt ongeveer 9 maanden. In deze periode komt er van alles op je af. Misschien moet je opvang regelen, kraamzorg aanvragen, spullen uitzoeken voor een babykamer, geboortekaartje ontwerpen en nog héél véél meer. Omdat er zoveel op je afkomt, is het handig om even alles op een rij te zetten. En dat is iets waar wij je mee gaan helpen. Daarom deze handige checklist zwangerschap.

Positieve zwangerschapstest. Wat nu?

Je moet ongesteld worden, maar er gebeurd maar niets. Je bent een paar dagen over tijd en krijgt een voorgevoel om een zwangerschapstest te doen. Die seconden op de klok tikken langzaam weg. Ja hoor, je ziet de streepjes, je test positief, je bent zwanger! Wat een bijzonder moment. Maar wat nu? Moet je vrolijk zijn? Hoe ga ik het aan mijn partner vertellen? Wat moet ik regelen? Er zijn zo veel gedachtes die door je heen gaan. Misschien van heel vrolijk, of zijn het veel zorgen die in een keer voorbij komen.

Een ding weet je zeker. Er gaat van alles gebeuren en je als je zwanger bent moet je allemaal dingen gaan regelen. Maar wat? Laten we beginnen met je waar ja als aanstaande moeder moet denken. Maar vergeet vooral ook niet te genieten van alles.

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling

Checklist zwangerschap per trimester.

Hoeveel weken ben je zwanger? Dat is een vraag die je zeker en vast een keer gaat krijgen. Een zwangerschap wordt altijd aangeduid in weken. Zo ben je ongeveer 40 weken zwanger, is week 12 een soort van “veilige” grens en weten iedereen wat je met een “20-weken” echo bedoelt. Maar wist je ook dat een zwangerschap in 3 fasen wordt opgedeeld? Elke fase duurt 3 maanden en heet een trimester. En zo staat elk trimester dus voor een bepaalde fase. Veel mom2be’s zijn misselijk in het eerste trimester en aan het einde van het eerste trimester begint je normale kleding misschien al minder fijn te zitten.

De checklist van deze blog is ook opgedeeld in trimesters. Zo weet je wat je moet regelen per fase van je zwangerschap. Wel zo overzichtelijk toch?

Checklist zwangerschap echo

Checklist eerste trimester zwangerschap

Gefeliciteerd! Je ben zwanger. Een bijzondere periode in je leven breekt aan. Er gebeurt van alles in je lichaam. De hormonen gieren door je lichaam, de kleine groeit als kool en de eerste zwangerschapskwaaltjes merk je al op. Je bent nu in je eerste trimester van je zwangerschap (week 1 tot en met week 12).

Er zijn al een aantal dingen waar je rekening mee kan houden voordat je zwanger bent als voorbereiding. Dit kunnen al dingen zijn die je vast al weet. Start met het slikken van foliumzuur. Foliumzuur vermindert de kans op een open ruggetje, hazenlip en een gespleten gehemelte af. Daarbij vermindert het risico op een vroeggeboorte. Maar stop ook met drinken van alcohol en met roken.

Je eerste bezoek aan de verloskundige

Een van de eerste medisch specialisten die je bezoekt in je zwangerschap is een verloskundige. De eerste afspraak vindt meestal plaats tussen week 8 en 10. Je kan al met de verloskundige bellen zodra je weet dat je zwanger bent. Onze tip, doe wat research naar de verloskundigen bij jou in de buurt. Je ziet de verloskundige ongeveer 10 tot 12 keer en je geeft je letterlijk bloot. Het is daarom belangrijk dat het goed klikt en je helemaal op je gemak voelt.

Nadenken over de NIPT/combinatietest

Er worden 2 soorten onderzoeken aangeboden als prenatale screening tijdens de zwangerschap. Het gaat om de combinatie test of de NIPT (Niet-Invasieve Prenatale Test). Alle twee de onderzoeken gaan op zoek naar chromosoomafwijkingen. De verloskundige zal je hier alles over vertellen tijdens een van je bezoeken.

Voorbereiding baby

Termijnecho

Wat een mooi en wie weet toch ook wel een spannend moment. De eerste keer dat jij jouw kleine wonder kunt zien. Vaak is dat de eerste echo, de termijnecho. Je mag niet alleen zwaaien, maar de echoscopist kijkt ook of het embryo goed groeit en zich gezond ontwikkelt. De termijn echo wordt gemaakt tussen week 8 en 14.

