Zwangerschapskalender

Baby uitzetlijst header

Ben jij zwanger? Dan jij benieuwd naar de ontwikkeling van je baby in je buik! Hier bekijk je deze zwangerschapskalender. In deze kalender vind je uitgebreide informatie over de groei van je baby, leuke feitjes, belangrijke weetjes en alles over jouw zwangerschapssymptomen en hormonen.

Wat is een zwangerschapskalender?

Zwanger zijn is heel spannend. Zeker als je voor de eerste keer zwanger bent, dan wil je graag weten wat er groeit er in je buik, hoe snel de kleine groeit in je buik en hoet de kleine zich ontwikkelt. Elke mom2be (of dad2be) vraagt zich dit af, of het nu een eerste of een tweede zwangerschap is. Omdat jij vast meer over wilt over je zwangerschap weten hebben wij in deze zwangerschapkalender de ontwikkelingen maar ook de weetjes voor je op een rij gezet.

Zwangerschapskalender voor de vader

Per maand (en dat zijn er 9) vertellen wij in het kort wat je kunt verwachten.

Maand 1

Gefeliciteerd, je wordt vader! Wat bijzonder. Het enige dat je weet is dat de bevruchting heeft plaatsgevonden, maar meer ook niet. Het eerste wat je doet is een afspraak maken bij een verloskundige. Deze (eerste) afspraak vindt plaats in maand 2.

Maand 2

Zwangerschapskalender uitwerken

Je merkt nog niets aan de buitenkant van je zwangere vrouw. Maar aan de binnenkant van een zwangere vrouw is dat compleet anders. Hormonen gieren door het lijf. Misschien wist je het niet, maar dat gebeurt ook bij jou. Je maakt bijvoorbeeld minder testosteron aan (geen schrik, je wordt niet meteen een softie). Een deel van de mannen heeft zelfs in meer of mindere mate last van een hormonale reactie op de zwangerschap. Met kwaaltjes als gevolg, zoals vermoeidheid, (ochtend)misselijkheid, stemmingswisselingen, verlaagd libido, labiliteit en zelfs een prenatale depressie.
Terug naar de zwangere vrouw. Het is maand twee. Met name moeheid kan haar parten spelen. Over het algemeen heeft je vrouw minder behoefte aan seks. Je hebt deze maand maar een taak, wees er voor haar, zodat je vrouw de rust kan pakken.
In deze maand ga je ook naar de verloskundige. Daar krijg je heel wat informatie te verwerken, maar het gaat ook over jullie. Zijn er erfelijke ziekten er in beide families, of hebben jullie zelf ergens last van? Verder zal de verloskundige de bloeddruk meten en kijken of ze het hart van de baby al kan laten horen (wat in sommige gevallen kan).

Herinner je zwangerschap voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Gegoten zwarte patina zwangerschapsbeeld

Herinner je zwangerschap
voor altijd

  • Gratis & vrijblijvende 3D scan
  • Gratis preview in je mail
  • Géén aanbetaling
Zwangerschapskalender per week
Zwangerschapskalender 14

Maand 3

Dit is de laatste maand van het eerste trimester. In deze maand wordt de termijnecho gemaakt oftewel de eerste echo. Dat is een mooi en bijzonder moment. Je ziet de kleine in wording voor het eerst. De foetus wordt voor het eerst gemeten. Deze meting wordt gebruikt voor het bepalen van de uitgerekende datum (let op: deze kan afwijken van de door jullie eerder vastgestelde datum).
Je maakt ook een keuze voor het wel of niet uitvoeren van een screening, de Non-Invasieve Prenatale Test (NIPT). Het is een bloedonderzoek dat tussen de 10 en 13 weken wordt gedaan bij de zwangere vrouw. Kortom, maand 3 is een spannende maand in het eerste trimester.

Maand 4

Dit is de start van het tweede trimester. Het moment waarin je meestal vrienden en familieleden inlicht dat een kleine onderweg is. In het tweede trimester vertel je het geweldige nieuws.