Bloed laten prikken

Een prik is nooit prettig, maar aan het begin van je zwangerschap krijg je een bloedonderzoek. Zo komen je te weten of er stoffen in je bloed zitten waar de baby ziek van kan worden. Het bloedonderzoek gebeurt alleen met jouw toestemming en moet zo vroeg mogelijk in de zwangerschap gebeuren. In het kort wordt er gekeken naar:

  • Hemoglobinegehalte/ijzergehalte
  • Bloedgroepen ABO
  • Rhesus D en c
  • Andere antistoffen tegen rode bloedcellen
  • Syfilis (lues)
  • Hepatitis B
  • HIV
  • Op indicatie wordt ook je glucosewaarde bepaald.

Inschrijven bij kraamzorgbureau

Dit is een van de dingen die je als eerste moet doen. Zo ben je er zeker van dat de kraamzorg op tijd geregeld is. Een zwangerschapsverklaring is hiervoor niet nodig. Kijk goed naar de kraamzorgbureaus bij je in de buurt. Vraag ook eens rond waar mensen een goede ervaring mee hebben. Zo maak je een goede keuze, want de kraamzorg komt minimaal 24 uur bij jou over de vloer in deze intieme periode.

20 weken echo inplannen

Tussen week 18 en 21 kun je een 20-weken echo laten maken. Ook hier geld, de keuze is aan jou om dit doen. Het is een soort van grote APK, waarbij je kijkt of de baby lichaamelijke afwijkingen heeft. Ook wordt er gekeken hoe de kleine zich verder ontwikkeld. Alles wat er tijdens deze echo wordt bekeken wordt uitgebreid aan je verteld tijdens een gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. Zo weet je wat er je te wachten staat. En als je vragen hebt, stel ze!

Checklist tweede trimester zwangerschap

Een zwangerschapscursus.

Wie weet is dit iets voor jou, een zwangerschapscursus. Het is een van de manieren om je voor te bereiden op alles wat er gaat komen. Niet alleen krijg je daar informatie over de zwangerschap, maar je leert bij de meeste cursussen technieken om weeën op te vangen.

Een cursus is niet alleen maar nuttig, het is er gezellig ook. Je komt in contact met andere zwangeren. Zo kun je lekker ongestoord over alle zwangerschapskwalen kletsen en tips uitwisselen.

Opvang regelen

Ben je een werkende moeder (pappa, ouders)? Veel ouders maken gebruik van kinderopvang. Voor een kleine is de meest gebruikte opvang, de dagopvang. Deze kinderopvang is er voor kinderen die nog niet naar de basisschool gaan. Zeker in de grote steden moet je er vroeg bij zijn met inschrijven. Zo weet je zeker de opvang geregeld is zodra je zwangerschapsverlof is afgelopen.

Veel gezinnen hebben recht op kinderopvangtoeslag. Vergeet je ook niet in te lezen over dit onderwerp en op tijd aan te vragen als je er recht op hebt.

Regel de erkenning

Ben je niet getrouwd of heb je geen geregistreerd partnerschap? Dan kun je ervoor kiezen om het kind te erkennen. Volgens de wet wordt de ouder dan ook echt ouder van het kind. Wil je later ook het gezag aanvragen? Dan moet het kind ook erkend zijn. Door het aanvragen van gezag na de geboorte heeft de ouder het recht om mee te beslissen over de opvoeding van de kleine.

De zorgverzekeraar

Het hoeft niet, maar het mag wel. Het wel aan te raden om ook je zorgverzekering op de hoogte te brengen dat je een kleine verwacht. Je zorgverzekering kan je precies vertellen welke zorg wel of niet wordt vergoed door je verzekering, en waar je wel of niet terecht kunt.

De pretecho

Een gemiddelde zwangerschap duurt 9 maanden, dus het duurt ook 9 maanden voordat je de kleine eindelijk in het echt kunt zien. Kun je echt niet wachten? Wat dacht je van een pretecho? De naam zegt het al, het is een echo bedoelt voor de lol. Anders gezegd, er wordt op dat moment niet actief gekeken naar afwijkingen. Het gaat erom om die kleine zo mooi mogelijk in beeld te krijgen. Dat kan zelfs in 3D. Zo zie je meteen op wie de baby gaat lijken.