Maand 5

Maand 5 is weer een spannende maand, de 20 weken echo staat op de planning. Het is een soort APK, waarbij wordt de foetus van top tot teen wordt doorgelicht. Zit er alles aan en op, werken alle organen? Hoe staat het met de groei? Zijn er afwijkingen te zien? Allemaal vragen waar je op dat moment een antwoord krijgt. Is alles positief, dan mag je ervan uitgaan dat de baby gezond is.
Mocht je het willen, dit is ook het moment dat je het geslacht kan komen te weten. Wil je dit niet weten, geeft het van tevoren aan. Dan kan de echoscopiste hier rekening mee houden.

Maand 6

Je bent nu 6 maanden onderweg. Je bent nu ook meer aan het idee gewent dat er iemand op komst is. Aan het eind van deze maand begint een nieuw trimester. Je raad het misschien al, bij het 3de trimester horen nieuwe kwalen. Maar voor het zover is, het is tijd voor de klusser in jezelf, het is tijd voor de babykamer / uitzet.

Maand 7

Gemiddeld is het nog 2 maanden wachten, maar er bestaat eenhele kleine kans dat de baby zich toch meld (± 2% van de kinderen wordt namelijk geboren vóór een zwangerschapsduur van 32 weken). Hoe dan ook, het aftellen kan beginnen.
De buik begint parten te spelen, die zit nu eenmaal gewoon in de weg. Daarom komen de “grote” klussen meer op jouw schouders terecht. Maak een to-do lijst om het overzicht te bewaren. Zo ben je er zeker van dat je niets over het hoofd ziet.

Maand 8

De een-na laatste maand is aangebroken. Misschien begin je iets zenuwachtig te worden. Niets om voor te schamen, je ben niet de enige. In deze maand slaapt de vrouw onrustiger, Jij dus ook waarschijnlijk. Er staat iets groots te gebeuren, maar de vraag is, wanneer?

Zwangerschapskalender vader
Zwangerschapskalender 15

Maand 9

Yahoo, het einde is in zicht. Het is maand 9. Het is nog even wachten en voordat je het weet ben je vader. Je partner gaat met zwangerschapsverlof en jij staat op stand-by! Het kan elk moment gebeuren. Wat is de belangrijkste tip? Ga deze maand zeker mee naar de verloskundige. Zij praat je bij wat er deze weken allemaal te gebeuren staat.
Het moment is daar, de weeën zijn begonnen. Een veel gebruikte richtlijn is de verloskundige bellen als de weeën gedurende een uur elke 4 tot 5 minuten komen en anderhalve minuut duren. Tegenwoordig spreken veel verloskundigen echter af dat je belt wanneer je vrouw denkt dat de bevalling is begonnen. De verloskundige is dan vroeg op de hoogte en kan jullie vanaf het begin begeleiden. Je bent nu bijna pappa!

Zwangerschapskalender per week

Zwangerschap per week

Je baby groeit elke week een beetje meer. Wat er precies gebeurd bij de zwangerschap per week vertellen wij in de verandering van je buik per week. Elke baby is uniek en groeit op zijn eigen tempo. Dat geldt ook voor een zwangerschap. Elke vrouw (en zwangerschap) is uniek. Daarom is de informatie een richtlijn wat je ongeveer kunt verwachten. Maak jij je toch zorgen, neem dan altijd contact op met de verloskundige.

Zwangerschap per maand

Je bent 9 maanden zwanger. Wat je per maand gebeurd of kan verwachten vind je hieronder.