De zwangerschapsverklaring

Op een gegeven moment kun je er niet meer omheen. Je ziet gewoon dat je zwanger bent. Je hebt een mooie bolle buik waarin de kleine flink beweegt. Maar toch heb je voor een aantal zaken een zwangerschapsverklaring nodig.

Een zwangerschapsverklaring krijg je van de verloskundige, huisarts of gynaecoloog. Dat kan vanaf het moment dat de uitgerekende datum bekend is. Maar waar heb je deze zwangerschapsverklaring nu voor nodig? Dit zijn een aantal dingen waarvoor je dit document voor nodig hebt.

  • Aanvragen van een uitkering tijdens je verlof.
  • Rechten tijdens je werk, meestal alleen als je werkgever “lastig doet”. Met dit document kun je wijzen op de rechten die zwangere vrouwen nu eenmaal hebben.
  • Vliegen na 28 weken. De meeste vliegmaatschappijen vragen na 28 weken zwangerschap om een zwangerschapsverklaring. Deze mag meestal niet ouder zijn dan vijf dagen. Vraag hem dus aan vlak voordat je gaat vliegen, zodat hij nog lang genoeg geldig is.
  • Tijdelijk stopzetten van sportschoolabonnement. Kijk je wel van te voren in de voorwaarden van je sportschool of tijdelijk stopzetten wel mogelijk is
Babykamer klaar maken

Kraampakket

Misschien is dit wel de meest onromantische doos die je in ontvangst neemt. Het kraampakket is een pakket vol met medische artikelen die nodig zijn tijdens de bevalling. Maar er zitten ook dingen die echt nodig zijn voor jouw verzorging na de bevalling. Zorg ervoor dat dit pakket 6 weken voor de uitgerekende datum in huis is. Ben je aanvullend verzekerd? Dan vergoed je zorgverzekeraar het pakket. Zo niet, dan kun je zelf een pakket aanschaffen.

De babyuitzet

Zeker als je in verwachting bent van de eerste kleine, dan heb je heel wat spullen nodig. Tja, maar wat heb je dan allemaal nodig? Zijn er dingen waar je op moet letten? Alles over de babyuitzet vind je in onze babyuitzet lijst.

Koop zwangerschapskleding.

Elke buik groeit op zijn eigen tempo. De een wat sneller, dan ander wat langzamer. Een grote kans dat je broek als eerste niet helemaal meer lekker gaat zitten. Dat kan al als je 12 weken zwanger bent. In ieder geval heb je een goed excuus om weer lekker te gaan shoppen.

Checklist derde trimester zwangerschap

Yes! Het einde is in zicht, tijd voor een babyshower! Het laatste trimester is aangebroken en voor je het weet zie je de kleine in het echt. Voordat de kleine er nu eindelijk echt is zijn er nog een aantal dingen die je moet regelen. De checklist voor je derde trimester vind je hieronder.

Hele derde trimester

De naam van je baby

De een weet het al jaren, Als ik ooit een meisje (of een jongen) krijg dat heet ze…… Voor andere mensen is een babynaam iets waar je de hele zwangerschap over nadenkt. Maar welke naam geeft je de kleine? Op zoek naar inspiratie? Dan helpen wij je graag op weg met het kiezen van een babybaam.

Babynamen kiezen

Borstvoeding of toch de fles?

Laat je niet door iedereen gek maken. Wat je nu ook kiest, fles of de borstvoeding, jouw baby groeit er goed op. Maak hierbij vooral de keuze die bij jou past. Er is geen goed en er is geen fout. Eigenlijk is elke keuze waar jij achter staat meer dan goed.

De bevalling

Na 9 maanden is het moment daar. Je gaat bevallen. Maar waar? Is de bevalling in het ziekenhuis, of beval je thuis. Ook hier moet jij een keuze maken waarin er geen goed of fout is. Waar voel jij je lekker bij? Voor de een is dit een ziekenhuisbevalling, Voor de ander is het thuis. It’s up to you.

Geboorteplan

Heb je wel eens van een geboorteplan gehoord? Het is een (klein) document wat jouw wensen rond de geboorte van je kleine omschrijft. Door het maken van een geboorteplan ben je al heel bewust bezig over hoe jij tegen de bevalling aankijkt. Tip: probeer het zo kort mogelijk te houden, zo kan een hulpverlener snel lezen wat precies jouw wensen zijn. Om je een idee te geven wat je in een plan kan laten terug komen, hebben we een aantal dingen voor je op een rij gezet. Je kan de volgende punten laten terug komen in je plan:

  • Waar je wilt bevallen
  • Wie er bij de bevalling mogen zijn
  • In welke houding je wilt bevallen
  • Of je pijnstilling wilt en zo ja, welke methode
  • Of je je baby zelf wilt aanpakken
  • Wie de navelstreng door mag knippen
  • Of je borstvoeding wilt geven

Maar niets staat vast. Kijk je er toch anders tegen aan tijdens de bevalling? Je kan altijd van gedachten veranderen. Wel zo prettig.