1 maand zwanger

De eerste weken van de zwangerschap is een bijzondere periode. Je bent 1 maand zwanger, maar eigenlijk is dit pas 2 weken zo. Dat komt door de telling van de zwangerschapsweken. De telling begint bij de eerste dag van je laatste menstruatie. Pas aan het begin van de derde week van je zwangerschap is de bevruchting. Van de bevruchting merk je niets. De innesteling kun je misschien wel merken. Dat kan gepaard gaan met een innestelingsbloeding (niet te verwarren met een menstruatiebloeding). De bloeding komt echter vaker niet voor, dan wel.
Na de innesteling verandert je hormoonhuishouding waardoor de eerste zwangerschapskwalen komen. De eerste zwangerschapssymptomen die je kan opmerken zijn lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid, gevoelige borsten en stemmingswisselingen. Na 4 weken ontstaat het embryo en placenta. Lichamelijk zijn er bij jou amper veranderingen en aan de buiten kant ziet niemand dat je in verwachting bent. De embryo groeit uit in de eerste maand naar een klein bolletje van nog geen 0.4 mm.

2 maanden zwanger

De zwangerschapssymptomen zijn nu het duidelijkste. Je kan onder andere last hebben van: stemmingswisselingen, vermoeidheid, vaak plassen, pijnlijke borsten, blaasontsteking, ochtendmisselijkheid of vreetbuien.
Omdat je nu “anders” dan anders bent weet je dat er iets aan het gebeuren is. Sommige zwangere vrouwen ervaren helemaal geen kwaaltjes.
Je bent overtijd en een zwangerschapstest geeft aan of je echt zwanger bent. Aan de buitenkant zie je er nog niet zwanger uit, maar het hartje van de kleine, die klopt!

Zwangerschapskalender per trimester


Ondertussen begint de baby op een mensje te lijken. Het hoofdje krijgt vorm, de armen en benen groeien en handen en voeten worden zichtbaar. De kleine kan zich in de baarmoeder al bewegen, maar daar voel je niets van. De embryo is gewoon te klein, maar in deze maand groeit de baby van een sesamzaadje naar een framboos.
Je bezoekt voor het eerste de verloskundige. De verloskundige zal nog een keer de uitgerekende datum voor je vaststellen.

3 maanden zwanger

Het is maand 3, de laatste maand van het eerste trimester is aangebroken. De baby is nu officieel een foetus en ontwikkeld zich als kool. In een maand gaat de foetus van een framboos naar de grootte van een perzik. De belangrijkste organen zitten op zijn plek. Het gezicht is menselijker en het geslacht is zichtbaar. Alleen is het geslacht nog niet te onderscheiden op de echo.

De zwangerschapskwalen zijn nu op het hoogste punt en misschien zijn er wel wat kwaaltjes bijgekomen :(. Het kan zo maar zijn dat je vocht gaat vast houden en je kleding strak gaat zitten. Tijd voor positiekleding!
Maand 3 is de maand van de termijnecho. Er wordt nog een keer vastgesteld hoe lang je nu precies zwanger bent, of het hartje klopt en of je wel (of niet) in verwachting bent van een meerling, een spannend eerste trimester.

De meeste mensen wacht met het delen van het goede nieuws tot de termijn echo. Hoe laat jij de wereld weten dat je zwanger bent?

Zwangerschapskalender bijhouden
Zwangerschapskalender 16

4 maanden zwanger

De kleine is druk aan het oefenen in je buik om alles te leren wat er buiten jouw buik nodig is. ‘Ademen’, zuigen en slikken, het wordt allemaal geoefend. Je baby is nu bijna constant in beweging en alle gewrichten en ledematen worden gebruikt. Wie weet voel jij in de loop van deze maand misschien voor het eerst een schopje! Is dat niet zo, wees niet ongerust want in de 5e maand van je zwangerschap zal dat zeker gaan gebeuren.

Je baby wordt steeds meer een klein mensje De oren hebben bijna de uiteindelijke vorm en er zijn ook al kleine mini-neusgaten. Het haar begint te groeien en het huidje wordt beschermd door een witte, vettige substantie: vernix caseosa. Wie weet stopt hij zelfs zijn duim in zijn mond, omdat deze maand de zuigreflex zich ontwikkeld.

Deze maand is je baby 200 gram en net zo groot als een paprika.
Nog meer goed nieuws, de kwaaltjes zijn deze maand een heel stuk minder!

5 maanden zwanger

Het aftellen kan gaan beginnen, je bent nu over de helft!
Deze maand vol je de baby zeker in je buik. Als jij in beweging bent, wordt je baby als het ware in slaap gewiegd. Lig of zit jij rustig, dan is de kans groot dat je baby juist in beweging komt. Het lijkt veel kwa bewegingen, maar toch slaapt de kleine ongeveer 17 uur per dag. Wie weet heeft de kleine wel de hik!

Dit is ook de maand dat er iemand in je buik altijd met je mee luistert, het gehoor werkt. Zo raakt de baby gewent aan je stem. Klets vooral lekker veel tegen de baby, zo went hij (of zij) alvast aan je stem. Ook andere zintuigen ontwikkelen zich steeds verder. Ondanks dat de ogen nog dicht zitten, kunnen de ogen al fel licht door de baarmoeder opmerkgen.

Deze maand verdubbelt het gewicht, van 200 naar ongeveer 460 gram. De baby is niet de enige die groeit. Jij bent nu ongeveer 5 kg aangekomen en daar komt elke week nog een halve kilo bij.
Aan het eind van deze maand is je baby 27,9 cm en weegt hij 460 gram. Het lijkt wel of hij deze maand verdubbelt! Er zit echter een addertje onder het gras: het grote verschil zit namelijk in de manier van meten. Tot het begin van de vierde maand werd de lengte van je baby gemeten van stuit tot de kruin, maar vanaf week 20 van je zwangerschap worden de benen ook mee gemeten. Dit verklaart de ‘snelle groei’.

6 maanden zwanger

Je bent nu een half jaar (6 maanden) zwanger en de baarmoeder is net zo groot als een voetbal. De baby begint nu steeds meer mee te krijgen van de wereld buiten je baarmoeder. Het gehoor werkt, zodat de kleine je stem herkent na de geboorte.

In maand 6 ontwikkelen de longen zich verder en worden ze klaargestoomd om zicht met lucht te kunnen vullen. Ook de hersenen maken een spurt.

Ben je in verwachting van een meisje? Dan vind je nu al eicellen in haar eierstokken. Gek idee toch, dat een mogelijk kleinkind zich al in jouw buik bevind?

De baby groeit als kool en is aan het einde van deze maand net zo groot als een bloemkool en weegt hij net geen kilo.

Langzaamaan wordt je minder mobiel. De baarmoeder zit nu tot boven je navel. Het is dus niet vreemd dat alles ineens wat lastiger aan het worden is. Kun jij nog makkelijk je veters strikken? Het zijn niet alleen lichamelijke ongemakken, maar ook slaap je minder goed. Je ligt minder lekker in bed en misschien gaat er van alles door je hoofd heen. Je droomt anders en moet misschien wel vaker naar de wc. Zorg voor frisse lucht en drink niet te veel voordat je slapen gaat.

We hebben het al over de ongemakken gehad. Deze maand kun je last krijgen van: zwangerschapsmasker ,opgezwollen enkels en voeten, kramp in je kuiten, harde buiken, aambeien, obstipatie en rusteloze benen.

Zwangerschapskalender doktersafspraak
Zwangerschapskalender 17

7 maanden zwanger

Maand 7, het begin van het derde (en laatste) trimester van je zwangerschap. Elke maand kan je baby meer. Vorige maand gingen zijn oogjes open en nu kan hij al met zijn wimpers wapperen en het oefenen met ademhalen gaat steeds beter. Het gezichtsvermogen blijft zich ontwikkelen en ondertussen worden de spieren en botten steeds sterker. Er komt zelfs iets aan extra vet komt aan te zitten. Dit extra vet is nodig om zichzelf later beter warm te kunnen houden.

Als je 7 maanden zwanger bent, voel je de bewegingen van je baby echt goed. Als je baby beweegt, is dat een teken dat het goed met hem gaat. Beweegt je baby een hele dag niet of heb je het gevoel dat hij minder beweegt? Neem dan contact op met je verloskundige.
Aan het eind van deze maand is je baby zo groot als een kokos en weegt hij bijna 500 gram meer (nu ongeveer 1466 gram).