Geboortekaartjes

Een geboortekaartje

De kleine is geboren? Dat is het moment om het geboortekaartje van jouw kleine spruit de wereld in te sturen. Zo weet iedereen dat de kleine er is en hoe ze (of hij) heet. Online is er meer de genoeg inspiratie te vinden. Sommige kiezen er voor om het kaartje helemaal zelf te ontwerpen, Andere ouders kiezen uit dat wat er al klaar is. Toch een paar tips. Verzamel optijd alle adressen, bestel een proefdruk en check check double check op het kaartje op fouten.

Op vakantie met het vliegtuig

De meeste luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf week 28 om een zwangerschapsverklaring. Met deze verklaring weten ze hoe lang je precies zwanger bent, maar ook dat je fit bent om te vliegen.

Met zwangerschapsverlof

Yes eindelijk! Met zwangerschapsverlof. Eindelijk is de wel verdiende rust daar. Je verlof duurt in totaal minstens 16 weken. Je hebt verlof een periode voor en nadat je bevallen bent. Wil je precies weten wat zwangerschasverlof is?

De vluchttas

De kans dat je bevalling neemt alleen maar toe. Misschien wil je bevallen in het ziekenhuis, maar ook als je thuis bevalt is het raadzaam om een vluchttas klaar te zetten. Wat neem je mee? Hier een paar tips.

  • Portemonnee (met je pinpas, ID en zorgpas)
  • Telefoon en oplader
  • Sleutels
  • Spullen voor jep ersoonlijke verzorging
  • Kleding (voor jou, je partner en natuurlijk de baby)
  • Eten en drinken

Je bed op klossen

Je mag al thuis bevallen vanaf week 37. Dat is het ook het moment dat jij je bed moet verhogen Ook als je van plan bent om in het ziekenhuis te bevallen, hoor je je bed op klossen zetten (of te verhogen). Waarom? Het kan zijn dat je door onverwachte omstandigheden toch thuis bevalt. Maar het verhogen van je bed is ook prettig na je bevalling. Zo stap je makkelijker in en uit bed, maar het is ook fijn voor de kraamzorg.

Maken van een zwangerschapsbeeldje

Hoe herinner jij je zwangerschap? Wat dacht je van het maken van een bijzonder beeldje door Buikbeeld®? Tegenwoordig leggen ze je zwangere lichaam vast met een 3D scanner en wordt zo een uniek beeldje gemaakt. Waar zet jie je pronkstuk neer?

Checklist na geboorte

Gefeliciteerd! Het derde trimester is afgesloten en je bent nu een trotse ouder. Het blijft altijd een bijzondere periode na de geboorte. Maar we zijn er bijna. Er zijn nog een paar kleine dingen die moeten gebeuren. Een checklist voor de periode naar de derde trimester vind je hieronder.

Aangifte

Het is vaak een vader dingetje, het doen van de aangifte. Vergeet dit niet binnen 3 dagen te doen en je doet de aangifte in de gemeente waar het kind is geboren. Wist je dat in sommige gemeentes je tegenwoordig digtaal kan doen?

Verstuur je geboortekaartjes

Het ontwerp is klaar en jullie zijn het eens over de naam. Het is tijd om de geboortekaartjes te laten drukken en ze te versturen. Iedereen mag weten dat de kleine spruit geboren is.

Checklist zwangerschap: wees voorbereid op de kleine 1

De zorgverzekering

De verzekering is al een keer voorbij gekomen. Vergeet je niet door te geven dat je een trotse vader of moeder bent geworden?

Gezag aanvragen

Kinderen onder de 18 jaar mogen nog niet over alles zelf beslissen. Daarom staan minderjarige kinderen altijd onder gezag van één of twee meerderjarigen, bijvoorbeeld van de ouders, of één ouder, of een voogd. Als je getrouwd bent of geregistreerd partnerschap hebt, dan krijgen beide ouders automatisch het gezag over jullie kind.

Vergelijkbare berichten