8 maanden zwanger

Na 8 maanden wordt de ruimte in je baarmoeder kleiner. Dat is de reden dat hij steeds vaker met zijn hoofd naar beneden gaat liggen. Dat komt goed uit, want dit is de ideale ligging voor de bevalling. Ligt hij nog met zijn hoofd naar boven in de stuitligging, geen zorgen. Er is nog meer dan genoeg tijd én ruimte om te draaien.

Wist je dat in deze 2 laatste maanden de kleine 2 keer zo zwaar wordt (einde maand 8 ongeveer 2275 gram)?

Omdat alles nu zo “groot” geworden is, neem het ongemak ook steeds meer toe. Met het extra gewicht en veranderde zwaartepunt, verlies je ook eerder je evenwicht. Het lijkt er soms op alsof je maar geen lekkere houding kan vinden om in te zitten of liggen. Slapen is daarom ook soms wat lastiger. Het goede nieuws, het duurt niet lang meer.

Als je hebt gekozen voor 6 weken, begint je zwangerschapsverlof. Als je doorwerkt tot 4 weken voor je uitgerekende datum, heb je aan het eind van je verlof recht op twee extra weken. Waar je ook voor kiest, luister goed naar je lichaam en neem rust wanneer jij dit nodig hebt.

Tip: ben je van plan om in het ziekenhuis te bevallen, zet dan het autostoeltje klaar. Niet alleen dat, het is ook tijd voor het klaar zetten van de “vluchttas”. Mocht je onverhoopt toch naar het ziekenhuis moeten, dan hoef je dit niet nog te regelen en zo weet je ook zeker dat je alles in je tas hebt zitten.

De kraamzorg gaat binnenkort bij je aan de slag. Vergeet je deze maand niet om ervoor te zorgen dat je bed minimaal 80 cm hoog is? Is je bed lager, dan kun je deze verhogen met behulp van bedverhogers/klossen.

Zwangerschapskalender per maand

9 maanden zwanger

Het einde is in zicht, je bent nu 9 maanden onderweg. De baby is inmiddels zo groot geworden, dat de baarmoeder erg krap is. Dat is de reden dat de kleine een houding aanneemt die het meest comfortabel is. Voor de meeste baby’s is dat in de “achterhoofdsligging”.

In deze maand van de zwangerschap is de kans klein dat je baby nog zelfstandig draait. Mocht de kleine in een stuitligging (met zijn stuitje naar beneden) dan kan een getrainde verloskundige hem van buitenaf proberen te draaien.

In week 37 van je zwangerschap is de baby voldragen. Dit betekent niet dat de baby niet meer groeit, in tegendeel, hij komt juist nog heel wat aan. Voldragen betekent dat de baby klaar is om buiten jouw lichaam te leven.

Niet alleen de baby bereid zich voor op dat wat komen gaat. Jouw lichaam doet dit ook. De borstvoeding komt op gang. Misschien lekt er wel gelige spul uit je tepels (colostrum, de voorloper van moedermelk). Heb je hier last van? Zoogkompressen kunnen prettig zijn als het lekt.

Langzaamaan komt je bij de uitgerekende datum, maar wist je dat 5 % procent daadwerkelijk op deze datum bevalt. Wie weet laat de baby nog lang op zicht wachten. Het enige wat jij kan doen is geduld hebben.

Zwangerschap per trimester

Gefeliciteerd met je zwangerschap! De komende maanden is je lichaam druk bezig om de baby te laten groeien. In deze periode is het bijzonder om te merken wat er allemaal met je lichaam (en de kleine) gebeurd. Om je een beetje een idee te geven wat je deze maanden kunt verwachten vind je hieronder een overzicht per trimester.

Eerste trimester

Je baby in je eerste trimester
Het eerste trimester zijn de eerste 3 maanden van je zwangerschap. Een periode waarin er ontzettend veel gebeurd in je lichaam. Van niet zwanger groeit er in 12 weken een foetus van 7 cm uit. De kleine heeft dan ook alle belangrijke organen en lichaamssystemen op de juiste plaats zitten. En jij? Jij krijgt een flinke dosis hormonen te verwerken. Deze hormonen zorgen voor allerlei zwangerschapskwaaltjes.

In het eerste trimester vind de bevruchting plaats. De bevruchte eicel groeit snel uit tot een bal van cellen. Na de innesteling in de baarmoederwand groeien deze cellen uitgroeien uit tot het embryo en de placenta. De placenta is de levenslijn van je baby die alles aan en afvoert van wat je baby nodig heeft.

De eerste onderdelen die gaan functioneren zijn het hart en de bloedsomloop. Ook wordt de basis gelegd voor de hersenen en het ruggenmerg. Dit klinkt heel menselijk, maar het embryo lijkt in het begin meer op een kikkervisje. Schik niet, dat duur niet lang. Het gezicht krijgt kort daarop echter al contouren, ledematen beginnen met groeien. Darmen, hersenen en lever functioneren ongeveer na een week of 10. Op dat moment zijn ook geslachtsorganen aanwezig. Door de aanwezig kleine spiertjes kan je baby steeds meer bewegen. Ander gezegd, in het eerste trimester is de basis van de baby klaar. De kleine is net geen 7 cm en 32 gram zwaar.

Jij in je eerste trimester
Misschien heb je een test gedaan zodra je overtijd was, of misschien kwam je erachter doordat je de zwangerschapssymptomen begonnen op te vallen. In ieder geval, gefeliciteerd!
In de eerste weken van de zwangerschap merk je nog niet zo veel, maar veranderd snel. De kwaaltjes zijn op het hoogtepunt rond week 11. Het hoe en wat van de kwaaltjes, dat is verschillend bij elke vrouw. Niet alleen dat, de kwaaltjes zijn ook anders bij elke zwangerschap. De meeste bekende kwaaltjes in het eerste trimester zijn: vaker moeten plassen, blaasontsteking, (ochtend)misselijkheid, vreetbuien, vermoeidheid en obstipatie.

Op zoek naar wat tips voor het eerste trimester? In het kort: slik foliumzuur, drink geen alcohol, rook niet, weet wat je mag eten en eet gezond. Vergeet niet een afspraak te maken met een verloskundige. Bedenk hoe en wanneer vertel je dat je zwanger bent.

Tweede trimester


Je baby in je tweede trimester
Het tweede trimester van je zwangerschap is tussen maand 3 tot en met maand 5. Aan het eind van dit tweede trimester ziet de kleine je baarmoeder er echt uit als een baby. Niet alleen dat, ook jouw is buik zo hard gegroeid dat jij er ook echt zwanger uitziet. Je kan er letterlijk niet om heen. De baby maakt een enorme groei door. De kleine groiet van ongeveer 7 naar 37 centimeter van 33 naar ongeveer 940 gram.

Echo

Ondertussen traint de baby alles, de spieren, ademhaling, zuigen en slokken. Alles wat er nodig is om te overleven buiten de baarmoeder. Ook de zintuigen gaan werken. De kleine kan je stem horen en zal deze zelfs gaan herkennen. Het licht dat door je buik schijnt, wordt gezien. Het gedrag lijkt van de kleine begint meer op dat van een baby te lijken. Hij hikken, gapen en duimen. Aan het eind van dit tweede trimester ziet je baby er van de buitenkant af uit, maar hij nog niet.

Jij in je tweede trimester
Dit is de leukste periode in je zwangerschap, voor de meeste zwangere vrouwen. Ondertussen ben je gewend aan het idee dat je zwanger bent en weet iedereen in je omgeving dat je in verwachting bent. Wie weet loop jij in het 2de trimester met een enorme zwangerschapsgloed rond! Deze gloed wordt vast groter zodra je voor het eerste de kleine voelt bewegen.

Is aan het begin van dit tweede trimester nog amper aan je te zien dat je zwanger bent, aan het eind zal je een echte zwangerschapsbuik hebben. Gemiddeld komen zwangere vrouwen nu ongeveer een halve kilo per week aan. Aan het einde van het tweede trimester zitten er dus een paar kilo aan.

Je hebt minder last van zwangerschapskwalen, maar dat betekent niet dat deze er helemaal niet meer zijn. Wie weet krijg je last van nieuwe kwaaltjes zoals bandenpijn, pijn in je onderrug, brandend maagzuur of aambeien

Vergeet je niet een paar belangrijke dingen te regelen zoals een kraampakket, de 20 wekenecho, waar je wil bevallen en erkenning van je ongeboren kind (in het geval je niet getrouwd bent).
Derde trimester

Derde trimester


Je baby in je derde trimester
Het derde en laatste trimester is aangebroken. Dit zijn de laatste loodjes. In deze 3 maanden wordt je baby tot wel 4 keer zo zwaar. Dat is precies de reden waarom je buik ook zo enorm groeit. De baby groeit van gemiddeld 37 cm en 940 gram tot 51 cm en ongeveer 3400 gram. Een groot gedeelte van deze gewichtstoename zit in (baby)vet. Geen zorgen over dit babyvet, dat zit er met een reden. Dit houd je baby lekker warm zodra de kleine geboren wordt.

Aan het begin van het derde trimester gaan je de ogen van de kleine ogen en in no time kan hij ook al knipperen. De kleine zit er uit en gedaagt zich ook als een baby. Hij trekt gezichten, slikt, hikt, beweegt zijn armen en benen, zuigt op zijn vingers en draait zijn hoofd. Zijn zintuigen gaan steeds beter werken.

De hersenen ontwikkelen snel en dat gaat na de geboorte gewoon door. Andere organen, zoals de lever en nieren, zijn aan het eind van het derde trimester helemaal ontwikkeld. Het kraakbeen wordt verder omgezet in botten. De schedel die blijft nog zacht en bestaat uit ‘losse platen’. Dat is wel zo handig, want zo past. Tijdens de bevalling schuiven deze platen over elkaar, zodat het hoofdje door het geboortekanaal kan.

Zwanger en werken
Zwangerschapskalender 18

Door de groei van de kleine wordt de ruimte in de baarmoeder erg krap. Daarom neemt hij een lighouding aan die het meest prettig is. En dat is nu net belangrijk voor de bevalling. De meeste baby’s gaan in de achterhoofdsligging liggen met een open ruggetje. Laat dat nu de beste houding zijn voor een bevalling. Het kan gebeuren dat de baby kiest om te liggen in een stuitligging. Deze laatste ligging kan problemen opleveren bij de bevalling.

Het moment is bijna daar, je bent 37 weken zwanger. Dit is het moment dat je baby voldragen is. Dat betekent dat de baby klaar is voor het leven buiten de baarmoeder en kan de baby geboren worden. De bevalling kan ieder moment beginnen. Toch kan je baby ook besluiten om tot week 42 in je baarmoeder te blijven zitten.

Jij in je derde trimester
Het laatste (derde) trimester is het zwaarste. Waarom? Een aantal zwangerschapskwaaltjes uit het eerste trimester komen terug. Niet alleen dat, je krijgt ook last van nieuwe kwaaltjes. Omdat die kleine zo enorm groeit, wordt je buik zo groot, dat deze een handicap kan worden in je dagelijks leven. Je kunt nu last krijgen van bekkeninstabiliteit, spataderen, zwangerschapsdementie of urineverlies.

Het aftellen kan beginnen, maar wanneer komt nu de baby? De uitgerekende datum geeft een inschatting wanneer je bevalt, maar toch bevalt maar 5% op deze datum. Een ding is zeker, jij wordt mamma. Veel geluk!

Vergelijkbare berichten